Από Ιούνιο η σύνδεση ταμειακών με POS

Με καθυστέρηση πέντε μηνών θα πραγματοποιηθεί η διασύνδεση των 536.000 ταμειακών με τα POS

Από Ιούνιο η σύνδεση ταμειακών με POS

Με καθυστέρηση πέντε μηνών θα πραγματοποιηθεί η διασύνδεση των 536.000 ταμειακών με τα POS. Αυτό θα συμβεί καθώς τα voucher αναβάθμισης των ταμειακών μηχανών θα δοθούν στις επιχειρήσεις έως τα τέλη Μαρτίου. Οπως αναφέρουν από τη φορολογική διοίκηση, το μέτρο για τις υφιστάμενες επιχειρήσεις θα εφαρμοσθεί τέλη Μαΐου – αρχές Ιουνίου, επισημαίνοντας ότι η ΑΑΔΕ είναι σε συνεχή επικοινωνία με την ΚτΠ ώστε η χρηματοδότηση (επιδότηση) να πάει ταχύτερα στους δικαιούχους έτσι ώστε να ξεκινήσει η σωστή και ομαλή εφαρμογή του μέτρου.

Έτσι λοιπόν από τον Ιούνιο κλείνει ένα ακόμη παράθυρο φοροδιαφυγής, καθώς πλέον στις πληρωμές με κάρτες θα εκδίδεται αυτοματοποιημένα και η απόδειξη.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν χθες ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εισαγωγέων και Κατασκευαστών Ταμειακών Συστημάτων, Δημήτρης Κατράδης και ο αντιπρόεδρος Γρηγόρης Γιαννούκος, διαβεβαίωσαν ότι είναι αδύνατον οι φορολογικές ταμειακές μηχανές να παραβιαστούν και τα δεδομένα της φορολογικής μνήμης να αλλοιωθούν. Επισήμαναν ωστόσο ότι οι μόνες δυνατότητες παρεμβάσεων που υπάρχουν είναι στους φορολογικούς ηλεκτρονικούς μηχανισμούς που βασίζουν τη λειτουργία τους σε προγράμματα έκδοσης αποδείξεων μέσω ηλεκτρονικών υπολογιστών, όπου τα παραστατικά λιανικής πώλησης μπορούν να εκδοθούν ακόμη και από απλούς εκτυπωτές και να έχουν την εμφάνιση νόμιμων αποδείξεων. Μάλιστα είπαν ότι οι παρεμβάσεις που αλλοιώνουν τα δεδομένα των αποδείξεων ώστε να υποβάλλονται ανακριβώς στην ΑΑΔΕ γίνονται με προγράμματα ηλεκτρονικών υπολογιστών που λειτουργούν ανεξάρτητα από τους μηχανισμούς και τους παρακάμπτουν, στέλνοντας ψευδή στοιχεία στη φορολογική διοίκηση.

Επιπλέον, οι κ. Κατράδης και Γιαννούκος ανέφεραν ότι το χρονοδιάγραμμα προέβλεπε ότι η διασύνδεση αυτή θα ξεκινούσε από την 1-1-2023. Ομως επειδή ο χρόνος δεν επαρκούσε για να έχουν ολοκληρωθεί τεχνικά οι διαδικασίες προσαρμογής των συστημάτων έως το τέλος του 2022, διαμορφώθηκε από την ΑΑΔΕ νέο χρονοδιάγραμμα.
α) Εντός του 2022 θα εκδοθεί απόφαση για την αλλαγή των προδιαγραφών λειτουργίας των λοιπών ΦΗΜ (ΕΑΦΔΣΣ), ώστε να λειτουργούν και αυτοί ως μηχανισμοί «κλειστού τύπου» –σαν τις φορολογικές ταμειακές μηχανές– και να μην είναι δυνατή καμία παρέμβαση για την παραποίηση των δεδομένων των αποδείξεων που εκδίδονται στους καταναλωτές και τα ποσά των συναλλαγών να μη δηλώνονται ανακριβώς (μειωμένα) στην ΑΑΔΕ.

β) Από τις 10-1-2023 έως τις 31-3-2023 οι επιχειρήσεις που διαθέτουν ταμειακές μηχανές και POS θα μπορούν να υποβάλλουν τις αιτήσεις τους για να λάβουν τα voucher που προβλέπονται για τη διευκόλυνση της χρηματοδότησής τους προκειμένου να αναβαθμίσουν τις ταμειακές μηχανές τους, ώστε να διασυνδέονται με τα POS.

γ) Από τον σύνδεσμο πάντως εκτιμούν ότι η διασύνδεση θα πραγματοποιηθεί από 1-4-2023 έως 31-7-2023 με τα POS από όλες τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που θα έχουν λάβει τα voucher.

Πηγή: kathimerini.gr

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.