Ένας σύντομος απολογισμός του προνοιακού έργου στο Δήμο Χίου (2014-2019)

Του Γιώργου Φωτ. Παπαδόπουλου – Αντιδημάρχου Πρόνοιας

Καταρχήν, πρέπει να πω ότι, όταν αναλάβαμε ως δημοτική Αρχή (τον Σεπτέμβριο του 2014) το τμήμα Πρόνοιας –της αντίστοιχης Δ/νσης του Δήμου– διέθεται μόλις 5 υπαλλήλους. Και δεν διέθεται ούτε έναν Κοινωνικό Λειτουργό (τα ανάλογα περιστατικά αντιμετώπιζαν Κοινωνικοί Λειτουργοί άλλων δομών και δράσεων). Σήμερα, στο τμήμα Πρόνοιας του Δήμου υπηρετούν 18-20 εργαζόμενοι, η πλειοψηφία των οποίων είναι Κοινωνικοί Λειτουργοί (4), Ψυχολόγοι (2), Κοινωνιολόγοι (2), Παιδαγωγός, Επισκέπτρια Υγείας, κ.α., που έχουν εξειδικευμένο αντικείμενο ενασχόλησης (π.χ. διαμεσολαβητής ΡΟΜΑ,), αλλά και διοικητικοί υπάλληλοι.

Υλοποιήσαμε αυτό που είχαμε δεσμευτεί στο Χιώτη δημότη, τον Μάιο του 2014, δηλαδή την επαρκή στελέχωση των Υπηρεσιών Πρόνοιας και την πλήρη ανάπτυξη των δομών που αυτή μπορεί να εποπτεύσει.

Ανέκαθεν πίστευα και πιστεύω ότι, όλα αυτά για να γίνουν απαιτούνται συνεργασίες και κοινωνικές συμπράξεις αρκετών φορέων και Υπηρεσιών τόσο σε τοπικό όσο και σε κεντρικό επίπεδο, ανεξάρτητα των πολιτικών πεποιθήσεων που μπορεί να έχει καθένας. Στη στήριξη του κατατρεγμένου ανθρώπου η προσπάθεια πρέπει να είναι κοινή και η συνεργασία δεδομένη, τα δε προσωπικά του καθενός πάνε στην άκρη. Καθοριστική υπήρξε η βούληση μας αλλά και ο ζήλος αυτά όλα να προχωρήσουν γρήγορα.

Έπειτα, παραλάβαμε ένα Κοινωνικό Παντοπωλείο επί μήνες κλειστό (το Σεπτέμβριο του 2014), που μέχρι τότε λειτουργούσε μόλις δυο απογεύματα της εβδομάδος και το στελεχώσαμε. Διαθέσαμε το τριπλάσιο ποσό (75.000 – 90.000 Ευρώ) από αυτό που διέθετε ο Δήμος παλαιότερα (25.000 – 30.000 Ευρώ) για την προμήθεια τροφίμων, ενώ με την καθιέρωση της ηλεκτρονικής κάρτας των δικαιούχων κατορθώσαμε να εξοικονομήσουμε περίπου 25.000 Ευρώ το χρόνο (από εκπτώσεις, αλλά και την πληρωμή των ποσοτήτων που πραγματικά προμηθεύονταν οι δικαιούχοι και όχι του συνόλου της προβλεπόμενης προμήθειας -που είναι σαφώς μικρότερες της προϋπολογισθείσας δαπάνης-), επανατροφοδοτώντας και ενισχύοντας περαιτέρω τους αντίστοιχους Κωδικούς της Πρόνοιας για ίδιες ή παρόμοιες δράσεις. Το Παντοπωλείο λειτουργεί, πλέον, καθημερινά 07.00΄-15.00΄ ενώ διαθέτει Κοινωνική Λειτουργό και Αποθηκάριο-Γραμματέα. Επίσης, εξοπλίστηκε με 3 καταψύκτες οπότε μπορεί να διανείμει και φρέσκα προϊόντα, κρέας, τυρί, γάλα, κλπ, κάτι που στο παρελθόν δεν γινόταν.

Τόσο η περσινή όσο και η φετινή χρονιά ήσαν πολύ πλούσιες, σε δράση και παραγωγή έργου για τα προνοιακά ζητήματα στο Δήμο Χίου.

