ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΒΕΡΓΟΣ – ΕΝΑΣ ΣΥΓΧΡΟΝΟΣ EINSTEIN Η ΠΙΟ ΙΣΧΥΡΗ ΜΟΡΦΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ ΕΙΝΑΙ: ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΤΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ Γράφει η Αγγελική Αναστ. Τριπολίτου

https://diafaneia.eu/wp-content/uploads/2021/10/235949203_2055986077912868_2052309021539778639_n.jpg

 

 

(αφιέρωμα στον αείμνηστο Αναστάσιο Βέργο από μια άλλη οπτική γωνία…)

Γράφει η Αγγελική Αναστ. Τριπολίτου

 

Μπορεί ο Einstein να ήταν η πιο γνωστή διάνοια ως φυσικός επι­στήμων, αλλά έχουν υπάρξει και υπάρχουν και μεγαλύτερες διάνοιες και σε άλλους τομείς, και απλά συγκρίνω τον θείο μου Τάσο Βέργο με αυτόν, μια διάνοια σε άλλο τομέα όμως, γιατί ήτο το ίδιο ζώδιο (και οι δυο ψαράκια – Ιχθείς)!!!

Ο κ. Αναστάσιος Βέργος ήταν επίτιμος δικηγόρος του Αρείου Πάγου, που έφυγε από τη ζωή τη Δευτέρα 1/11/2021 από κάτι σαν πνευμονικό οίδημα (αφού είχε και πρόβλημα με την καρδιά, έπαθε και κάτι σαν πνευ­μονία και κάπνιζε) και γενικά κάπνιζε λίγο τσιγαράκι, όπως άλλωστε όλοι οι Ιχθείς όταν πονάει η ψυχούλα τους, αφού οι Ιχθείς δεν έχουν μόνο πολύ υψηλό IQ αλλά και πολύ έντονο EQ, αλλά πέθανε πλήρης ημερών στην ηλικία των 85 ετών, με 4 παιδιά (τον Δημήτρη, τη Μαρία, τη Μαργα­ρίτα και τον Φώτη), και 7 εγγόνια (την Άννα, τον Αναστάσιο, τον Νικόλαο, τη Χριστίνα, τον Αναστάσιο-Διονύσιο, τον Αριστείδη-Απόλλωνα και τον Αριστοτέλη)!!!

Έφυγε δηλαδή γεμάτος από τη ζωή, χάρη στην αγαπημένη του σύζυγο και στήριγμά του Χριστίνα, και πετυχημένος φυσικά, κοινώς αξιοζήλευτος από κάθε οικογενειάρχη!!!

Γεννημένος στη Χίο στις 27 Φεβρουαρίου 1937, τον σημάδεψε η φοί­τησή του στο φημισμένο Γυμνάσιο Χίου, ιδρυθέν το 1792, και η καθημερινή του παρουσία στην έναντι του Γυμνασίου πλούσια Βιβλιοθήκη του Με­γάλου Διδασκάλου του Γένους, του Αδαμάντιου Κοραή, στην οποία μελε­τούσε ανελλιπώς!!! Η Χία καταγωγή του, κοινή με τον Όμηρο και τον Κοραή, προσέδωσε στο πνεύμα του οξύτητα και λάμψη!!!

Το 1952, για λόγους ανωτέρας θελήσεώς της, η οικογένεια εγκατα­στάθηκε στη Νεάπολη Πειραιώς (αν και ήταν ΑΕΚτζήδες, γιατί πολλοί Χιώτες λόγω της μικρασιατικής τους καταγωγής είναι ΑΕΚ οι μισοί, ενώ οι ναυτικοί ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ), όπου ο Αναστάσιος Βέργος τελείωσε το τότε Γυμνάσιο και εισήχθη στη Νομική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, απ’όπου απεφοίτησε το 1965, κι έκτοτε και για 50 και πλέον έτη, έως το 2016, άσκησε το δικηγορικό λειτούργημα ως Μέλος του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιώς, του οποίου παρέμεινε επίτιμο μέλος!!!

Ως δικηγόρος ΠΑΛΑΙΑΣ ΚΟΠΗΣ, σημάδεψε την εποχή του και το δικηγορικό λειτούργημα με πίστη, αφοσίωση, πάθος, αυταπάρνηση, πάντα με γνώμονα την ΑΛΗΘΕΙΑ, το ΔΙΚΑΙΟ και την ΑΓΑΠΗ στον ΑΝΘΡΩΠΟ και στην ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ!!! Χαρακτηριστική ήταν και η γλώσσα που χρησιμοποιούσε, που ήταν η καθαρεύουσα, ενώ κατείχε άπταιστα την Αρχαία Ελληνική και μας ξετρέλαινε ΟΛΟΥΣ με το καυστικό του χιούμορ και την ΥΠΕΡΛΑΜΠΡΗ προσωπικότητά του!!!

