Ένα φορτηγό σκουπίδια “ψάρεψαν” οι εθελοντές στη δράση για τον καθαρισμό του βυθού στο λιμάνι των Ψαρών

 

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 12 Αυγούστου 2022 η Εθελοντική Δράση του Δήμου Ηρωικής Νήσου Ψαρών που διοργανώθηκε με πρωτοβουλία του εθελοντή δύτη Γιώργου Καραβάνα με σκοπό τον καθαρισμό του λιμανιού και του περιβάλλοντος χώρου του παραλιακού μετώπου.

Μέσα σε δύο περίπου ώρες, από τις 10 το πρωί έως τις 12 το μεσημέρι, μικροί και μεγάλοι ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του Δήμου και ένωσαν τις δυνάμεις τους, περνώντας το μήνυμα ότι τα σκουπίδια δε χωρούν στις θάλασσες και στις ακτές του νησιού μας.

Από τις πρώτες βουτιές ξεκίνησαν και τα… ευρήματα επιβεβαιώνοντας πως ήταν μια επιβεβλημένη δράση.

Λάστιχα, πολλές πλαστικές σακούλες διαφόρων μεγεθών, πλαστικά μπουκάλια, σπασμένα πλαστικά κουτιά, καφάσια, σύρματα, γυαλιά ήταν ο απολογισμός της κινητοποίησης. Από τα “ευρήματα” ξεχώρισαν ένα παιδικό ποδήλατο και ένα χαρτονόμισμα των 5 ευρώ!!!

Το “ψάρεμα” των σκουπιδιών έβγαλε και δύο χταπόδια τα οποία φάνηκε πως είχαν κάνει σπίτι τους τα λάστιχα… όμως αμέσως μόλις έγιναν αντιληπτά, επέστρεψαν στο φυσικό τους περιβάλλον και αυτή τη φορά χωρίς απορρίμματα.

Το φορτηγό του Δήμου μπορεί να γέμισε, όμως ακόμη πιο γεμάτοι ήταν όλοι εκείνοι που έδωσαν το παρών και συμμετείχαν συμβάλλοντας ενεργά στην προστασία του θαλάσσιου πλούτου μας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στη δράση συμμετείχαν εκτός από τους δημότες και κατοίκους του νησιού, αρκετοί τουρίστες Έλληνες και ξένοι, διαφόρων ηλικιών.

Συγχαρητήρια σε όλους τους συμμετέχοντες έδωσε ο Δήμαρχος Ηρωικής Νήσου Ψαρών Κωνσταντίνος Βρατσάνος τονίζοντας ότι με τη δράση τους έστειλαν εμφατικά το μήνυμα του σεβασμού του περιβάλλοντος και του εθελοντισμού.

Παράλληλα ήταν και μια εκπαιδευτική δράση αφού τα παιδιά συνειδητοποίησαν ότι είναι στο χέρι μας να προστατεύουμε το περιβάλλον μας και ότι με απλές κινήσεις βοηθάμε το φυσικό μας σπίτι.

“Σήμερα το λιμάνι μας πήρε μία ανάσα χάρη στην πρωτοβουλία του συντοπίτη μας, εθελοντή δύτη Γιώργου Καραβάνα και όλων των συμπολιτών μας μικρών και μεγάλων που με θέρμη αγκάλιασαν την εθελοντική δράση. Τα αποτελέσματα της δράσης και ο ενθουσιασμός των συμμετεχόντων, μας επιβάλλουν να την επαναλαμβάνουμε ει δυνατόν συχνότερα”, επεσήμανε ο Δήμαρχος θυμίζοντας πως η προηγούμενη φορά που επιχειρήθηκε κάτι αντίστοιχο ήταν το 2017 με πρωτοβουλία του τότε καθηγητή χημείας Μιχάλη Μαναρίδη. “Αυτές οι πρωτοβουλίες πάντα μας βρίσκουν σύμφωνους και μας χαροποιούν γιατί επιβεβαιώνουν ότι το νησί μας αγαπιέται και προστατεύεται”, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ψυχή της δράσης ήταν οι Αντιδήμαρχοι Αργυρώ Λεωτσινίδη και Μαργαρίτα Δημητρέλη, η Δημοτική Σύμβουλος και εκπαιδευτικός Ευαγγελία Βασιλική, μικρά και μεγάλα παιδιά, οι γονείς αυτών καθώς και πολλοί νέοι που στην προηγούμενη δράση ήταν μαθητές και σήμερα φοιτητές.

Αξιοσημείωτη η συμμετοχή των μικρών παιδιών που βοήθησαν στην καθαριότητα του περιβάλλοντος χώρου του λιμανιού.

Ευελπιστούμε αυτή η εξαιρετική προσπάθεια να συνεχιστεί και να συμβάλλει στην περαιτέρω ευαισθητοποίηση όλων των κατοίκων του νησιού και των επισκεπτών αυτού.

Το μέλλον μας είναι σίγουρα καλύτερο αν έχουμε τόσους ευαισθητοποιημένους και ενεργούς πολίτες.

 

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.