Άλλα λόγια και Κόλπα της Κυβέρνησης με τις συντάξεις!!

Τις πολυδιαφημιζόμενες αυξήσεις των συντάξεων που θα ισχύσουν από την αρχή του νέου έτους καυτηριάζει  με ανακοίνωσή  της η ΠΕΣ ΝΑΤ Χίου.

Σε αυτήν αναφέρουν:

“Ούτε …λαγό από το καπέλο να έβγαζε η κυβέρνηση, παριστάνοντας τον ταχυδακτυλουργό με τις περιβόητες «αυξήσεις» που θα δουν οι συνταξιούχοι από την αρχή του 2023. Πίνακες επί πινάκων και «παραδείγματα» με «διπλές και τριπλές» αυξήσεις (!) τη στιγμή μάλιστα που συζητιέται ένας προϋπολογισμός – ρουφήχτρα για το εισόδημα όχι μόνο των συνταξιούχων αλλά όλου του λαού.

Το σλόγκαν «αυξήσεις στους συνταξιούχους» έχει γίνει μόνιμη επωδός, στην προσπάθεια της κυβέρνησης να κατασκευάσει ένα βολικό άλλοθι για το τσακισμένο λαϊκό εισόδημα και για το γεγονός ότι τα λαϊκά νοικοκυριά επιβιώνουν με όλο και χειρότερους όρους.

Πέρα από τα ταχυδακτυλουργικά κόλπα, όμως, υπάρχει και η αλήθεια που «φωνάζει» από μακριά. Γιατί, όσο κι αν καλεί η κυβέρνηση τους συνταξιούχους να …ράψουν νέες τσέπες για να βάλουν τις αυξήσεις, αυτοί συνεχίζουν να μετράνε τεράστιες απώλειες εξαιτίας των πετσοκομμένων και «παγωμένων» συντάξεων εδώ και 13 χρόνια, απ’ όλες διαδοχικά τις κυβερνήσεις.

Ακόμα και από τις τωρινές αυξήσεις αποκλείονται «εκ προοιμίου» κοντά στο 1 εκατομμύριο συνταξιούχοι, που δεν θα πάρουν ούτε Σεντ παραπάνω, καθώς η λεγόμενη «προσωπική διαφορά» του νόμου Κατρούγκαλου παραμένει σε ισχύ και λειτουργεί ως «μόνιμος κόφτης».

Στις επικουρικές συντάξεις επίσης δεν προβλέπεται ούτε ένα ευρώ αύξηση, ενώ πολλοί συνταξιούχοι, που η κυβέρνηση προκλητικά τους κατατάσσει στους «τυχερούς», θα βάλουν στην τσέπη τους μόλις μερικά παραπάνω ευρώ, ίσα για έναν καφέ τη μέρα!

Αυτό επιβεβαιώνει και ο προϋπολογισμός του 2023: Οι συνολικές μεταβιβάσεις του κράτους προς τους Οργανισμούς Κοινωνικής Ασφάλισης μειώνονται το επόμενο έτος κατά 243 εκατομμύρια ευρώ σε σχέση με φέτος, ενώ το σύνολο των φόρων και των χαρατσιών που φορτώνονται στα λαϊκά νοικοκυριά επομένως και στους συνταξιούχους είναι 56,7 δισεκατομμύρια ευρώ, με τα φορολογικά έσοδα να αυξάνονται σε σχέση με φέτος κατά 2 δισεκατομμύρια ευρώ.

Τι σημαίνει αυτό; Ότι ακόμα και εκείνοι οι συνταξιούχοι που θα δουν μερικά ευρώ παραπάνω στους λογαριασμούς τους, θα τα επιστρέψουν στο κράτος μέσω της φορολογίας μέχρι να βγει η χρονιά! Κι αν περισσέψει κάτι, θα το «ρουφήξει» ο πληθωρισμός που καλπάζει, εκτοξεύοντας τις τιμές σε βασικά αγαθά, τόσο που η σύνταξη να μην φτάνει ούτε για το πρώτο 15ήμερο!

Υπάρχει όμως κι άλλη «κρυφή πληγή» στο εισόδημα των συνταξιούχων, όπου ρίχνουν «ξύδι» όλες διαδοχικά οι κυβερνήσεις των μνημονιακών χρόνων. Είναι οι δαπάνες για την Υγεία και το Φάρμακο, που στο έδαφος της εμπορευματοποίησης, με τις αντιλαϊκές μεταρρυθμίσεις απομυζούν ολοένα και περισσότερο από το συνταξιουχικό υστέρημα.

Είναι αποκαλυπτικό για παράδειγμα ότι κάθε μήνα τα λαϊκά νοικοκυριά δίνουν πάνω από 100 ευρώ σε δαπάνες Υγείας, με τα φάρμακα να έχουν τη μερίδα του λέοντος, ειδικά για τους μεγαλύτερους σε ηλικία. Το υπό συζήτηση νομοσχέδιο για την Υγεία είναι βέβαιο ότι θα προσθέσει νέα βάρη και νέες πληρωμές ακόμα και για τα πιο στοιχειώδη.

Αυτή είναι λοιπόν η «μεγάλη εικόνα» του μόνιμου «Γολγοθά» για εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχους, που η ζωή τους χειροτέρευσε κι άλλο με τις δραματικές περικοπές των πρώτων μνημονίων και την κατάργηση της 13ης και 14ης σύνταξης, την κατάργηση του ΕΚΑΣ και την «προσωπική διαφορά», τους μόνιμους κόφτες του ΣΥΡΙΖΑ κ.ο.κ.

Απ’ όλους τους πρώην και νύν επίδοξους «σωτήρες», οι συνταξιούχοι δεν έχουν τίποτα να περιμένουν. Είναι πρόκληση ο δολοφόνος να γυρνάει στον τόπο του εγκλήματος και να ζητάει «άφεση» μοιράζοντας ψίχουλα, την ώρα που οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι ξεκοκαλίζουν λαίμαργα το καρβέλι.

Απάντηση δίνει μόνο ο αγώνας και η διεκδίκηση των ίδιων των συνταξιούχων μέσα από τα σωματεία τους, για ουσιαστικές αυξήσεις, σύγχρονες και δωρεάν παροχές Υγείας, επαναφορά των δώρων και συνολική απόδοση των αναδρομικών.

Για μια ζωή με φροντίδα και αξιοπρέπεια, για την οποία δούλεψαν επί δεκαετίες και δεν χρωστάνε σε κανέναν¨, καταλήγει η ανακοίνωση της ΠΕΣ ΝΑΤ Χίου. 

 

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.