Άρση lockdown: Πότε ανοίγουν λιανεμπόριο, εστίαση και σχολεία

Προς κορύφωση οδεύει το τρίτο κύμα της πανδημίας στην χώρα μας επιβεβαιώνοντας τους επιστήμονες που έκαναν λόγο για περισσότερα από 3.000 κρούσματα αυτή την εβδομάδα. Όπερ και εγένετο. Μετά την «μειωμένη καταγραφή» της Δευτέρας, ήρθε η προχθεσινή ημέρα όπου εντοπίστηκαν 3.215 κρούσματα φέρνοντας μνήμες του περασμένου Νοεμβρίου. Σε δύσκολη φάση είναι τα νοσοκομεία ειδικά στην Αττική με τους ειδικούς να αποβλέπουν σε αποκλιμάκωση του φαινομένου προκειμένου να ανασάνει από την μία το ΕΣΥ και από την άλλη να ξεκινήσει η άρση του lockdown προκειμένου η οικονομία αλλά και η κοινωνία να επιστρέψει σταδιακά στην κανονικότητα.

Στη Χίο τις τελευταίες ημέρες εντοπίστηκαν σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ 5 επιβεβαιωμένα κρούσματα, στη Λέσβο 22 και στη Σάμο 6. Ωστόσο, στους εννέα έφτασαν οι ασθενείς που νοσηλεύονται με κορονοϊό στις κλίνες covid 19 στο «Σκυλίτσειο» Νοσοκομείο Χίου. Εξακολουθεί να νοσηλεύεται στη ΜΕΘ του Νοσοκομείου Χίου 80χρονος συμπολίτης μας.

Τα τελευταία δεδομένα της πορείας των κρουσμάτων στην κοινότητα, καθώς και της πίεσης που δέχεται το σύστημα της υγείας, με τον αριθμό των νοσηλευομένων σε απλές κλίνες και ΜΕΘ να παραμένει σε πολύ υψηλά επίπεδα, θα βρεθούν στο…μικροσκόπιο της καθιερωμένης σύσκεψης στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό τον πρωθυπουργό.  Το νέο κύμα των μέτρων έχει ως καταληκτική ημερομηνία το πρωινό της 16ης Μαρτίου, ωστόσο το μέχρι τώρα αποτύπωμα των μολύνσεων, δείχνει πως το lockdown στις περιοχές, οι οποίες βρίσκονται σε βαθύ κόκκινο, όπως η Χίος, μπορεί να παραταθεί κατά τουλάχιστον μία εβδομάδα.

Στην κυβέρνηση εξετάζουν ημέρα με την ημέρα τα στοιχεία της πανδημίας, οι συσκέψεις είναι καθημερινές, ενώ τα βλέμματα στρέφονται, κατά κύριο λόγο, στην ερχόμενη Παρασκευή. Όταν και θα ληφθούν οι τελικές αποφάσεις για το τι μέλλει γενέσθαι στο άνοιγμα των δραστηριοτήτων.

Εν αναμονή των εισηγήσεων της επιτροπής των εμπειρογνωμόνων, κυβερνητικό “θέλω” είναι να επαναλειτουργήσουν η αγορά και το λιανεμπόριο εντός του Μαρτίου, με την 22α του μήνα να θεωρείται η πλέον πιθανή ημερομηνία, με βάση τη μέχρι τώρα εικόνα των μολύνσεων και των νοσηλειών. Το άνοιγμα του λιανεμπορίου την 22α Μαρτίου θα πραγματοποιηθεί με αυστηρά μέτρα προστασίας και με τις μεθόδους “click away” και “click inside” να αποτελούν παρελθόν.

Αυτό σημαίνει ότι θα υπάρχει παρουσία των πολιτών εντός των καταστημάτων, με το δρόμο να ανοίγει μέσω της αποστολής SMS στο 13032, που θα έχει διάρκεια μέχρι τρεις ώρες και θα είναι μοναδικό για κάθε ημέρα.

Παράλληλα, στο πλαίσιο των μέτρων προστασίας που θα ληφθούν, θεωρείται πιθανή και η χρήση διπλής μάσκας εντός των καταστημάτων. Στο έτερο μεγάλο ερώτημα, αυτό που σχετίζεται με το άνοιγμα των σχολικών μονάδων, το σενάριο που φαίνεται να υπερισχύει, στην παρούσα συγκυρία, είναι να επανέλθουν, αρχικά, στις τάξεις τους οι μαθητές των λυκείων, με τη χρήση εκτεταμένων τεστ και για τους καθηγητές. Μία πιθανή ημερομηνία ανοίγματος θα μπορούσε να είναι η 29η Μαρτίου.

Στο μέτωπο της εστίασης, η οποία βρίσκεται στη δίνη των περιορισμών από τις αρχές του περασμένου Νοεμβρίου, εφόσον τα δεδομένα με την πανδημία κυλήσουν σε ομαλό πλαίσιο, εξετάζεται η επαναλειτουργία της λίγες ημέρες πριν την εορτή του Πάσχα. Πάντα, όμως, με αυστηρούς κανόνες και προϋποθέσεις. Όπως, η αποκλειστική χρήση εξωτερικών χώρων και οι αποστάσεις ανάμεσα στους πελάτες, που μπορεί να επιτευχθεί με τη χρήση μικρότερου αριθμού τραπεζοκαθισμάτων.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.