Αιμιλιανός Ευαγγελινός: «Με ειλικρινή διάλογο και συνεργασία για το καλό της εκπαίδευσης…» — Συνέντευξη στην Τασσώ Γαΐλα

 

Σχολικό έτος 2020-21. Έτος που δεν ξεκίνησε καθόλου ομαλά με πρώτη «στραβοτιμονιά» τη μετάθεση κατά μία εβδομάδα της έναρξης της σχολικής περιόδου (από 07/09 στις 14/09), τα παγουρίνο για τους μαθητές των Δημοτικών σχολείων, τις μάσκες, τις ελλείψεις εκπαιδευτικών, την αδυναμία εφαρμογής του μέτρου της παρουσίας 15 μαθητών ανά τάξη και τώρα, μόλις τρεις εβδομάδες μετά την έναρξη του σχολικού έτους, με το φαινόμενο των καταλήψεων σχολείων Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης  να λαμβάνει ανησυχητικές διαστάσεις.

 

κ. Ευαγγελινέ,  αφού πρώτα σας συγχαρώ για τη πρόσφατη τοποθέτησή σας ως Προϊσταμένου ΔΔΕ Χίου,  να σας ρωτήσω, αν μπορούμε να πούμε με όλα αυτά που συμβαίνουν ότι …το κουδούνι στα σχολεία δεν κτύπησε ακόμη;

 

-Κυρία Γαΐλα, θα ήθελα καταρχάς να σας ευχαριστήσω για την ευκαιρία που μου δίνετε να εκθέσω τα θέματα που απασχολούν τη Διεύθυνσή μας και να ενημερώσω το κοινό σας. Και για να απαντήσω αμέσως το πρώτο σας ερώτημα, θα σας έλεγα ότι το κουδούνι χτύπησε στα σχολεία!  Χτύπησε με μια μικρή χρονική καθυστέρηση, σύμφωνα με τις υποδείξεις των ειδικών, αλλά τώρα πια νομίζω ότι κάθε ημέρα πηγαίνουμε όλο και καλύτερα και ξεπερνάμε τους προβληματισμούς μας και όποια θέματα ανακύπτουν με σωστή ενημέρωση και διάλογο.

 

Ξεκινήσατε την καριέρα σας ως Προϊστάμενος ΔΔΕ Χίου σε δύσκολη συγκυρία με όλα αυτά τα πρωτοφανή που συμβαίνουν, όπως η υποχρεωτική χρήση μάσκας, κάτι που δεν έχει συμβεί σε σχολεία από συστάσεως του ελληνικού κράτους. Τυχερός ή άτυχος θα φανεί στο τέλος… Προς το παρόν να ξεκινήσουμε από τις μάσκες. Η θέση σας; Πρέπει να τις φορούν οι μαθητές;

-Η αλήθεια είναι ότι πραγματικά είναι ίσως από τις πιο δύσκολες περιόδους αλλά πιστεύω ότι με πολλή δουλειά και προσήλωση στο στόχο, που δεν είναι άλλος από τη διασφάλιση της σωστής λειτουργίας των σχολείων της Περιφερειακής Ενότητας Χίου, θα τα καταφέρουμε!  Όσον αφορά το ερώτημά σας, αν πρέπει να φοράμε μάσκες, αυτό δεν το συζητάω, νομίζω ότι εκεί μιλάνε οι ειδικοί! Εγώ δεν είμαι ειδικός, αλλά εμπιστεύομαι πλήρως τους ειδικούς.

 

Η ΕΛΜΕ κ. Ευαγγελινέ καταγγέλλει ότι δεν έγινε επαρκής απολύμανση των σχολικών μονάδων. Εδώ στην Χίο έχουν απολυμανθεί όλοι οι χώροι διδασκαλίας;

-Νομίζω ότι εδώ στη Χίο έχει καταβληθεί μεγάλη προσπάθεια από τη Δημοτική Αρχή, τις Σχολικές Επιτροπές και φυσικά τους Διευθυντές των Σχολείων να ανοίξουν τα σχολεία μας χωρίς προβλήματα, παρόλο που σε κάποια σχολεία γίνονται ακόμη επισκευαστικές εργασίες.  Οφείλω να δώσω θερμά συγχαρητήρια για την τιτάνια προσπάθεια όλων.