Χρηματοδοτηθήκαμε αρχικά με ποσό των 232.000 Ευρώ (συνολικά με περίπου 730.000 Ευρώ) από το πρόγραμμα ΤΕΒΑ (Ταμείο Ευρωπαϊκής Βοήθειας Απόρων) για την προμήθεια τροφίμων και ειδών καθαριότητας και υγιεινής των νοικοκυριών για την περίοδο 2016-2019 (η υλοποίηση έχει ήδη παραταθεί πρακτικά έως το τέλος του 2021- όπως θα διαβάσετε παρακάτω) αλλά και συνοδευτικών δράσεων και με 260.000 Ευρώ για το Κοινωνικό Παντοπωλείο και Φαρμακείο (στο Κοινωνικό Φαρμακείο, που επίσης λειτουργεί 07.00΄-15.00΄, υπηρετούν μια Φαρμακοποιός και μια Βοηθός Φαρμακοποιού-υπεύθυνη της δομής).

Χρηματοδοτηθήκαμε, ακόμη, για 3 χρόνια –ήδη νωρίτερα– για τη λειτουργία του Κέντρου Συμβουλευτικής Γυναικών.

Χρηματοδοτηθήκαμε, για 3 χρόνια, προκειμένου να ιδρύσουμε και λειτουργήσουμε το Κέντρο Κοινότητας (προνοιακό ΚΕΠ- Κέντρο Εξυπηρέτησης για προνοιακά και κοινωνικά ζητήματα), που ξεκίνησε τη δράση του τον Ιούλιο του 2017.

Σε συνάρτηση με όσα προανέφερα ανωτέρω, ήδη, έχουμε προέγκριση για την επιχορήγησή μας εκ ποσού περίπου 500.000 Ευρώ για τα επόμενα 2 έτη, από το πρόγραμμα ΤΕΒΑ, όπου θα αναπτυχθούν διάφορες δράσεις προνοιακού και κοινωνικού χαρακτήρα. Ήδη επεξεργαζόμαστε την πρόταση υποβολής για την εξειδίκευση των δράσεων αυτών και μέχρι το τέλος του καλοκαιριού θα έχει οριστικοποιηθεί τι ζητάμε, τι θα γίνει και πότε, ώστε να υποβληθεί στον αρμόδιο φορέα προς έγκριση. Εξασφαλίστηκαν οι πιστώσεις για την προμήθεια των τροφίμων του ΤΕΒΑ μέχρι το 2021 από τον ίδιο φορέα, από Ευρωπαϊκές κυρίως πιστώσεις.

Ωστόσο, δεν πρέπει να λησμονηθεί ότι, κατορθώσαμε να φέρουμε στη Χίο, πάνω από 150 τόνους τροφίμων και φρούτων συνολικά, είτε μέσα από δωρεές, χορηγίες ιδιωτών και φορέων, αλλά και αγροτικούς συνεταιρισμούς που χρηματοδοτούνται από το Υπουργείο Γεωργίας μέσω ειδικών προγραμμάτων. Αυτά τα τρόφιμα δόθηκαν επιπλέον των τακτικών διανομών σε εμπερίστατους συμπολίτες μας και σε συλλόγους που έχουν μέλη εκ των ευπαθών κοινωνικά ομάδων. Επίσης, πρόσφατα, υπεγράφη Σύμβαση του Δήμου με συνεταιρισμούς που συνεργάζονται με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και εξασφαλίσαμε για ένα ακόμη έτος (μέχρι τέλος του 2020) την δωρεάν χορηγία μας σε φρούτα και τρόφιμα για όλους τους εταίρους του ΤΕΒΑ στη Χίο.

