Έκτακτο διάγγελμα Μητσοτάκη για υποχρεωτικό εμβολιασμό, μπαρ και εστιατόρια

Σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχουν σκέψεις για τηλεοπτικό μήνυμα – διάγγελμα προς τους πολίτες από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

«Συναγερμό» έχει σημάνει στη χώρα μας η έκρηξη των κρουσμάτων και ο φόβος επικράτησης της μετάλλαξης Δέλτα, με τις ανακοινώσεις για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό και την επαναλειτουργία των κλειστών χώρων εστίασης και ψυχαγωγίας να τοποθετούνται για τα μέσα της εβδομάδας και μετά, καθώς πλέον επανεξετάζονται όλα.

Η μείωση των νέων εμβολιασμών που προγραμματίζονται, αλλά και ο ιδιαίτερα σημαντικός αριθμός πολιτών άνω των 60 οι οποίοι παραμένουν ανεμβολίαστοι, προκαλούν ανησυχία για την δυνατότητα αντιμετώπισης ενός τέταρτου κύματος και κυρίως από το φθινόπωρο που οι περισσότερες δραστηριότητες θα μεταφερθούν σε εσωτερικούς χώρους.

Αυτές οι συνθήκες οδηγούν σε επίσπευση των υποχρεωτικών εμβολιασμών με τους εργαζόμενους σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και ΑΜΕΑ να είναι οι πρώτοι που αναμένεται να «επιστρατευθούν» εντός του Ιουλίου, ενώ σειρά θα πάρουν οι υγειονομικοί με την πρόθεση της κυβέρνησης να είναι η υποχρεωτικότητα να ξεκινήσει το αργότερο στις αρχές Αυγούστου.

Οι κυρώσεις οι οποίες θα υπάρχουν βρίσκονται στο τραπέζι των συζητήσεων, καθώς μεταξύ άλλων εξετάζεται η αναστολή εργασίας ή η διαθεσιμότητα με τις ανάλογες μισθολογικές επιπτώσεις. Οι αποφάσεις για τους υπόλοιπους τομείς στους οποίους θα καταστεί υποχρεωτικός ο εμβολιασμός θα ακολουθήσουν την επεξεργασία του σχεδίου από την κυβέρνηση, με σκοπό να παρουσιαστεί ένα συνολικό σχέδιο από την πλευρά της.

Το Μεγάρου Μαξίμου μελετά τον υποχρεωτικό εμβολιασμό των εργαζομένων στα Μ.Μ.Μ. και σε κρίσιμους τομείς για την λειτουργία του κράτους, όπως υποδομές παραγωγής και διανομής ηλεκτρικού ρεύματος και αερίου, ενώ στο προσκήνιο έχει έλθει και η υποχρεωτικότητα για τα σώματα ασφαλείας και τους στρατευσίμους. Προς το παρόν, η συζήτηση απομακρύνεται για τους εκπαιδευτικούς και μετατίθεται πριν την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα που θα επικρατούν εκείνη την εποχή.

Παράλληλα, η διαφοροποίηση των δεδομένων σε σχέση με τις ημέρες των ανακοινώσεων για τη λειτουργία των εσωτερικών χώρων εστίασης και ψυχαγωγίας, έχει οδηγήσει στην προσωρινή αναβολή της έναρξης λειτουργίας τους.

Αρχική πρόθεση ήταν η επαναλειτουργία των χώρων αυτών στις 15 Ιουλίου με τον διαχωρισμό σε αμιγείς και μεικτούς χώρους, όμως πλέον είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο αυτό να γίνει προς το τέλος του μήνα. Δεν αποκλείεται σε πρώτη φάση να λειτουργήσουν μόνο για εμβολιασμένους και να μετατεθεί για αργότερα η λειτουργία των μεικτών χώρων, με τις τελικές αποφάσεις να οριστικοποιούνται τις επόμενες ημέρες.

Τα πρόστιμα για επιχειρήσεις και πελάτες που θα παραβιάσουν τους όρους λειτουργίας των κλειστών χώρων θα είναι ιδιαίτερα «τσουχτερά». Πρόστιμα από 3.000 ευρώ έως και 10.000 ευρώ θα επιβάλλονται στους χώρους που δεν τηρούν την πληρότητα που έχουν δηλώσει, ενώ προβλέπεται αναστολή λειτουργίας από 7 έως 15 ημέρες ανάλογα με τα τετραγωνικά των επιχειρήσεων. Σε περίπτωση δεύτερης παράβασης θα μπαίνει λουκέτο με αφαίρεση αδείας της επιχείρησης.