Από καθαρίστριες; Κι εδώ τα κενά μετά την περσινή μαζική απόλυση 2.500 καθαριστριών είναι μεγάλα.

Ο Δήμος Χίου πριν λίγες μέρες ανακοίνωσε την πρόσληψη 62 καθαριστριών. Αρκούν ή θα υπάρχουν πάλι ελλείψεις στο νησί;

-Πρώτα απ’ όλα κ. Γαΐλα,να πούμε ότι άλλαξε το καθεστώς που ίσχυε για τις καθαρίστριες, δηλαδή έφυγαν από την εποπτεία της Ενιαίας Σχολικής Επιτροπής και τις ανέλαβε η Δημοτική Αρχή μέσω του Υπουργείου Εσωτερικών. Σίγουρα  οι προσληφθείσες υπόκεινται σε καλύτερο εργασιακό καθεστώς. Βέβαια λόγω της πανδημίας και των ιδιαίτερων αναγκών, απαιτούνται, όπως μου δηλώνουν και τα σχολεία, περισσότερες ώρες εργασίας και απασχόλησης. Απ’ όσο γνωρίζω θα γίνουν συμπληρωματικές προσλήψεις από το Δήμο μετά από τα αιτήματα που υπέβαλαν οι Διευθυντές των Σχολείων.

Δώστε μας  κ. Ευαγγελινέ μία εικόνα σχετικά με τα κενά στους εκπαιδευτικούς στο νησί.

Πόσες είναι  τώρα οι ελλείψεις και πόσους διδάσκοντες αναμένετε με τους προσεχείς διορισμούς αναπληρωτών; 

-Αυτή τη στιγμή που πραγματοποιείται η συνέντευξη τα κενά είναι ελάχιστα. Πιο συγκεκριμένα, περιμένουμε τους αναπληρωτές για τους εκπαιδευτικούς που απουσιάζουν με άδεια ειδικού σκοπού και θα έρθουν αυτή την εβδομάδα, σύμφωνα με την ενημέρωση που έχουμε από την Υφυπουργό κα Ζαχαράκη. Επιπλέον, τα μοναδικά  κενά που υπάρχουν είναι δύο εκπαιδευτικών για τα τμήματα ένταξης και ενός με μειωμένο ωράριο στα Ψαρά, λόγω μη αποδοχής της θέσης από τη συνάδελφο που διορίστηκε.

………………..

«Ο διάλογος πρέπει να γίνεται με ανοιχτά σχολεία» ήταν η τοποθέτηση της Υπουργού Παιδείας, της κ. Κεραμέως σε συνέντευξή της στην τηλεόραση του MEGA. Τη δεδομένη στιγμή υπολογίζεται ότι σε όλη την Ελλάδα τελούν υπό κατάληψη περίπου 700 σχολεία.

Στο νησί της Χίου -όπως έγραψε ο Τύπος- ο Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, βρέθηκε τόσο στο 1ο ΕΠΑΛ Χίου όσο και στο ΕΠΑΛ Βροντάδου για να συζητήσει με τους μαθητές. Μάλιστα στο ΕΠΑΛ Βροντάδου  οι μαθητές είχαν προχωρήσει σε ολιγόωρη κατάληψη με μια σειρά αιτημάτων, με κυριότερο όλων τη μη χρήση μάσκας!  Ο κ. Ευαγγελινός πρότεινε στα παιδιά πρώτα να συζητούν εξαντλητικά με τις Διευθύνσεις και τους καθηγητές των σχολείων τα αιτήματά τους και ύστερα να αποφασίζουν για καταλήψεις.

