Ίσως κάθε πέρσι και καλύτερα !

Οι φωτογραφίες του Δημήτρη Μελαχροινούδη και τα σύκα του παπά Μιχάλη !
 
Μετά από μια ενδιαφέρουσα μέρα με όλη την ποικιλομορφία των διεθνών και ντόπιων γεγονότων που συνέβησαν και άκουσα και είδα από τα ΜΜΕ αλλά και τις προσωπικές μου συναντήσεις με φιλικά πρόσωπα στην πλατεία Βουνακίου ή Νικολάου Πλαστήρα πίνοντας καφέ και κουβεντιάσαμε σχεδόν τα πάντα από τα παλιά χρόνια μέχρι σήμερα ξύπνησαν χιλιάδες αναμνήσεις!
Ας τα πάρουμε όμως από την αρχή και απ’ τό ξημέρωμα από το ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ με τον φίλο Πέτρο Κιρκιλή 06.00 έως 08.00 με όλα τα νέα του εικοσιτετραώρου και τα διάφορα σχόλια και τοποθετήσεις πολιτικών αναλυτών που σε άλλα συμφωνώ και σε άλλα διαφωνώ κάθετα και ειδικότερα στο πανηγυριώτικο σόου του Σουλτάνου !
Και φθάνουμε στις παρεμβάσεις στο Ραδιόφωνο από πολύξερο παντός επιστητού ακροαριστερόστροφο δημοσιογράφο των Αθηνών, συγγραφέα και ποιητή καθώς και του Στρατηγού Χρήστου Δρίβα που ξεκάθαρα είπε ότι ” Η Ελλάδα χειρίζεται άψογα τον πόλεμο νεύρων του Ερντογάν ” και χαρακτήρισε ως ένα παιχνίδι ψυχολογικών επιχειρήσεων τις παράφρονες κινήσεις με το Orus Rei’s και ότι η Ελλάδα έχει υπεροχή έναντι της Τουρκίας !
Και συμφωνώ απόλυτα με τον Στρατηγό γιατί βλέπει από τελείως διαφορετική οπτική γωνία και σκοπιά την κατάσταση με την επιχειρησιακή εμπειρία που επί τόσα χρόνια έχει αποκομίσει με την συνεχή αντιπαράθεση και συμπεριφορά της Τουρκίας.
Άλλωστε απόψε το βράδυ άκουσα και είδα ότι το πανηγυριώτικο σόου άλλαξε Ρότα !
Μετά την πρωινή εκπομπή έφυγα με τα πόδια και έφθασα με συντροφιά που συνάντησα καθ’ οδόν για την πλατεία !
Αφού έφθασε ο καφές και άνοιξα το έξυπνο τηλέφωνο είδα κλήση από τον φίλο παπά Μιχάλη από τα παλιά και μόλις τον πήρα ήρθε και μου έφερε μια σακούλα με φρέσκα σύκα τύπου Μυτιλήνης καθώς επίσης έφθασε και Αρχιεπίσκοπος του πολιτισμού και σοφός της Καλλιμασιάς ο κάπτεν Δημήτρης Μελαχροινούδης με μεγάλες φωτογραφίες στο χέρι που προορίζονται για το νέο του βιβλίο Άλμπουμ από φωτογραφίες των οικογενειών της παλαιάς εποχής της Καλλιμασιάς !
Μόλις είδα την φωτογραφία την αναγνώρισα αμέσως γιατί είναι η έκτη τάξη του δημοτικού σχολείου της Καλλιμασιάς του 1936 με τρεις δασκάλους και εξήντα παιδιά που είναι δημοσιευμένη στην 241 σελίδα του βιβλίου του ” Η Καλλιμασιά της Χίου ” .
Και σήμερα με τα γύρο χωριά και παιδιά της Αλβανίας με το ζόρι για όλο το δημοτικό δεν μαζεύονται ούτε ογδόντα για να έχουν πλήρες εξατάξιο σχολείο με όλα τα επακόλουθα !
Αμέσως του έδειξα ανάμεσα στους μαθητές τον πατέρα μου Σπύρο Πυκνή και τον ξάδελφο του Λεωνίδα Πυκνή καθώς και την δασκάλα Αικατερίνη Βοδαντή και τον δάσκαλο Στρατή Παροικάκη που παραδόξως τους είχα και εγώ δασκάλους !
Μνήμες γεμάτες αναμνήσεις !
Εν συνεχεία έφθασε και ο γιος του δασκάλου μου ο Ανέστης Παροικάκης συνταξιούχος οδοντίατρος και παλαιός Πρόξενος της Γαλλίας στην Χίο και άρχισε η διαλογική συζήτηση και των τεσσάρων μας !
Φυσικά όλοι δοκίμασαν και έφαγαν από τα σύκα του παπά που ήταν εξαιρετικά !
Από την συζήτηση αυτή θα αναφερθώ στην διαδικασία της χειροτονίας του φίλου μου παπά Μιχάλη που από ταχυδρόμος με το μηχανάκι έγινε παπάς !