Επιπλέον, εάν κάποιος πελάτης βρίσκεται σε χώρο που απευθύνεται αμιγώς σε εμβολιασμένους ενώ δεν έχει τα απαραίτητα έγγραφα θα του επιβάλλεται πρόστιμο 300 ευρώ, ενώ εάν φέρει πλαστό έγγραφο το πρόστιμο ανέρχεται σε 3.000 ευρώ.

Κατά τις επόμενες ημέρες θα τεθεί σε λειτουργία στο gov.gr η εφαρμογή την οποία θα κατεβάζουν οι επιχειρήσεις για να ελέγχουν τα bar code των εγγράφων εμβολιασμού ή των τεστ των πελατών.

Η εφαρμογή θα έχει τρεις χρωματικές ενδείξεις:

  • Πράσινη για πελάτη που έχει εμβολιαστεί ή έχει νοσήσει με κορονοϊό.
  • Κίτρινη για πελάτη με αρνητικό τεστ κορονοϊού.
  • Κόκκινη για λανθασμένο ή μη αληθές έγγραφο.

«Τσιμπάνε» οι νοσηλείες: Στο ΕΣΥ στρέφονται τα βλέμματα λόγω μετάλλαξης Δέλτα

Καμπανάκια κινδύνου κρούουν τις τελευταίες ημέρες οι επιστήμονες για την πορεία της πανδημίας και της μετάλλαξης Δέλτα στη χώρα, προειδοποιώντας για τις επιπτώσεις ιδίως στην αύξηση των νοσηλειών στα νοσοκομεία και καλώντας τους πολίτες να εμβολιαστούν.

Την Κυριακή 11 Ιουλίου, καταγράφηκαν 1.465 νέα κρούσματα (το Σάββατο ανήλθαν στις 2.327), αλλά η θετικότητα βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα, αφού χθες ανήλθε σε 3.25%, σύμφωνα με το news4health.gr

«Η χώρα μας βρίσκεται είτε στις παρυφές τέταρτου κύματος, είτε σε αυξομοιώσεις του τρίτου, ωστόσο εάν η εκθετική αύξηση κρουσμάτων συνεχιστεί και η μετάλλαξη Δέλτα επικρατήσει είναι σίγουρος ότι θα πρέπει να ονομαστεί τέταρτο κύμα», σύμφωνα με τα όσα δήλωσε στο ΣΚΑΙ ο πρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας και Καθηγητή Ιατρικής στο ΕΚΠΑ Στέλιος Λουκίδης.

Από την πλευρά του, ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης έκανε λόγο ακόμα και για 18.000 κρούσματα ημερησίως το φθινόπωρο, αν δεν εμβολιαστεί τουλάχιστον το 62% του πληθυσμού μέχρι τέλος Αυγούστου – αρχές Σεπτεμβρίου το αργότερο.

Οι φόβοι πως η αύξηση των κρουσμάτων θα οδηγήσει σε άνοδο των νοσηλειών και άρα αυξημένη πίεση στο ΕΣΥ έχουν αρχίσει να εντείνονται. Ο κ. Λουκίδης προειδοποίησε για το ενδεχόμενο οι νοσηλείες να φτάσουν ακόμη και τις 400 ή 500, αν και σημείωσε πως θα πρέπει να περάσουν 7 με 10 ημέρες για να αποτιμηθεί αν η νέα αύξηση των κρουσμάτων «βγάζει νοσηλείες».

Τι δείχνουν τα στοιχεία για το ΕΣΥ

Τα δεδομένα μοιάζουν μέχρι στιγμής να επιβεβαιώνουν τις ανησυχίες. Αν και είμαστε μακριά από τις δυσμενείς εικόνες και την αυξημένη πίεση που άσκησε το τρίτο κύμα στο ΕΣΥ, τις τελευταίες ημέρες καταγράφεται διπλασιασμός των εισαγωγών και αύξηση των νοσηλειών, αποτέλεσμα της επέλασης της μετάλλαξης Δέλτα και του ποσοστών των ανεμβολίαστων, όπως αναφέρει το news4health.gr.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μόνο την Κυριακή πραγματοποιήθηκαν 80 νέες εισαγωγές στα δημόσια νοσοκομεία λόγω κορονοϊού, που είναι διπλάσιες σε σχέση με το τέλος Ιουνίου.