Ειδικότερα, στον τομέα διανομής τροφίμων θέλω να τονίσω, για μια ακόμη φορά ότι, σκοπός και στόχος μας ήταν (πριν από 4 χρόνια που ξεκινήσαμε τις προσπάθειές μας και ήδη είχε εξαγγελθεί δημόσια κατά το Α΄ εξάμηνο της θητείας μας) να μπορεί κάποιος εμπερίστατος συμπολίτης μας να σιτίζεται 30 ημέρες το μήνα. Αυτό το πετύχαμε με μια κοινή προσπάθεια Ι. Μητροπόλεως Χίου & Δήμου Χίου. Η Ιερά Μητρόπολις μέσα από τα συσσίτια που έχει εξασφάλισε ημερήσιο γεύμα για 22 ημέρες τον μήνα και ο Δήμος (μέσω της διανομής τροφίμων, είτε απευθείας των δικών του, είτε μέσω του προγράμματος ΤΕΒΑ, είτε διαφόρων δωρεών) για άλλες 8 ημέρες. Έτσι, καλύφθηκε το χρονικό διάστημα των 30 ημερών με ελάχιστες αποκλίσεις.

Επίσης, θέλω να επισημάνω ότι, επιτεύχθηκε και ο στόχος μας να γίνεται διανομή κάποιων πραγμάτων-τροφίμων σε μηνιαία βάση (αντί της διμηνιαίας) από το Παντοπωλείο μας. Έτσι, έχοντας τις τακτικές-προκαθορισμένες διανομές του προγράμματος ΤΕΒΑ, τις διανομές των τροφίμων μέσω της ηλεκτρονικής κάρτας του super market που πληρώνει ο Δήμος Χίου από δικούς του πόρους, αλλά και τις έκτακτες διανομές των αποσυρόμενων φρούτων ή/και δωρεές φορέων και ιδρυμάτων, δεν υπάρχει πλέον μήνας που να μην δίδει κάτι το Παντοπωλείο μας.

Ακόμη, θέλω να γνωστοποιήσω ότι, συνδράμουμε περιστασιακά στο συσσίτιο της Ι. Μητροπόλεως με τη διάθεση εκατοντάδων κιλών νωπού κρέατος, τυριού, λαχανικών και φρούτων.

Τέλος, αναφορικά με τη λειτουργία του Κοινωνικού Παντοπωλείου μας θέλω να επισημάνω ότι, είμαστε ίσως οι μοναδικοί πανελλαδικά, που δίδουμε τρόφιμα στα ίδια άτομα επί σειρά ετών. Από σχετική έρευνα, που έκανα πρόσφατα σε 20 Κοινωνικά Παντοπωλεία, διαπίστωσα ότι, διανέμουν τρόφιμα στα ίδια άτομα για ένα εξάμηνο ή το μέγιστο για ένα χρόνο. Έπειτα εναλλάσσονται τουλάχιστον για τον επόμενο χρόνο. Αυτό είναι λογικό για τις μεγαλουπόλεις, διότι η συντριπτική αύξηση των ατόμων χρόνο με το χρόνο θα είχε σαν αποτέλεσμα την αδυναμία εξεύρεσης πόρων για τόσο μεγάλες ποσότητες τροφίμων αθροιστικά. Τα περισσότερα κοινωνικά Παντοπωλεία στηρίζονται σε δωρεές εταιριών ή ιδιωτών ή από την Εκκλησία. Εμείς, όμως, δεν σταματήσαμε να δίδουμε τρόφιμα στα ίδια άτομα επί χρόνια, εφόσον διαβιούν υπό οικονομική δυσπραγία και ανανεώνουν τα δικαιολογητικά τους, πληρώντας τους όρους και τις προϋποθέσεις που έχει θέσει το Δημοτικό Συμβούλιο.

Θέλω να πιστεύω ότι, επόμενος στόχος, μέσα στην επόμενη τετραετία, πρέπει να είναι η ίδρυση δυο μικρότερων Κοινωνικών Παντοπωλείων, σε συνεργασία με την Εκκλησία, ένα στο βόρειο τμήμα της Χίου κι ένα στο νότιο, που θα εξυπηρετούν τους συμπολίτες μας στις αντίστοιχες περιοχές. Επίσης, η ίδρυση νέων Κέντρων Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών (ΚΔΑΠ), στην πόλη της Χίου και στο Βροντάδο. Και η πρόσληψη ενός Οδοντιάτρου και ενός Διαιτολόγου- Διατροφολόγου, ο Οδοντίατρος για τις άπορες οικογένειες της Χίου και ο Διατροφολόγος και για τους μαθητές των σχολείων της Χίου, στο πλαίσιο του προγράμματος ΤΕΒΑ (Ταμείου Ευρωπαϊκής Βοήθειας Απόρων).