κ. Ευαγγελινέ, στο Βροντάδο πείσατε τα παιδιά. Στο υπόλοιπο νησί; Έχουμε κι άλλες καταλήψεις;

-Θεωρώ ότι πρέπει να ακούμε και να συζητάμε όλα τα θέματα με τα παιδιά και αν μπορούμε να δίνουμε λύσεις. Αν δεν μπορούμε, θα πρέπει να τους εξηγούμε γιατί δεν μπορεί να γίνει αυτό που ζητούν. Γενικά, πρέπει να υπάρχει μεταξύ μας σχέση ειλικρίνειας και να λέμε την αλήθεια. Νομίζω ότι τα παιδιά το καταλαβαίνουν καλύτερα από τον καθένα μας αυτό.

………………………………

Ακόμη μία εξέλιξη στο χώρο της Παιδείας είναι οι ανακοινώσεις της κ. Υπουργού σύμφωνα με τις οποίες:

  1. Όλες οι χαμένες ώρες μαθημάτων θα καλυφθούν μέσω διδασκαλίας τις ημέρες σχολικών εορτών, αργιών, Σαββάτων, σχολικών περιπάτων.
  2. Στις σχολικές μονάδες που τελούν υπό κατάληψη, ξεκινά υποχρεωτική για όλους σύγχρονη εξ αποστάσεως εκπαίδευση.

Λόγω των ειδικών σπουδών σας και του αντικειμένου εργασίας σας  (διδασκαλία Πληροφορικής σε Δευτεροβάθμια και Πρωτοβάθμια εκπαίδευση) κ. Ευαγγελινέ, νομίζω ότι είστε το κατάλληλο πρόσωπο να μας απαντήσετε κατά πόσο είναι έτοιμη η εκπαιδευτική αλλά και η μαθητική κοινότητα να λειτουργήσει στο πλαίσιο «της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης» αλλά και εάν τα υπάρχοντα προγράμματα είναι ή μη τα κατάλληλα. Την τοποθέτησή  σας, παρακαλώ.

-Όσον αφορά το πρώτο σας ερώτημα κ. Γαΐλα, θα ήθελα να πω πως πάντα υπήρχαν τέτοιες διατάξεις σε περίπτωση καταλήψεων ή χαμένων ωρών, έτσι ώστε να μην τελειώνει το σχολικό έτος πέραν του προβλεπόμενου χρόνου, γιατί ακολουθούν οι πανελλαδικές εξετάσεις που πρέπει να οργανωθούν σε συγκεκριμένο χρόνο.

Όσον αφορά την εξ αποστάσεως εκπαίδευση, νομίζω ότι οι συνάδελφοι εκπαιδευτικοί έχουν την απαιτούμενη εμπειρία και γνώση λόγω του ότι στη διάρκεια  της περασμένης χρονιάς χρησιμοποίησαν με μεγάλη επιτυχία τα ηλεκτρονικά μέσα. Μάλιστα, θα ήθελα να συμπληρώσω ότι αρκετοί εκπαιδευτικοί χωρίς πρότερη εμπειρία αφιέρωσαν περισσότερο χρόνο στη σωστή προετοιμασία των εξ αποστάσεως μαθημάτων και είναι άξιοι συγχαρητηρίων γι’ αυτό.

 

Εργάζεστε στην εκπαίδευση χρόνια. Εσείς, κ. Ευαγγελινέ, εκτός από τα φετινά πρωτόγνωρα προβλήματα, ποια χρόνια προβλήματα στην εκπαίδευση έχετε επισημάνει που χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης;

-Πιστεύω ότι ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα που απασχολεί τη δημόσια εκπαίδευση είναι οι μόνιμοι διορισμοί νέων εκπαιδευτικών. Αν διευθετηθεί αυτό το θέμα και γίνουν μόνιμοι διορισμοί θα έχουμε με την έναρξη της σχολικής χρονιάς,  επαρκές ποσοστό εκπαιδευτικών στις θέσεις τους και θα έχουμε λιγότερα κενά. Ήδη βλέπουμε ότι φέτος έγιναν οι πρώτοι διορισμοί με καθηγητές Ειδικής Αγωγής. Ελπίζω να γίνει το ίδιο και με τους εκπαιδευτικούς της γενικής παιδείας.

