Ανεξάρτητοι και «αν»εξάρτητοι στη Βιβλιοθήκη Χίου «Κοραής» – Δράση που απευθύνεται σε μαθητές Γυμνασίων με θέμα την πρόληψη του καπνίσματος


Η Δημόσια Κεντρική Ιστορική Βιβλιοθήκη Χίου «Κοραής» σε συνεργασία με το Κέντρο Πρόληψης Χίου «Ναυτίλος» και τον καθηγητή Νεοελληνικής Φιλολογίας του ΔΠΘ κ. Ν. Μαυρέλο διοργανώνουν δράση που απευθύνεται σε μαθητές Γυμνασίων με θέμα την πρόληψη του καπνίσματος.


*******************************

Παρά τον καταιγισμό πληροφοριών για τις αρνητικές συνέπειες του καπνίσματος στην υγεία, οι έφηβοι έλκονται από αυτό, γιατί το αντιλαμβάνονται ως μια ενήλικη συμπεριφορά και νιώθουν έντονη την ανάγκη, οι συνομήλικοι να τους δουν σαν ενήλικες.
Σκοπός των δύο φορέων είναι να συμβάλλουν στην πρόληψη αυτού του προβλήματος, της εξάρτησης από το κάπνισμα. Για τον λόγο αυτό, οργανώθηκε η συγκεκριμένη παρέμβαση, η οποία στοχεύει να κατανοήσουν οι μαθητές την έννοια της εξάρτησης, καθώς και τον τρόπο με τον οποίο αυτή επηρεάζεται από το κοινωνικό και πολιτιστικό πλαίσιο, μέσα στο οποίο αναπτύσσεται. Η παρέμβαση στοχεύει επίσης, στη διαμόρφωση αρνητικής στάσης εκ μέρους τους σχετικά με το κάπνισμα και στην ενίσχυση της κριτικής σκέψης απέναντι στις κοινωνικές επιρροές.

Στο πλαίσιο της συγκεκριμένης δράσης, οι μαθητές θα έχουν την ευκαιρία, μέσω ενός κειμένου του 17ου αιώνα που περιλαμβάνεται στις αξιόλογες συλλογές της Βιβλιοθήκης, να διαπιστώσουν όχι μόνο την ύπαρξη αυτής της εξαρτητικής συμπεριφοράς στο παρελθόν, αλλά κυρίως τον προβληματισμό ενός αξιόλογου Χιώτη λόγιου για τις σωματικές και κυρίως τις ψυχολογικές επιπτώσεις της εξάρτησης.

Ο χιακής καταγωγής Νικόλαος Μαυροκορδάτος (1680- 1730), συγγράφει και κυκλοφορεί ανωνύμως ένα κείμενο που αποτέλεσε αφορμή για μια διαμάχη του συγγραφέα με τον Μητροφάνη Γρηγορά περί του καπνού και της νικοτίνης. Ο Ψόγος Νικοτιανής γράφεται στο τέλος του 17ου αιώνα και ο συγγραφέας του μιλάει για τις βλαβερές επιπτώσεις της νικοτίνης, όχι μόνο (ή τόσο) στο σώμα όσο στην ψυχολογία του ανθρώπου, αφού το θεωρεί μια από τις πολύ διαδεδομένες εξαρτησιογόνες ουσίες.

Η παρουσίαση του κειμένου θα πλαισιωθεί με συζήτηση και άλλες δράσεις ευαισθητοποίησης των μαθητών.
Η δράση θα πραγματοποιηθεί εντός Φεβρουαρίου στην αίθουσα εκδηλώσεων της Βιβλιοθήκης Κοραή, Κτίριο Β και συγκεκριμένα τις ημερομηνίες: 7, 11, 14, 18, 21 και 25/02/2020. Ώρα διεξαγωγής: 9.45-11.20. Επειδή ο αριθμός των συναντήσεων είναι περιορισμένος παρακαλούμε οι ενδιαφερόμενοι να δηλώσουν άμεσα
συμμετοχή στο τηλέφωνο 2271044246. Προτεραιότητα θα δοθεί στα τμήματα της Α’ Γυμνασίου.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.