ΟΛΟΙ οι δικαστές, οι συνάδελφοί του δικηγόροι και ΟΛΟΙ οι παρά­γοντες της Δικαιοσύνης του έτρεφαν ιδιαίτερη εκτίμηση, και κάποιοι δε τον χαρακτήριζαν ΛΟΓΙΟ και ΕΥΠΑΤΡΙΔΗ!!! Στο πρόσωπό του, Ο ΟΡΚΟΣ ΤΩΝ ΝΟΜΙΚΩΝ βρήκε την ενσάρκωσή του!!!

ΠΟΤΕ δεν συμβιβάστηκε, ΑΛΛΑ υπερασπίστηκε με δύναμη και μαχη­τικότητα τις Αξίες, την υπεράσπιση της Αλήθειας, του Δικαίου, της Ανθρώ­πινης Ελευθερίας και Αξιοπρέπειας!!! Οι λόγοι του και οι πράξεις του χαρακτηρίζονταν από οξυδέρκεια και ευθυκρισία!!!

Εκτός από την Αρχαία Ελληνική Σκέψη, λάτρευε την Αρμονία και το Κάλλος, και ως αστείρευτη πηγή γνώσεων υπήρξε ΚΙΝΗΤΗ ΕΓΚΥΚΛΟ­ΠΑΙΔΕΙΑ στην κυριολεξία, αφού ήταν σε θέση να απαντήσει σε οποια­δήποτε ερώτηση αφορούσε ιδίως την Ελληνική Ιστορία σε όλες της τις πε­ριόδους, παραθέτοντας ονόματα και ημερομηνίες!!! Γι’αυτό κι εγώ τον αποκά­λεσα ΔΙΑΝΟΙΑ ΤΗΣ ΝΟΜΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΑΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ!!!

Διετέλεσε ενεργότατο Μέλος του Πειραϊκού Συνδέσμου για περισσό­τερα από 50 έτη, του οποίου υπήρξε Έφορος Φιλολογικού Τμήματος, Μέλος Διοικητικού Συμβουλίου, ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ και ΠΡΟΕΔΡΟΣ, και επί πολλά έτη ΝΟΜΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ αμισθί!!! Υπηρέτησε τις ιδέες και τις αξίες του Πειραϊκού Συνδέσμου με απέραντη ΑΓΑΠΗ, ΑΡΕΤΗ, ΑΥΤΑΠΑΡΝΗΣΗ, ΠΙΣΤΗ και ΑΦΟΣΙΩΣΗ, προσφέροντας ΑΝΙΔΙΟΤΕΛΩΣ τις νομικές του υπηρεσίες και λαμπρύνοντας με την παρουσία του τις δραστηριότητές του!!! Για την ΑΝΙΔΙΟΤΕΛΗ ΜΑΚΡΟΧΡΟΝΙΑ ΠΡΟΣΦΟΡΑ του, ο Πειραϊκός Σύνδεσμος τον ανεκήρυξε ΜΕΓΑ ΕΥΕΡΓΕΤΗ!!! (Πηγή: Δημοσίευση Συν­δέσμου και ΚΟΙΝΣΕΠ ΠΙΤΥΟΣ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ).

Δεν κατόρθωσε μόνο να κάνει παιδιά πετυχημένα, αλλά προπαντός ευτυχισμένα, αφού δεν παίζει ρόλο μόνο τι επαγγέλλεσαι, αλλά και αν χαμογελάς αυθεντικά στη ζωή!!!

Είχε 2 αδελφούς, τον Γιάννη και το Νίκο, που ήταν κι αυτοί όντως αξιαγάπητοι (τον θείο τον Νίκο, τον είχα και αυτόν σαν δεύτερο πατέρα, αφού υπήρξε και γείτονάς μου), και έκαναν κι αυτοί πετυχημένες οικογέ­νειες, με πατέρα τους τον Δημήτριο (καταγωγή από το Πιτυός) και μητέρα τους τη Μαρία Τριπολίτου (από την Ομηρούπολη), αδελφή του παππού μου του Γιάννη, με αποτέλεσμα ο Θείος ο Τάσος και ο Μπαμπάς μου να ήτο Α΄ βαθμού ξαδέλφια!!!

Αυτά τα δύο μέρη (Πιτυός και Ομηρούπολη) σημαδεύτηκαν από την παρουσία του μεγαλύτερου ποιητή ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΕΠΟΧΩΝ, του Ομήρου!!!

Ήταν τόσο έξυπνος και τα είχε κυριολεκτικά 400 μέχρι την τελευταία στιγμή, που πραγματικά θαύμαζες τον εγκέφαλό του, κι έλεγες μακάρι να ήταν όλοι έτσι, κι όχι να κρατιούνται και να στέκονται από αλαζονεία και εγωισμό σε πάρα πολύ καλή κατάσταση όλοι στην τρίτη ηλικία, γιατί έτσι τους κρατάνε και οι γυναίκες τους, ενώ πλέον τα έχουν χαμένα κι έχουν άνοια… (μια τέτοια ζωή δεν θα την ήθελα)!!!

