Αμνός (Dýrið), Ένα thriller για μία παράλογη αγάπη

 

Στον Αμνό ένα ζευγάρι από την Ισλανδία, που ασχολείται με τη γεωργία και την κτηνοτροφία, αντικαθιστά ένα χαμένο του παιδί με ένα νεογέννητο πρόβατο, πράγμα το οποίο δημιουργεί ένα επικίνδυνο πλαίσιο για τη ζωή του.

Σε αυτό το film του Valdimar Jóhannsson, σε σενάριο δικό του και του Sjón, διαμορφώθηκε μία κατάσταση στην οποία επικρατεί ο φόβος, χάρη στη χρήση της κάμερας του Eli Arenson (https://www.eliarenson.com/lamb), κοντά στους πρωταγωνιστές, το μοντάζ της Agnieszka Glińska, τη μουσική του Tóti Guðnason και την παρά πολύ καλή ερμηνεία της Noomi Rapace, εξαιτίας των μορφασμών του προσώπου της, ως μη λογικής μητέρας ενός ζώου. Επίσης, καλός ήταν ο Hilmir Snær Guðnason, ως παθητικός σύντροφος της Rapace, και πολύ καλός ο Björn Hlynur Haraldsson, ως ρεμάλι αδερφός του Guðnason. Τέλος, καλή δουλειά έγινε και στα κομμάτια της σκηνογραφίας και των κοστουμιών από τον Snorri Freyr Hilmarsson και την Margrét Einarsdóttir, που, με τις επιλογές τους, εφοδίασαν με τα κατάλληλα μέσα το αγροτικό περιβάλλον που διαχειρίστηκαν ενώ αξιομνημόνευτα είναι και τα πάρα πολύ ωραία πλάνα φυσικών τοπίων του κινηματογραφιστή Eli Arenson.

Η ταινία, η οποία είναι παραγωγή, μεταξύ άλλων, του προγράμματος Δημιουργική Ευρώπη, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του fund Eurimages του Συμβουλίου της Ευρώπης και του Swedish Film Institute, έχει λάβει το Βραβείο Πρωτοτυπίας, στο τμήμα Ένα Κάποιο Βλέμμα, του κινηματογραφικού festival των Καννών (https://m.festival-cannes.com/en/infos-communiques/communique/articles/un-certain-regard-prizes-2021), το 2021, και προβλήθηκε στις 19/07/2022, μπροστά σε ένα κοινό εννέα ατόμων, στον θερινό κινηματογράφο της Κώμης Σινέ Προφήτης (https://www.facebook.com/profitischios). Μακάρι περισσότεροι/ες Χιώτες/σσες να τιμήσουν τις επόμενες προβολές του ανωτέρω boutique cinema στη δεύτερη χρονιά λειτουργίας του.

Κώστας Καγκελίδης

 

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.