Έπεσαν οι υπογραφές για την επισκευή του Τελωνείου

 

Το Μνημόνιο συνεργασίας για την “Επισκευή-Αναβάθμιση-Διαμόρφωση υπαρχόντων κτηριακών εγκαταστάσεων Συνοριακού Σημείου Διέλευσης λιμένα Χίου”, υπέγραψαν σήμερα ο υπ. Μετανάστευσης Νότης Μηταράκης, ο Δήμαρχος Χίου και ο Πρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου . 

Το έργο αφορά στην επισκευή, αναβάθμιση και διαμόρφωση του κτηρίου της παλαιάς Ιχθυόσκαλας και του κτηρίου που λειτουργεί ως αίθουσα επιβατών εξωτερικού, καθώς και τη διαμόρφωση του περιβάλλοντος σε αυτά χώρου. Το αναβαθμισμένο και ανακαινισμένο Τελωνείο θα πληροί όλες τις απαραίτητες τεχνικές προδιαγραφές και απαιτήσεις ως «Πύλη Εισόδου Schengen».

Το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου έχει χρηματοδοτήσει το έργο με ποσό ύψους 3.000.000 ευρώ από το Ταμείο Αλληλεγγύης. Παράλληλα, το Υπουργείο Οικονομικών θα συνδράμει με κάθε δυνατό τρόπο στην επιτάχυνση των αναγκαίων ενεργειών και παρέχει τη σύμφωνη γνώμη για την αδειοδότηση του έργου.

Από την πλευρά του, το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείου Χίου, με την υποστήριξη της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Χίου, αναλαμβάνει τη διαδικασία για την έκδοση της απαραίτητης άδειας δόμησης και όλων των απαιτούμενων αδειών, καθώς και την εκπόνηση όλων των απαιτούμενων μελετών και τη διενέργεια της διαγωνιστικής διαδικασίας.

Λίγο πριν την υπογραφή του Μνημονίου συνεργασίας ο κ. Μηταράκης υπογράμμισε  ότι η οικονομική ανάπτυξη αποτελεί ζητούμενο για τη Χίο για να μπορέσει να συγκρατήσει τα παιδιά της για αυτό και η Κυβέρνηση ολοκληρώνει έργα υποδομής  τα οποία θα βοηθήσουν στην ανάπτυξη του τουρισμού. ”  Το αεροδρόμιο όπως γνωρίζετε προχωράει, ξεκινάει σε λίγες εβδομάδες η ανακατασκευή του κτηρίου. Το άλλο έργο, το οποίο βάζουμε ένα πετραδάκι στην υλοποίησή του, είναι το τελωνείο της Χίου. Αποτελεί βασική πύλη εισόδου για τον τουρισμό από τη γειτονική χώρα. Σήμερα υπογράφουμε ένα μνημόνιο μεταξύ του Υπουργείου Οικονομικών, του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, του Δήμου Χίου και του Διαδημοτικού Λιμενικού ταμείου, ώστε να ξεκαθαρίσουμε τους ρόλους του καθενός. Το Υπουργείο Μετανάστευσης είναι αυτό που θα χρηματοδοτήσει πλήρως την κατασκευή του έργου. Ολοκληρώσαμε τη φάση της αρχαιολογίας, ο φάκελος βρίσκεται στο Περιφερειακό Συμβούλιο, αμέσως μετά θα εκδοθεί η οικοδομική άδεια και έχοντας εξασφαλισμένη τη χρηματοδότηση, μέσα στις αρχές του 2023 θα μπορέσει να γίνει ο σχετικός διαγωνισμός. Είναι σημαντικό όλα αυτά τα έργα να προχωρήσουν, αφού έχουμε αντιμετωπίσει παράλληλα και την πίεση του μεταναστευτικού, έχουμε δεσμεύσει σε χαμηλό επίπεδο τον νησιωτικό ΦΠΑ, έχουμε ψηφίσει το νέο αναπτυξιακό νόμο, που στηρίζει τις νέες ιδιωτικές επενδύσεις, όπως το νέο ξενοδοχείο που γίνεται. Αυτά συνολικά δημιουργούν ένα κλίμα φιλικό για επενδύσεις και μας δίνει αισιοδοξία για το μέλλον”.

Παράλληλα ο Δήμαρχος Χίου δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει για πολλοστή φορά τον κ. Μηταράκη για τη βοήθειά του σε όλα τα ζητήματα και όπως χαρακτηριστικά είπε “θα τον ευχαριστώ είτε αρέσει είτε δεν αρέσει σε κάποιους γιατί αυτή είναι η αλήθεια. Ακόμη επανέλαβε ότι η Χίος αλλάζει. “Θέλω να ευχαριστήσω για ακόμη μια φορά τον βουλευτή Χίου, Νότη Μηταράκη. Θέλω να συμπληρώσω πως πράγματι, η Χίος αλλάζει.  Ακόμη και ο πιο μίζερο και ο πιο κακοπροαίρετος, αυτό το παραδέχεται και είναι προφανές πως η Χίος προχωρά στο μέλλον. Ένα μέλλον το οποίο αξίζουν τα παιδιά μας και τα εγγόνια μας, αξίζει ο τόπος μας, αξίζουν οι άνθρωποι του νησιού. Τα έργα προχωράνε, ξέρουμε βέβαια πως πολλά από αυτά έχουν τις δυσκολίες τους, αλλά είμαστε εδώ για να τις ξεπερνάμε, είμαστε εδώ για να προχωρήσουμε στην υλοποίηση τους.  Άλλα έχουν ολοκληρωθεί, άλλα είναι σε εξέλιξη, άλλα είναι στη φάση του διαγωνισμού. Υπογράφουμε σήμερα το Μνημόνιο για να γνωρίζουν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς τι πρέπει να κάνουν και αυτό γίνεται για να υπάρχει μεγαλύτερη ταχύτητα στην ολοκλήρωση αυτού του τόσο σημαντικού έργου, το οποίο είναι πύλη Schengen. Όλα αυτά επί των ημερών μας επιλύθηκαν αυταπόδεικτα”.

Τέλος ο Πρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Χίου,  Κυριάκος Ζωάνος αφού ευχαρίστησε και αυτός με τη σειρά του τον υπουργό υπογράμμισε ότι το έργο θα ολοκληρωθεί εντός του 2023. 

“Θα ήθελα να ευχαριστήσω και τον κύριο Μηταράκη και τον δήμαρχό μας και να επισημάνω ότι η πύλη εισόδου Schengen, το τελωνείο, είναι ένα έργο το οποίο ξεκίνησε επί θητείας του Υπουργού και του δημάρχου, κυρίου Κάρμαντζη και θα ολοκληρωθεί εντός του 2023, ένα έργο που είχε ανάγκη το νησί μας”.

 

ΣΧΕΔΙΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΛΙΜΕΝΑ ΧΙΟΥ

 

 

 

 

 

 

 

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.