Αγροτικοί Ιατροί και αντιτραχωματικά Οφθαλμιατρεία! Ιατρικά Γεγονότα της Χίου 1963-1980 ….Νο 20…Όλα στο φως!

Προδημοσίευση του βιβλίου του Λευτέρη Πυκνή…..

Ανέκαθεν……. από παλαιοτάτων χρόνων στην Χίο η ιατρική φροντίδα και η περίθαλψη ήταν υψηλού επιπέδου ανάλογα με την εποχή και το πλήθος των γιατρών που υπήρχαν! Θυμάμαι όλους τους παλιούς αγροτικούς γιατρούς μόλις μπήκα στο χώρο της Υγείας και από την θέση του γραμματέα του Ιατρικού Συλλόγου Χίου όταν κάθε μήνα κατέβαιναν από τα χωριά στο Υγειονομικό Κέντρο Χίου για να πληρωθούν… που ήταν ακριβώς πίσω από την πρώτη κλινική Αυγουστή στην Απλωταριά! Είχαν μεγάλο ενδιαφέρον να μάθουν τα νέα από την εξέλιξη της επιστήμης και συζητούσαν με τον Αυγουστή για τα διάφορα περιστατικά που αντιμετώπιζαν στα χωριά και εάν υπάρχουν νέα φάρμακα για την καλύτερη αντιμετώπιση!

Οι περισσότεροι ήταν Γενικής Ιατρικής και έκαναν τα πάντα από γέννες από τραυματιολογία…. παιδιατρική…. παθολογία…. αντιμετώπιζαν τα τραχώματα δηλαδή οφθαλμολογία που την δεκαετία του 1950 ακόμη μάστιζε την κοινωνία! Σε πολλά κεφαλοχώρια υπήρχαν ειδικά αντιτραχωματικά Οφθαλμιατρεία με ειδική νοσοκόμα που έβαζε το κολύριο στα μάτια για να θεραπευτούν από τα τραχώματα! Κατά τακτά χρονικά διαστήματα τα επισκεπτόταν ο Νομίατρος μαζί με τον οφθαλμίατρο έναν επόπτη εξυγίανσης και τον οδηγό του Υγειονομικού Κέντρου που ήταν από τα χρόνια εκείνα ο Πυργούσης Στέφανος Παντελάρος! Υπάρχει σχετική φωτογραφία που θα μπει στο βιβλίο από το τέλος της δεκαετίας του 1950 με σειρά από αριστερά νοσοκόμα στο Πυργί, ο οδηγός Στέφανος Παντελάρος, ο επόπτης εξυγίανσης Γιάννης Μπανιάς ,. ο Νομίατρος Δαυίδ Σαρφατής, ο αγροτικός ιατρός του Πυργίου Γεώργιος Θεοτοκάς και ο οφθαλμίατρος Ιωάννης Λατουσάκης!

Στις επισκέψεις αυτές ο εκάστοτε Οφθαλμίατρος έκανε και πρόχειρη εξέταση στα μάτια των αγροτών για μυωπία ή πρεσβυωπία με μερικούς φακούς! Δεν θυμάμαι πότε έκλεισαν τα Οφθαλμιατρεία στα χωριά… ίσως επί επταετίας…. και επειδή αναφέρθηκα στο Πυργί και στον αγροτικό γιατρό Γεώργιο Θεοτοκά του Ηλία που γεννήθηκε το 1898 και απεβίωσε το 1973 πήρε το πτυχίο του από το Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο το 1938 άσκησε την Γενική Ιατρική μέχρι το 1966 στο Πυργί και τα όμορα χωριά οπότε συνταξιοδοτήθηκε! Υπάρχει και φωτογραφία που το 1963-4 υποδέχεται στο Πυργί τον τότε πρωθυπουργό Γεώργιο Παπανδρέου μαζί με τον Σιδερή Μαυριδόγλου και την ακολουθία του!

Σε άλλα χωριά παλαιοί γιατροί ήταν στην Βέσσα ο Γιώργος Παπαδημητράκης στα Νένητα ο Παντελής Σαρρής με την φοράδα του … πατέρας του Παθολόγου Γεωργίου Σαρρή….τον θυμάμαι όταν ερχόταν στην Καλλιμασιά καβάλα στην αγαπημένη του φοράδα….. ήταν γαμπρός του γιατρού Παντούλα – Κρουσουλούδη και του επίσης αγροτικού γιατρού Γεωργίου Κρουσουλούδη… ανήψια του πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως Ιωακείμ Κρουσουλούδη… αργότερα κατέβηκε στην πόλη της Χίου και άνοιξε ιατρείο απέναντι από τον συμβολαιογράφο Σταμάτη Σαρίκα στην οδό Δημογεροντίας και το 1968 μετά τον θάνατο του Κώστα Τουλαμπή ανέλαβε ελεγκτής ιατρός του ΤΕΒΕ…. στην Λαγκάδα ήταν ο Σοφοκλής Πετρίδης στα Καρδάμυλα ο Γιώργος Σβώκος στις Οινούσσες ο Διονύσιος Χατζησταύρου..στα χωριά της Αμανής ο Ηλίας Πιτσικούλης και στον Υγειονομικό Σταθμό Βολισσού ο Σταμάτης Πιτσικούλης στα Κουρούνια ο Ζωρζής Βαρκάρης που προηγουμένως ήταν για πολλά χρόνια στα Ψαρά… στον Άγιο Γεώργιο Συκούση για λίγο διάστημα ο Παθολόγος Ευάγγελος Μαυρογιώργης και εν συνεχεία στο Νοσοκομείο απ’όπου έφυγε νομίζω για εξωτερικό! Την δεκαετία του 1960 είχαν έρθει πολλοί μη Χιώτες γιατροί για έναν χρόνο έκαναν το υποχρεωτικό αγροτικό ιατρείο και γέμιζαν όλα τα αγροτικά ιατρεία της Χίου!

Μερικά ονόματα αλλά δεν θυμάμαι σε πια χωριά : Κουκουριτάκης Ιωάννης, Κουτρούλης Γεώργιος νομίζω στα Καρδάμυλα… Λέκκας Χρήστος, Μίχαλος Μιλτιάδης, Μπουρνάζος Γεώργιος, Νερουλής Γεώργιος, Νίκα Τριανταφυλλιά, Πάγκαλτσος Ασημής, Παντελέλλης Γρηγόριος, Τριπολίτης Αναστάσιος μετά αγγειοχειρουργός, Τσιλιακός Σταμάτιος αργότερα ογκολόγος στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών και στα Καμπόχωρα πέρασαν ο Κωνσταντίνος Τσοπανομίχαλος μετά στον Οίκου Ναύτου,ο Γιώργος Βαρκάρης παθολόγος αργότερα Βουλευτής και μετά στο Νοσοκομείο Χίου μαζί με τον τότε Διευθυντή της Παθολογικής κλινικής Ευάγγελο Μονογιούδη που εν συνεχεία απεχώρησε για Αθήνα και ανέλαβε Διευθυντής ο Βαρκάρης μετά τα Βουλευτικά έδρανα! Έπεται συνέχεια για τους γιατρούς στο κέντρο της Χίου και γύρω του Δημοτικού κήπου!

Καλό ξημέρωμα!

Χίος 16 Απριλίου 2020

Λευτέρης Πυκνής

Μαλλιάς Καλλιμασιωτης

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.