ΑΡΜΕΝΙΑ: Μετά τον χαμένο πόλεμο… Γράφει η Τασσώ Γαΐλα.

 

Το Σάββατο 20 τρέχοντος χιλιάδες Αρμένιοι βγήκαν στους δρόμους της πρωτεύουσας Γερεβάν με προορισμό το νεκροταφείο Γεραμπλούρ για να τιμήσουν τη μνήμη των στρατιωτών που σκοτώθηκαν στον πόλεμο, διάρκειας 6 εβδομάδων, στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, όπου το Αζερμπαϊτζάν κατέγραψε σημαντικά εδαφικά κέρδη.

Χιλιάδες  λοιπόν,Αρμένιοι απέτισαν φόρο τιμής στα θύματα της σύρραξης στο Ναγκόρνο Καραμπάχ ενώ η σύρραξη και ο αριθμός των θυμάτων στην πλευρά της Αρμενίας έχουν αυξήσει την πίεση στον πρωθυπουργό Νικόλ Πασινιάν να παραιτηθεί, με την αντιπολίτευση να τον κατηγορεί ότι δεν διαχειρίστηκε ορθά τον πόλεμο, αποδεχόμενος την εκεχειρία τον περασμένο μήνα.

Στην Αρμενία κηρύχθηκε τριήμερο εθνικό πένθος 19, 20 και 21 Δεκεμβρίου, αλλά και ολόκληρο το έθνος, πενθεί για τα θύματα του πρόσφατου πολέμου στο Αρτσάχ.

Πορεία προς το Yerablur… (στα Αρμένικα θα πει τρείς λόφοι”…).

Το Yerablur Military Pantheon είναι ένα στρατιωτικό νεκροταφείο που βρίσκεται στην κορυφή ενός λόφου στα περίχωρα του Ερεβάν της Αρμενίας. Από το 1988, το Yerablur έχει γίνει ο τόπος ταφής των Αρμενίων στρατιωτών που έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης Nagorno-Karabakh.

Ο  πρωθυπουργός της Αρμενίας Νικόλ Πασινιάν ηγήθηκε της πορείας, που πραγματοποιήθηκε την πρώτη από τις τρεις ημέρες εθνικού πένθους. Ο Αρμένιος πρωθυπουργός έφθασε μαζί με το πλήθος στο στρατιωτικό κοιμητήριο Yerablur για να αποτίσουν φόρο τιμής στους στρατιώτες που έχασαν τη ζωή τους στο μέτωπο.

«Ολόκληρο το έθνος έζησε και βιώνει έναν εφιάλτη», είπε ο Νικόλ Πασινιάν, σε μια τηλεοπτική παρέμβαση πριν από την πορεία.

«Ορισμένες φορές φαίνεται πως όλα τα όνειρά μας έχουν εκμηδενιστεί και η αισιοδοξία μας έχει διαλυθεί», συμπλήρωσε.

Αν και οι υποστηρικτές του κατέκλυσαν το κοιμητήριο, στις εικόνες που μετέδωσε η αρμενική τηλεόραση διακρίνονται επικριτές του Πασινιάν να φωνάζουν «Νικόλ, είσαι ένας προδότης!», την ώρα που εκείνος περνούσε από το σημείο…

Η αντιπολίτευση της Αρμενίας έχει καλέσει τους υποστηρικτές της να συμμετάσχουν σε μια εθνική απεργία, στις 22 Δεκεμβρίου, μόλις ολοκληρωθεί το τριήμερο εθνικό πένθος, για να πιέσουν τον Νικόλ Πασινιάν να παραιτηθεί λόγω των απωλειών που υπέστη η χώρα στη σύρραξη για το Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Εδώ να σημειωθεί ότι ο Ρώσος πρόεδρος Πούτιν μόλις προέβη στην δήλωση που προκάλεσε οργή στον Αρμενικό λαό: «Το Ναγκόρνο Καραμπάχ σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες ανήκει στο Αζερμπαϊστάν», δήλωσε σε τηλεοπτική του συνέντευξη.

Αζερμπαϊστάν και Μπακού: αντίθετη ακριβώς η εικόνα από αυτήν της Αρμενίας και μάλιστα  στους πανηγυρισμούς  των Αζέρων στους δρόμους του Μπακού για την νίκη τους , στην πορεία νίκης λοιπόν, δεν έλειψαν οι Τουρκικές σημαίες…

Πηγή: εφημερίδα Πρώτο Θέμα/ σελίδα: Αρμένιοι & Φίλοι των Αρμενίων.

Τασσώ Γαΐλα

Αρθρογράφος-Ερευνήτρια.

 

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.