Οι νοσηλείες της Κυριακής COVID-19 ανέρχονταν σε περίπου 610, που αν και μοιάζουν να είναι σχετικά χαμηλές συγκριτικά με τις χιλιάδες του τρίτου κύματος είναι και πάλι αυξημένες κατά περίπου 10% σε σχέση με την προηγούμενη. Αυτός ο αριθμός αναμένεται να αυξηθεί και περαιτέρω, ειδικά όσο δεν επιταχύνονται οι εμβολιασμοί ώστε να φθάσουμε το απαιτούμενο ποσοστό για την επίτευξη της πληθυσμιακής ανοσίας.

Μέχρι χθες το βράδυ, 4.258.610 πολίτες είχαν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους. «Έχουμε ακόμα 1,5 μήνα για εμβολιαστούμε όλοι. Δεν υπάρχουν άλλοι δρόμοι, είναι μονόδρομος» τόνισε ο κ. Σαρηγιάννης και απηύθυνε «έκκληση τώρα για εμβολιασμούς, όχι αύριο».

Σε αργία οι πρώτοι ιερείς – αρνητές του κορονοϊού

Δραστικά μέτρα σε βάρος ιερέων – αρνητών του κορονοϊού και των εμβολίων, οι οποίοι επιμένουν να τραβούν τον δικό τους δρόμο, αγνοώντας τις σχετικές οδηγίες και συστάσεις της επίσημης Εκκλησίας, λαμβάνει η Ιερά Μητρόπολη Νεαπόλεως Σταυρουπόλεως.

Η εν λόγω Ιερά Μητρόπολη έχει ήδη επιβάλει κυρώσεις σε βάρος τουλάχιστον δύο ιερέων ενώ το προσεχές διάστημα, ανάλογα πειθαρχικά μέτρα αναμένεται να ληφθούν και σε βάρος άλλων, εφόσον εξακολουθήσουν να τηρούν την ίδια στάση. Ο μητροπολίτης Νεαπόλεως Σταυρουπόλεως Βαρνάβας εμφανίζεται ιδιαίτερα ενοχλημένος από τη στάση των συγκεκριμένων ιερέων.

Όλα ξεκίνησαν μετά το Πάσχα όταν διαπιστώθηκε ότι ορισμένοι ιερείς είχαν αγνοήσει τις οδηγίες σχετικά με τη λειτουργία της Ανάστασης και έκαναν του κεφαλιού τους. Παράλληλα, ορισμένοι εξ αυτών συνέχισαν με προκλητικό τρόπο να δηλώνουν προς το ποίμνιό τους ότι δεν υπάρχει κορονοϊός και ότι όλα είναι κατασκεύασμα κάποιων επιτήδειων.

Ορισμένοι μάλιστα, απαγόρευαν την είσοδο στους ιερούς ναούς σε όσους εκ των πιστών φορούσαν προστατευτικές μάσκες. Την ίδια αντικοινωνική συμπεριφορά εμφάνιζαν και απέναντι στην εκστρατεία εμβολιασμού, προτρέποντας το ποίμνιό τους να μην εμβολιαστεί.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στα ραντάρ της Μητρόπολης μπήκαν συνολικά δέκα ιερείς οι οποίοι κλήθηκαν σε απολογία.

Όπως εξηγεί αρμόδια πηγή «κάποιοι εξ αυτών επέδειξαν μεταμέλεια, κατάλαβαν το σφάλμα τους και ζήτησαν συγγνώμη, ορισμένοι, όμως, παρέμειναν αμετανόητοι».

Ένας εξ αυτών, μάλιστα, φέρεται να κατέθεσε ως έγγραφη απολογία ένα χειρόγραφο σημείωμα στο οποίο έγραφε «Χριστός Ανέστη! Αξιολογώντας τη στάση και τη συμπεριφορά αυτών των ιερέων ο μητροπολίτης Βαρνάβας προχώρησε στην επιβολή κάποιων κυρώσεων, προς το παρόν σε βάρος δύο συγκεκριμένων ιερέων, οι οποίοι εμφανίζουν την πλέον προκλητική συμπεριφορά.