Αλλά για να γίνει παπάς πέθαναν τρεις Δεσποτάδες πρώτος ο Παύλος Πολυμερόπουλος από τον Νοέμβριο του 1965 έως τον Οκτώβριο του 1966 μετά το 1978 ο Χρισόστομος Γιαλούρης που ήταν Δεσπότης από το 1967 που ενώ ετοιμαζόταν να τον χειροτονήσει αποδήμησε εις Κύριον !
Αμέσως ήρθε Μητροπολίτης Χίου ο Νικηφόρος το 1979 για τρεις μήνες που ούτε αυτός πρόλαβε να τον χειροτονήσει παπά γιατί από το πολύ φαΐ έσκασε !
Ευτυχώς μετά τον Νοέμβριο του 1979 ήρθε από τον στρατό ο Διονύσιος Μπαϊρακτάρης και επιτέλους τον έκανε παπά … έμεινε Μητροπολίτης Χίου νομίζω 32 χρόνια ίσως περισσότερα από όλους τους πρώην Δεσποτάδες !
Αφού έφυγε ο παπάς γιατί είχε δουλειές έφθασε ο μόνιμος θαμώνας της πλατείας φανατικός οπαδός των σύκων χειμώνα καλοκαίρι !
Αμέσως η ερώτηση : πού , πώς και το ποιος έφερε τα σύκα που μόλις τα δοκίμασε είπε ότι για φέτος είναι τα καλύτερα σύκα που τρώει !
Και αρχίσαμε μετά όλα τα Καλλιμασιωτάκια της τρίτης και τέταρτης ηλικίας την περιήγηση στις συκιές της Καλλιμασιάς που ανεβαίναμε πάνω τα κόβαμε τα μαζεύαμε τα ξερά για παστελαριές με τα δαφνόφυλλα μέσα στους τενεκέδες και ότι άλλες θύμησες μας ήρθαν στο μυαλό μέχρι και του Γιαννίκου τις αρμπουκούνες που κλέβαμε ( ήταν άτεκνος και τσιγκούνης) δεν ήξερε πόσο μεγάλη περιουσία είχε !
Τότε σε κάθε γειτονιά του χωριού υπήρχαν δυο-τρεις ίσως και τέσσερις ξυλόφουρνοι έξω και μέσα στα σπίτια για το φούρνισμα του σιταρένιου ψωμιού μεγάλα ολοστρόγγυλα, το ψήσιμο φαγητών, κουλούρια, τσουρέκια και φυσικά και οι παστελαριές .
Ο Γιαννίκος ήταν δίπλα στο κηπάρι μας που είχαμε πέντε συκιές και οι δικές του έπεφταν μέσα στο δικό μας.
Αναφερθήκαμε στο μάδημα των συκόφυλλων για αποξήρανση για τις κατσίκες να τρώνε το χειμώνα!
Γενικά κάναμε γενική ανασκόπηση των παιδικών μας χρόνων της Καλλιμασιάς με τα άστρα και τους αετούς που πετούσαμε από τον πύργο του χωριού τον τρόπο με τον οποίο ρίχναμε τα άστρα των αντιπάλων μας κάτω , που τους κόβαμε τον σπάγκο και τον παίρναμε ,τον πετροπόλεμο μεταξύ των γειτονιών και τα διάφορα περιστατικά χαρακτηριστικά και ευτράπελα της εποχής εκείνης !
Όταν έχεις να κάνεις συζητήσεις με μεγάλα μυαλά με γνώσεις και ευστροφία γίνεσαι αναγκαστικά δέκτης γνώσεων υψηλής ποιότητας και στάθμης !
Κατά τις έντεκα πήγα και πήρα το τηγανισμένο με κρεμμυδάκια γοναράκι που μου είχε φτιάξει το ψαράδικο του Διμήδη στον μπαλουχανά μαζί με παντζάρια…. είναι από τις λίγες φορές που το κάνω αυτό γιατί μαγειρεύω μόνος μου τα πάντα !
Έφαγα ήπια το ουζάκι γιατί το τραβά το γοναράκι, κοιμήθηκα δύο ωρίτσες και στις τέσσερις το απόγευμα κατάληξα για δύο ώρες στην Δασκαλόπετρα για το καθημερινό μπάνιο !
Και έκλεισε η μέρα με τα ποικιλόμορφα νέα και ειδήσεις που δυστυχώς για τον Κορωνοϊο δεν είναι καθόλου ευχάριστα !
Η Παναγία και ο Χριστός να βάλουν το χέρι τους γιατί δυστυχώς η νεολαία έχει ξεφύγει από κάθε λογική συμπεριφορά και δεν ξέρω που θα καταλήξουμε με την ανευθυνότητα !
Αυτά τα λίγα για την σημερινή γεμάτη μέρα μου που με γέμισε με χαρά γεμάτο νοσταλγίες και αναμνήσεις !
Καλό ξημέρωμα !
Χίος μεσάνυχτα 12 προς 13 Αυγούστου 2020
Λευτέρης Πυκνής Μαλλιάς Καλλιμασιώτης

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.