Ακόμη, άλλος ένας στόχος της επόμενης τετραετίας πρέπει να είναι η ίδρυση στη Χίο μιας δομής πλυντηρίου- καθαρισμού ιματισμού, για το πλύσιμο των ρούχων στις εμπερίστατες και ενδεείς οικογένειες του τόπου μας. Στον χώρο αυτό του πλυντηρίου, καλό θα είναι να υπάρχουν λουτρά (ανδρικά, γυναικεία και παιδικά), όπου θα μπορεί κάθε εμπερίστατος συμπολίτης μας να μεταβαίνει για την ατομική του υγιεινή τουλάχιστον 2 φορές την εβδομάδα. Ως προτεινόμενος χώρος, ανάπτυξης της δομής, μπορεί να είναι τα δημοτικά ακίνητα –που, βέβαια, χρήζουν επισκευής ώστε να καταστούν λειτουργικά– στην περιοχή πολυκατοικιών Χριστού Βαρβασίου. Το ΕΣΠΑ της προσεχούς περιόδου φαίνεται ότι χρηματοδοτεί τέτοιου είδους προνοιακές δράσεις. Ιδού, λοιπόν, πεδίον δόξης λαμπρόν !

Στους υπόλοιπους τομείς ολοκληρώσαμε τη διαδικασία μετεγκατάστασης του Κέντρου Συμβουλευτικής Γυναικών από το Χαλκειός στην πόλη (έπειτα από παρότρυνση της Προέδρου του ΚΕΘΙ –Κέντρου Έρευνας για Θέματα Ισότητας, που μας επισκέφθηκε πριν αρκετό καιρό), στην οδό Γ. Βερίτη (Βαρβάσι), ώστε να είναι εύκολα προσβάσιμο σε όσες συμπολίτισσές μας το χρειάζονται και ταυτόχρονα με την εχεμύθεια και διακριτικότητα που πρέπει.

Επιδοτήσαμε, από χρήματα του Δήμου Χίου, περίπου 60 συμπολίτες μας οι οποίοι είτε διαβιούσαν κάτω από απάνθρωπες συνθήκες (δίχως ηλεκτρικό ρεύμα), είτε ήσαν τελείως άστεγοι (με -τρόπον τινά- επιδότηση ενοικίου, για κάποιους μήνες, μέχρι να ορθοποδήσουν), είτε υποβλήθηκαν σε βαριές χειρουργικές επεμβάσεις, άποροι όντες (στην πλειοψηφία τους καρκινοπαθείς). Στον τομέα αυτό πρέπει να πω ότι, το ποσό που μπορεί να διαθέσει ο Δήμος είναι σχετικά μικρό (περί τις 15.000 Ευρώ ετησίως) και ευχής έργον θα ήταν εάν μπορούσε οποιοσδήποτε (ιδιώτης, συλλογικός φορέας ή ίδρυμα) να μας συνδράμει, δίδοντάς μας τη δυνατότητα να του παραπέμπουμε περιστατικά χρήζοντα οικονομικής στήριξης.

Ενισχύσαμε ηθικά και υλικά 60 μονογονεικές οικογένειες και άλλους 40 γονείς με παιδιά βρεφικής ηλικίας.

Στείλαμε για φιλοξενία σε ιδρύματα δώδεκα (12) συμπολίτες μας που, είτε δεν ήσαν αυτοεξυπηρετούμενοι είτε είχαν εγκαταλειφθεί από συγγενείς ή οικεία τους πρόσωπα.