 

Σαν εκπαιδευτικός προτιμάτε την διδασκαλία στην Πρωτοβάθμια ή την Δευτεροβάθμια και γιατί;

-Εγώ είμαι καθηγητής της Δευτεροβάθμιας. Απλώς για μια σχολική χρονιά πήγα στην Πρωτοβάθμια με στόχο να παραμείνω στην αγαπημένη μου Χίο. Στα χρόνια της εκπαίδευσης έχω περάσει σχεδόν απ’ όλες τις βαθμίδες και καθεμία έχει τη δική της ομορφιά και τις δικές της ιδιαιτερότητες.  Νομίζω όμως ότι προτιμώ να διδάσκω στα μεγαλύτερα παιδιά. Για εμένα ήταν, ομολογουμένως, πρωτόγνωρη εμπειρία η διδασκαλία σε μικρά παιδιά. Πιστεύω επίσης ότι ο εκπαιδευτικός εκτός από το μάθημα της ειδικότητάς του, πρέπει να αγαπάει τους μαθητές και να είναι δίπλα τους και συμβουλευτικά.

 

Covid 19. Τη δεδομένη στιγμή 118 σχολικές μονάδες ή τμήματα σε όλη τη χώρα δεν λειτουργούν  λόγω εμφάνισης κρουσμάτων κορονοϊού. Εδώ στη Χίο έχουν παρθεί μέτρα, αν συμβεί κάτι παρόμοιο;

-Ναι, είμαστε έτοιμοι, έχουμε τα πρωτόκολλα που πρέπει να εφαρμόσουμε και χωρίς άγχος και πανικό θα εφαρμόσουμε, αν χρειαστεί, τα προβλεπόμενα. Μέχρι στιγμής στη Χίο δεν έχει παρουσιαστεί κάποιο κρούσμα.

 

Η τελευταία ερώτηση στη συνέντευξή όπως σχετίζεται με το θέμα που ανέκυψε με τη μετακίνηση μαθητών. Όπως γράφτηκε στον Τύπο, παρουσιάστηκε πρόβλημα στη μεταφορά των μαθητών του Ενιαίου Ειδικού Επαγγελματικού Γυμνασίου-Λυκείου Χίου. Λύθηκε; 

-Αυτό το ζήτημα δεν είναι τόσο απλό, όσο ίσως πιστεύουν κάποιοι. Συγκεκριμένα, η Περιφερειακή Ενότητα Χίου για να λύσει το θέμα, έκανε μέσα στο καλοκαίρι επέκταση της σύμβασης της προηγούμενης χρονιάς με τα υπάρχοντα δρομολόγια, για να είναι διαθέσιμα τα μέσα μεταφοράς στους μαθητές μας. Το πρόβλημα έγκειται στις νέες εγγραφές. Με την έναρξη του σχολικού έτους στάλθηκαν στη ΔΔΕ Χίου τα αιτήματα μεταφοράς.  Η Διεύθυνσή μας ενέκρινε τη μεταφορά και έστειλε τα σχετικά έγγραφα στην Περιφερειακή Ενότητα Χίου  για να γίνει μια ολοκληρωμένη συμπληρωματική προκήρυξη για όλα τα νέα δρομολόγια.  Αυτή τη στιγμή που μιλάμε, έχουν εγκριθεί από την Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας και αναμένεται η σχετική προκήρυξη εξ όσων γνωρίζω.

Ευχαριστώ για τη συνέντευξη κ. Προϊστάμενε. 

Για τη Diafaneia.eu

Τασσώ Γαΐλα

Αρθρογράφος-Ερευνήτρια

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.