Ήταν που λέτε τόσο έξυπνος που έτσι ήθελα να παραμείνει στη μνήμη μου, ως η ζωντανή διάνοια, αυτός και η θεία μου η Αθηνά η Μπουρλώτου[1], τόσο πολύ που πραγματικά δεν ήθελα να παρευρεθώ στην κηδεία του, να δω τη σορό του, να διαπιστώσω το χαμό του, να λυγίσω από λυγμούς και να σωριαστώ, οπότε προτίμησα να μην πάω. Γιατί για μένα, δεν θέλω να είναι ο συγχωρεμένος θείος μου, αλλά ο ΑΞΙΑΓΑΠΗΤΟΣ ΑΕΙΜΝΗΣΤΟΣ!

Θειούλη μου αξιοζήλευτε και λατρεμένε! Θα παραμείνεις στη μνήμη μου ζωντανός, με το καυστικό σου χιούμορ και τη διάνοιά σου με την οποία κατάφερνες να λύνεις και τις πιο δύσκολες υποθέσεις στα δικα­στήρια, και να βοηθάς στις δικογραφίες την κορούλα σου και τα παιδιά σου μέχρι και στην τελευταία σου πνοή στο νοσοκομείο!!! Και πού ξέρεις; Ίσως κάποτε να συναντηθούμε ως δύο αγγελάκια κάπου εκεί ψηλά, και να μου λύσεις μια ανεξιχνίαστη υπόθεση, που με ταλανίζει χρόνια!…

Θειούλη μου, όπως λέει χαρακτηριστικά η κορούλα σου Μαράκι Βέργου, «επέστρεψες στο ΦΩΣ όπου ανήκεις… Από εκεί πέμπεις τώρα τη ΛΑΜΨΗ και το ΠΝΕΥΜΑ σου… Ανάμεσα στους φιλοσόφους, τον Σωκράτη, τον Ορφέα, τον Μουσαίο, τον Ησίοδο, τον Όμηρο… Οι Δίκαιοι Κριτές, ο Μίνως, ο Ραδάμανθυς, ο Αιακός και ο Τριπτόλεμος, ας σε κατατάξουν μεταξύ των δίκαιων και των ενά­ρετων, στη Νήσο των Μακάρων στα Ηλύσια Πεδία…».

«Ήν δ’απολείψας σώμα ες αιθέρ’ελεύθερον έλθης, έσσεαι αθάνατος, θεός άμβροτος, ουκέτι θνητός». Από τα «Χρυσά Έπη» του Πυθαγόρα, αφιέρωμα από την άλλη του κορούλα, τη Μαργαρίτα Βέργου!!!

Με απεριόριστη αγάπη κι εκτίμηση, η ανηψούλα σου Αγγελική, που σ’έβλεπε σαν δεύτερο πατέρα της! Μακάρι να φτάσουμε στην ηλικία σου και να έχουμε τα μυαλά σου!!! Η φλόγα, η δύναμη, η μαχητικότητα και το πάθος για τη ζωή δεν σε εγκατέλειψαν ποτέ!!! «Ο πλούτος του ανδρός υπήρξε η αρετή σου» (απόφθεγμα προς τιμήν σου)!!!

 

ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΟ στη γυναίκα του και τα παιδιά του:

«ΟΛΟΙ έχουμε ΕΝΑ ανυποψίαστο ΑΠΟΘΕΜΑ δύναμης μέσα μας, που προκύπτει όταν η ζωή μας δοκιμάζει… ΜΑΚΡΙΑ Η ΚΟΝΤΑ, ΣΤΗ ΓΗ Η ΣΤΟΝ ΟΥΡΑΝΟ, ό,τι αγαπάς βρίσκεται μέσα σου… (το πιο μεγάλο ταξίδι, το κάνουμε μέσα στην ψυχή μας)!!! ΔΥΝΑΜΗ ΜΟΥ, Ο ΕΑΥΤΟΣ ΜΟΥ!!! Η ζωή ΔΕΝ είναι ΑΝΤΙΤΙΜΟ, είναι ΣΥΝΕΧΕΙΑ… ΚΑΙ το ανθρώπινο, είναι η Αισθητική ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ, της Συνείδησης!!!»

 

Υ.Γ.: Για να μην εκθειάζουμε μόνο τους άσχετους και ατάλαντους «αστέρες» της showbiz, αλλά για να κάνουμε γνωστά στο ευρύ κοινό και σημαντικά μυαλά της δικηγορίας, της ιατρικής και όχι μόνο… όπως μας είχε ζητήσει ο συγχωρεμένες αδελφούλης του Νίκος…

ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΘΕΙΕ ΜΟΥ!!!

[1]    Προσφάτως θανούσα και αυτή.

 

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.