Έκθεση LIBE: Δεν υπάρχουν αποδείξεις εμπλοκής του Frontex σε επαναπροωθήσεις

Η τελική έκθεση της ειδικής Ομάδας Εργασίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τον έλεγχο του FRONTEX, που συστήθηκε από την Επιτροπή Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων (LIBE), δημοσιεύθηκε στις 15 Ιουλίου.

Σε αυτή διαπιστώνεται ότι δεν υπάρχουν αποδείξεις που να εμπλέκουν τον ευρωπαϊκό Οργανισμό Προστασίας Συνόρων (FRONTEX), με φερόμενα περιστατικά επαναπροωθήσεων.

Το συμπέρασμα της ομάδας εργασίας  του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στην οποία ανατέθηκε η διερεύνηση της λειτουργίας του FRONTEX, κατόπιν αιτήματος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, είναι ότι οι ευρωπαϊκές δυνάμεις επιχειρούν σε ένα περίπλοκο περιβάλλον στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ, αντιμετωπίζοντας σύνθετες προκλήσεις από την επιθετική συμπεριφορά της τουρκικής ακτοφυλακής. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, “ο Frontex δρα και θα συνεχίσει να δρα σε περιοχές, όπου οι γεωπολιτικές περιπλοκότητες είναι απρόβλεπτες”. Ταυτόχρονα, αναγνωρίζει ότι ο ευρωπαϊκός Οργανισμός είναι σήμερα περισσότερο αναγκαίος από ποτέ για την προστασία των συνόρων της ΕΕ.

Κατά τη σύνταξη της έκθεσης, πραγματοποιήθηκαν ακροάσεις με τον Εκτελεστικό Διευθυντή και τον Υπεύθυνο για θέματα Θεμελιωδών Ελευθεριών του FRONTEX, με ανώτερα στελέχη της Ευρωπαϊκή Επιτροπής καθώς και με τον Ευρωπαίο Συνήγορο του Πολίτη, εκπροσώπους ΜΚΟ και ειδικούς σε θέματα ευρωπαϊκού και διεθνούς δικαίου.

Η Έκθεση συμπεραίνει ότι υπάρχουν περιθώρια για βελτίωση της εσωτερικής λειτουργίας του FRONTEX και απευθύνει συστάσεις στον Οργανισμό, την Επιτροπή και το Συμβούλιο για πιο αποτελεσματική δράση και αντιμετώπιση τυχόν παρατηρούμενων δυσλειτουργιών. Ωστόσο, όσον αφορά τις καταγγελίες για πρακτικές επαναπροωθήσεων, δεν επιβεβαιώνει τους βασιζόμενους σε δημοσιογραφικές πληροφορίες και αμφιβόλου αξιοπιστίας μαρτυρίες, ισχυρισμούς.

Με την Έκθεσή της, η Ομάδα Εργασίας για τον Έλεγχο του FRONTEX (FRONTEX Scrutiny Working Group) επιδιώκει να συμβάλει στην βελτίωση του Οργανισμού και σίγουρα όχι να τον αποδυναμώσει, καθώς και να διασφαλίσει ότι η προστασία των εξωτερικών συνόρων παραμένει ισχυρή και αποτελεσματική, με σεβασμό στα θεμελιώδη δικαιώματα.

 

 

 

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.