Εντατικοποιήσαμε τη συνεργασία μας με την Ι. Μητρόπολη Χίου, τον Ερυθρό Σταυρό (εθελόντριες του οποίου συνδράμουν πάντοτε στις έκτακτες διανομές του Κοινωνικού μας Παντοπωλείου και γι΄αυτό τις ευχαριστούμε θερμά και δημόσια), τον Σύνδεσμο Πολυτέκνων Χίου, το Σύλλογο Τριτέκνων, το Σύλλογο Διαβητικών, την “ΚΙΒΩΤΟ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ-ΑΙΠΟΥΣ”, τις Δικαστικές Φυλακές Χίου, το πρόγραμμα “ΨΥΧΑΡΓΩΣ” του Νοσοκομείου. Ξεκινήσαμε μια στενή συνεργασία με το Σύλλογο Καρκινοπαθών Χίου, τα ΑμεΑ και τα Γηροκομεία Χίου “ΖΩΡΖΗΣ ΜΙΧΑΛΗΝΟΣ” και Καρδαμύλων “ΑΓΙΑ ΜΑΡΙΝΑ”. Ειδικά, για το Σύλλογο Πολυτέκνων και το Γηροκομείο “ΖΩΡΖΗΣ ΜΙΧΑΛΗΝΟΣ” συγκεντρώσαμε 3-4 φορές, κατά τη διάρκεια του έτους, ικανή ποσότητα τροφίμων που τους παραδώσαμε.

Επίσης, διαθέσαμε γραφική ύλη σε μαθητές πολύτεκνων οικογενειών.

Καθιερώσαμε τις συμβουλευτικές ομάδες γονέων σε σχολεία της Α΄/θμιας (αρχικά) και Β΄/θμιας (στη συνέχεια) Εκπαίδευσης στην πόλη.

Οι δράσεις αυτές, είναι επιπλέον των γνωστών “τετριμμένων” που αφορούν τις χορηγήσεις των κρατικών επιδομάτων αναπηρίας, που ωφελούν περί τους 800 συμπολίτες μας και που από τις αρχές του έτους 2019 δίδονται απευθείας από τον ΟΠΕΚΑ, δίχως την ταμειακή μεσολάβηση των Δήμων.

Το ίδιο και οι χορηγήσεις δωρεάν ακτοπλοϊκών εισιτηρίων, που αγγίζουν τα 80- 100 ετησίως, και χορηγούνται σε άπορους συμπολίτες μας για τη μετάβασή τους εκτός Χίου για ιατρικούς και άλλους προσωπικούς λόγους.

Καταβάλλαμε υπεράνθρωπες προσπάθειες, τηρουμένων των αναλογιών, με τα μέσα και τα χρήματα που είχαμε να διαχειριστούμε. Το “κλειδί” για την επιτυχία του εγχειρήματος είναι η αμεσότητα και η προσωπική επαφή με τον πολίτη, σε καθημερινή βάση. Ακόμη κι εάν δεν μπορείς να βοηθήσεις κάποιον με υλικό έργο, τουλάχιστον άκουσέ τον και δώσε του έναν λόγο στήριξης και παρηγοριάς. Είναι σπουδαία πράξη η ψυχική στήριξή του.

Κλείνοντας, πρέπει να επισημανθεί ότι, συνολικά, στον τομέα της δημοτικής πρόνοιας, την προηγούμενη πενταετία, υλοποιήθηκαν δομές και δράσεις που ξεπέρασαν τα 2,5 εκατομμύρια Ευρώ, ποσό ρεκόρ για τα δεδομένα της Χίου και σε αντιστοιχία με όσα (ασφαλώς λιγότερα) παρέχονταν στον τομέα αυτό παλαιότερα.

Όμως δεν αποκάμνουμε. Ο αγώνας συνεχίζεται. Όσο υπάρχει κρίση (οικονομική, ηθική, κοινωνική) αυξάνονται οι ανάγκες για κάθε είδους στήριξη. Ο αγώνας αυτός είναι διαρκής και δεν έχει καμία σχέση με το εάν κατέχει ή όχι κάποιος θέση ή αξίωμα, αλλά πως ενεργεί και λειτουργεί στην προσωπική του ζωή και στην καθημερινότητά του.

Ευχαριστώ και δημόσια όλα τα στελέχη των δομών και των υπηρεσιών του Δήμου Χίου, που συνεργάστηκα τα τελευταία αυτά πέντε χρόνια (Δ/νση Πρόνοιας, Δ/νση Τοπικής Οικονομικής Ανάπτυξης και Επιτροπής Ποιότητας Ζωής), καθώς και τους συναδέλφους δημοτικούς συμβούλους και εύχομαι καλή συνέχεια σε όλους και καλή αντάμωση στο μέλλον !-

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.