Ανακοίνωση του Σωματείου Συνταξιούχων ΕΦΚΑ για θέματα υγείας

Συνάδελφοι/σσες συνταξιούχοι

ΠΛΗΡΩΣΑΜΕ ΠΟΛΛΑ ΔΕΝ ΘΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΜΕ  ΞΑΝΑ!

Ενόψει της νέας οικονομικής κρίσης, εξυφαίνονται σενάρια νέων οικονομικών, αντιασφαλιστικών και αντισυνταξιουχικών επιδιώξεων.

«Ισοκατανομή των βαρών» ,να βάλουμε όλοι «πλάτη». Οι μόνοι που βάζουν μια ζωή πλάτη  είναι οι συνταξιούχοι και τα λαϊκά, εργατικά στρώματα. Πληρώσαμε με τα δομημένα ομόλογα,το PSI και την αφαίμαξη των αποθεματικών. Τα μέτρα για την πανδημία δημιουργούν έλλειμμα στον ΕΦΚΑ από τις εισφοροαπαλλαγές και ήδη μελετούν παρεμβάσεις για να είναι βιώσιμο το ασφαλιστικό σύστημα.

Μείναμε κλεισμένοι στα σπίτια μας αλλά δεν σιωπήσαμε, ενημερώσαμε με ανακοινώσεις τα μέλη, μέσω των mail. Βγάλαμε χρήσιμα συμπεράσματα που επιβεβαιώνουν το δίκιο μας. Οι συνταξιούχοι ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες, που σημαίνει ότι κουβαλάμε προβλήματα υγείας,που έμειναν στην καλύτερη περίπτωση στάσιμα εάν δεν χειροτέρεψαν, διότι είναι αποτέλεσμα της υποχρηματοδότησης, της υποστελέχωσης, του κλεισίματος δομών υγείας από όλες τις κυβερνήσεις.

Εξαιτίας αυτών  δημιουργήθηκαν ελλείψεις ιατρο-νοσηλευτικού προσωπικού και των εναπομείναντων νοσοκομείων, υποβαθμίστηκε περαιτέρω η Π.Φ.Υ , επίσης ιδιωτικοποιήθηκαν μονάδες υγείας, καθιστώντας την εμπόρευμα.

Είδαμε στις ανεπτυγμένες χώρες τα περίφημα μέχρι πριν τον κορωνοϊό, ιδιωτικά συστήματα υγείας πώς κατέρευσαν, στέλνοντας φτωχούς κατά κύριο λόγο ανθρώπους στα αζήτητα, σε ομαδικούς τάφους,καθώς μαζί τους πέθαναν και χιλιάδες γιατροί και νοσηλευτές.

Δεν θα επιτρέψουμε στην κυβέρνηση να περάσει σε νέες περικοπές, σε ό,τι έχει απομείνει από τις συντάξεις μας, που στη μεγάλη πλειοψηφία έχουν γίνει προνοιακά επιδόματα,για να κερδοσκοπούν οι επιχειρηματικοί όμιλοι.

Απαιτούμε:

Να επιστραφούν όλα τα κλεμμένα –κουρεμένα αποθεματικά των ταμείων με ανακεφαλαιοποίησή τους, να καλυφθούν από το κράτος όλα τα ελλείμματα στα ασφαλιστικά ταμεία, που προκύπτουν από τα προβλήματα της πανδημίας.

Πλήρης αποκατάσταση όλων των περικοπών, νομοθετική ρύθμιση της 13ης  και 14ης σύνταξης.

Αυξήσεις  στους μισθούς και στις συντάξεις στη βάση των σύγχρονων αναγκών. Κατώτερη κύρια σύνταξη στα 600 ευρώ.

Να αποδοθούν άμεσα, χωρίς προαπαιτούμενα, δίκες και αγωγές όσα παράνομα και αυθαίρετα έχουν παρακρατηθεί σε κύριες και επικουρικές συντάξεις, σε όλους τους συνταξιούχους. Να δοθεί άμεσα εφάπαξ ένα ποσό, σε όσους οι συντάξεις τους χρονίζουν.

Άμεση καταβολή κύριων και επικουρικών συντάξεων των μερισμάτων, σε όσους εκκρεμεί η καταβολή τους.

Άμεση χρηματοδότηση του δημόσιου συστήματος υγείας από τον κρατικό προϋπολογισμό για κάλυψη όλων των αναγκών των δημόσιων δομών και οίκων ευγηρίας.

Την επαναλειτουργία όλων των δομών υγείας που έκλεισαν και των μονάδων που καταργήθηκαν. Πλήρη λειτουργία και όχι κλείσιμο του κέντρου υγείας  Χίου, πρώην ΙΚΑ.

Κατάργηση των κρατήσεων για την υγεία στις κύριες και επικουρικές συντάξεις.

Μείωση των ορίων ηλικίας στα 60 για τους άνδρες, στα 55 για τις γυναίκες,με 5 χρόνια λιγότερης δουλειάς για τα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα.

 

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.