Ένωση Αξιωματικών Αστυνομίας Βορείου Αιγαίου: “Στρέψτε το βλέμμα σας προς τα νησιά μας”

Η Ένωση Αξιωματικών της Ελληνικής Αστυνομίας στο Βόρειο Αιγαίο σε ανακοίνωσή της αναφέρεται στην γενικότερη κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στα νησιά και στους νέους χώρους που έχουν δημιουργηθεί για τους νεοαφιχθέντες, από την 1η Μαρτίου και τονίζει ότι το ένστολο προσωπικό έχει επιφορτιστεί με την φύλαξή τους. Συγκεκριμένα η ανακοίνωση έχεις ως εξής:

«Για άλλη μια φορά οι Αστυνομικοί και οι Λιμενικοί του Βορείου Αιγαίου καλούνται να αντιμετωπίσουν μόνοι τους τη μεταναστευτική κρίση. Από την 1/3/2020 έχουν αφιχθεί σε Λέσβο, Χίο και Σάμο περί τους 1000 αλλοδαπούς, οι οποίοι σύμφωνα με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου της Κυβέρνησης δεν έχουν δικαίωμα υποβολής αιτήματος ασύλου. Για το λόγο αυτό δεν έχουν μεταφερθεί στα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης και παραμένουν μέχρι σήμερα 6/3/2020 σε χώρους κοντά στους κεντρικούς λιμένες Μυτιλήνης, Χίου και Σάμου. Οι χώροι αυτοί σε καμία περίπτωση δεν πληρούν τις ελάχιστες προϋποθέσεις υγιεινής και ασφάλειας, τόσο για τους ανθρώπους που διαμένουν σε αυτούς, όσο και για το ένστολο προσωπικό που έχει επιφορτιστεί με τη φύλαξή τους. Επιπρόσθετα, η έλλειψη συνθηκών ασφαλούς φύλαξης, θέτει τους Αστυνομικούς ανά πάσα στιγμή υπό τον κίνδυνο να κατηγορηθούν για απελευθέρωση κρατουμένων από αμέλεια.

Πρέπει οι αρμόδιοι να αντιληφθούν ότι το πρόβλημα είναι πολύ μεγάλο για να το αφήσουν στην πλάτη μόνο των τοπικών Υπηρεσιών των Σωμάτων Ασφαλείας. Χρειάζονται καίριες παρεμβάσεις για την ΑΜΕΣΗ αποσυμφόρηση των νησιών. Οι νεοεισερχόμενοι αλλοδαποί πρέπει να μεταφέρονται απευθείας σε κλειστά κέντρα στην ηπειρωτική Ελλάδα, όπου θα γίνονται και όλες οι διοικητικές διαδικασίες. Παράλληλα, όλοι όσοι δεν πρέπει να βρίσκονται στα ΚΥΤ, να απομακρυνθούν άμεσα από αυτά.

Ως Ένωση Αξιωματικών Βορείου Αιγαίου κάνουμε έκκληση στους αρμόδιους φορείς να στρέψουν το βλέμμα τους προς τα νησιά μας. Αυτή τη στιγμή ορθώς έχει δοθεί προτεραιότητα στον Έβρο, όπου με υπερπροσπάθεια κρατούνται επιτυχώς απαραβίαστα τα σύνορά της Χώρας μας. Σε περίπτωση όμως που έχουμε αντίστοιχες ροές προς τα νησιά, υπό τις υπάρχουσες συνθήκες θα βρεθούμε αντιμέτωποι με μια κατάσταση χαοτική. Δεν υπάρχει δικαιολογία να μην είμαστε προετοιμασμένοι. Ας δείξει έμπρακτα η Κυβέρνηση ότι δε θεωρεί πως «το Βόρειο Αιγαίο κείται μακράν».

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.