Έκτακτη σύγκληση Ιεραρχίας – Εσπευσμένα σήμερα στο Φανάρι ο Γαβρόγλου

Οι αντιδράσεις, οι οποίες λαμβάνουν μορφή χιονοστιβάδας, από τους μητροπολίτες αλλά και τους κληρικούς για τη συμφωνία της Εκκλησίας με την κυβέρνηση, οδήγησαν τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών κ. Ιερώνυμο να επισπεύσει την επίσημη ενημέρωση των ιεραρχών για το θέμα. Την ίδια στιγμή, κλιμακώνεται η αντίδραση του Οικουμενικού Πατριαρχείου, καθώς χθες ο κ.κ. Βαρθολομαίος επισκέφθηκε την πρόξενο της Ελλάδος στην Κωνσταντινούπολη κ. Γεωργία Σουλτανοπούλου, και μεταξύ άλλων μετέφερε τη δυσαρέσκειά του διότι δεν έχει ενημερωθεί για τη συμφωνία, η οποία αφορά και μητροπόλεις που υπάγονται στο Πατριαρχείο.

Κατόπιν αυτής της εξέλιξης, στο Φανάρι μεταβαίνει εσπευσμένα σήμερα ο υπουργός Παιδείας, Κώστας Γαβρόγλου.

Συγκεκριμένα, παρότι αρχικά ο κ. Ιερώνυμος είχε αφήσει να εννοηθεί ότι η συνεδρίασή της θα πραγματοποιηθεί περί τα τέλη Νοεμβρίου με αρχές Δεκεμβρίου, χθες ανακοινώθηκε ότι την προσεχή Παρασκευή θα συνέλθει εκτάκτως η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, ώστε να ενημερωθεί από τον Αρχιεπίσκοπο.

Η Ιεραρχία αποτελεί το ανώτατο όργανο της Εκκλησίας της Ελλάδος, καθώς συγκροτείται από τους 82 μητροπολίτες των μητροπόλεων που υπάγονται διοικητικά στην Εκκλησία της Ελλάδος.

Τα μεγάλα ζητήματα, εύλογα, της συνεδρίασης θα είναι ο τρόπος μισθοδοσίας του κλήρου και η αξιοποίηση της εκκλησιαστικής περιουσίας. Την άμεση σύγκληση της Ιεραρχίας έχουν ζητήσει πολλοί μητροπολίτες. «Οταν γίνεται ένας σεισμός, οι σεισμολόγοι προσπαθούν να διευκρινίσουν αν ήταν ο κύριος σεισμός ή προσεισμικές και μετασεισμικές δονήσεις. Θεωρώ ότι στις σχέσεις Εκκλησίας και Πολιτείας τις ημέρες που προηγήθηκαν έγιναν δύο ισχυρότατες σεισμικές δονήσεις και φυσικά αναμένονται και μικρότεροι μετασεισμοί, χωρίς να αποκλείονται και ισχυρότεροι» ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο μητροπολίτης Ναυπάκτου Ιερόθεος.

Από την άλλη, θεωρείται ότι οι εξελίξεις στην Αθήνα θα επηρεάσουν και τη στάση του Οικουμενικού Πατριαρχείου, στο οποίο υπάγονται οι κληρικοί της Κρήτης και των Δωδεκανήσων. Προς το παρόν το Οικουμενικό Πατριαρχείο έχει ανακοινώσει ότι Ιερά Σύνοδός του θα τοποθετηθεί επί της συμφωνίας σε συνεδρίασή της στις 27 Νοεμβρίου, αφού προηγουμένως ενημερωθεί επισήμως.

Την ίδια στιγμή, «σοβαρά θέματα που πρέπει να επιλυθούν» και να «διευκρινιστούν» χαρακτήρισε χθες ο κ. Γαβρόγλου στη Βουλή όσα ο βουλευτής της ΔΗΣΥ Β. Κεγκέρογλου ανέφερε περί το κατά πόσον η πρόσφατη συμφωνία Τσίπρα – Ιερωνύμου αφορά ή και δεσμεύει μητροπόλεις οι οποίες δεν εμπίπτουν στη δικαιοδοσία της Αρχιεπισκοπής Αθηνών, αλλά στο Οικουμενικό Πατριαρχείο.

«Τα θέματα που θίξατε είναι σοβαρά θέματα που πρέπει να επιλυθούν, διότι αυτή η συμφωνία που έγινε είναι μία συμφωνία, ένας οδικός χάρτης, είναι ένα πλαίσιο με αρκετές λεπτομέρειες. Αυτές όλες θα διευκρινιστούν και ως προς το status, ως προς τη μισθοδοσία, τα ασφαλιστικά, την περίθαλψη των ιερέων που χρηματοδοτούνται σήμερα και ο μισθός τους έρχεται από την πολιτεία, είναι απολύτως προφανές ότι δεν θα υπάρχει καμία απολύτως αλλαγή ως προς αυτά», σχολίασε ο κ. Γαβρόγλου.

Ο Πατριάρχης Αντιοχείας

Τέλος, επίσημη επίσκεψη στην Εκκλησία της Ελλάδος θα πραγματοποιήσει από την Τρίτη 13 έως και το Σάββατο 17 Νοεμβρίου ο Πατριάρχης Αντιοχείας και πάσης Ανατολής κ. Ιγνάτιος-Εφραίμ Β΄. Στο πλαίσιο της επίσκεψής του, ο Πατριάρχης θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τον πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση, καθώς και με τον κ. Ιερώνυμο. Επίσης, θα αναγορευθεί επίτιμος διδάκτωρ του Παν. Αθηνών.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.