Παράλληλα, εξετάζεται το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων και σε βάρος ορισμένων ακόμη, με τις σχετικές αποφάσεις να λαμβάνονται μέσα στο προσεχώς διάστημα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ποινές προσωρινής αργίας επιβλήθηκαν σε βάρος των ιερέων στις ενορίες Αγίας Ειρήνης Χρυσοβαλάντου, στη Νέα Ευκαρπία και Κοιμήσεως της Θεοτόκου, στα Πεύκα.

Οι συγκεκριμένοι ιερείς, πέραν του ότι έκαναν του κεφαλιού τους, τελώντας τη λειτουργία της Αναστάσεως στις 12 το βράδυ, παρά τις αντίθετες οδηγίες της Εκκλησίας της Ελλάδος, από την αρχή της πανδημίας, αλλά και έως τώρα, αμφισβητούσαν συστηματικά την ύπαρξη του κορονοϊού, φτάνοντας μάλιστα στο σημείο, ως και να απαγορεύσουν ή να βγάλουν εκτός της εκκλησίας πιστούς οι οποίοι φορούσαν προστατευτική μάσκα.

Μεταξύ των κυρώσεων που μπορεί να επιβληθούν και σε άλλους ιερείς είναι η αφαίρεση κάποιων αρμοδιοτήτων ή και η μετάθεσή τους σε άλλα πόστα.

Υπήρξαν ιερείς οι οποίοι επέδειξαν ταπεινότητα και μεταμέλεια, αναγνωρίζοντας ότι έσφαλαν. Γι’ αυτούς δεν πρόκειται να υπάρξει καμία κύρωση, εκτός εάν επαναλάβουν τα ίδια σφάλματα», αναφέρει στη Voria.gr αρμόδια πηγή.

Ο μητροπολίτης Βαρνάβας, από την πρώτη στιγμή που ενέσκηψε η πανδημία, ήταν από τους ιεράρχες οι οποίοι προέτρεπαν το ποίμνιό τους να υπακούουν στις οδηγίες των ειδικών επιστημόνων και να τηρούν τα μέτρα τα οποία αποφάσιζε η πολιτεία.

Η στάση του αυτή έγινε περισσότερο επίμονη και πιεστική προς τον κλήρο, μετά την απώλειες ιερέων, ιεροψαλτών και μελών εκκλησιαστικών συμβουλίων, αλλά και δεκάδων πιστών εξ αιτίας του κορονοϊού που θρήνησε η Μητρόπολη Νεαπόλεως Σταυρουπόλεως.

Όπως εξήγησε στο Voria.gr o κ. Βαρνάβας η Μητρόπολη έχει θρηνήσει τέσσερις κληρικούς, όλοι νέοι σε ηλικία, οι οποίοι έχασαν τη ζωή τους από κορονοϊό.

«Μάλιστα με πετυχαίνετε μόλις τελείωσε η λειτουργία χειροτονίας του νέου ιερέα, στην ενορία του Αγίου Ιωάννη Μετεώρων, στη θέση του πατήρ Δημητρίου ο οποίος ήταν από τους πρώτους που εκοιμήθη, στο πρώτο ακόμη κύμα της πανδημίας».

Ο μητροπολίτης παραδέχθηκε ότι πράγματι υπήρξαν ζητήματα με ορισμένους ιερείς «αλλά τα λύσαμε κατά τρόπο πνευματικό, όπως αρμόζει στην Εκκλησία».

Πριν από λίγες ημέρες η Μητρόπολη Θεσσαλονίκης απομάκρυνε από τη θέση του στον ιερό ναό του Αγίου Αθανασίου, επί της οδού Εγνατίας, τον πατέρα Αντώνιο ο οποίος λειτουργούσε εκεί τα τελευταία χρόνια.

Οι λόγοι που οδήγησαν στην απομάκρυνσή του ήταν τα κηρύγματά του περί του κορονοϊού, ενώ και το Πάσχα ο εν λόγω ιερέας είχε τελέσει την αναστάσιμη λειτουργία στις 12 τα μεσάνυχτα, αντί στις 9, όπως όριζε η σχετική απόφαση της Ιεράς Συνόδου.

Πηγή: dikaiologitika.gr

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.