Αστυπάλαια – Κ. Μητσοτάκης: Να είμαστε πρωταγωνιστές στη μάχη της κλιματικής αλλαγής και όχι ουραγοί

Από το μικρό νησί των Δωδεκανήσων, την Αστυπάλαια, ο πρωθυπουργός έστειλε δύο μηνύματα: Της πράσινης μετάβασης στην Ελλάδα στην πράξη και της προσέλκυσης μεγάλων ξένων επενδύσεων.Το νησί, πλέον, βρίσκεται στον παγκόσμιο χάρτη με τις δράσεις ενεργειακής μετάβασης.

“Στη μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής πρέπει να είμαστε πρωταγωνιστές ως χώρα, και όχι ουραγοί” τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκηςμιλώντας  στο πλαίσιο της εκδήλωσης για την πορεία υλοποίησης του έργου «Astypalea: smart & sustainable island» (Αστυπάλαια: έξυπνο και βιώσιμο νησί).

Όπως είπε ο κ. Μητσοτάκης, η τεχνολογία έχει χρησιμότητα εάν μπορεί να εξυπηρετεί τις ανθρώπινες ανάγκες και τόνισε ότι επελέγη η Αστυπάλαια μεταξύ άλλων λόγων και επειδή η δημοτική αρχή πίστεψε από την αρχή σε αυτό το έργο, και συνεργάστηκε άψογα.

Αυτό το οποίο γίνεται σε αυτό το όμορφο νησί του Αιγαίου, στην “πεταλούδα του Αιγαίου”, είναι πραγματικά μια επανάσταση, η οποία έχει πολύ μεγάλη σημασία για το νησί. Αυτά που γίνονται στην Αστυπάλαια δεν γίνονται σε πολλά μέρη του κόσμου. Είμαστε στην πρωτοπορία σήμερα της καινοτομίας και της τεχνολογίας για το πώς μπορούμε να υιοθετήσουμε έξυπνα συστήματα μετακινήσεων, για το πώς μπορούμε να προσαρμόσουμε το κανονιστικό μας πλαίσιο, βελτιώνοντας την ποιότητα ζωής με τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα. Η ενέργεια που θα χρησιμοποιούμε θα παράγεται από νέο σύστημα παραγωγής από φωτοβολταϊκά που συνδυάζουν παραγωγή και αποθήκευση” είπε ο κ.Μητσοτάκης.

Σημείωσε ότι η πράσινη ενέργεια είναι η πιο φθηνή μορφή ενέργειας που μπορούμε να παράγουμε και τόνισε ότι “είμαστε όλοι θύματα ενός πολέμου και εισβολής, που εκτίναξε τις τιμές του φυσικού αερίου και η πράσινη μετάβαση γίνεται για λόγους ενεργειακής ασφάλειας”.

Όπως είπε ο πρωθυπουργός, περισσότερη ενέργεια θα παράγεται από τον ήλιο στα νησιά και λιγότερο από τον άνεμο γιατί “δεν μπορούμε να τοποθετήσουμε μεγάλες ανεμογεννήτριες σε μικρά νησιά” αλλά ξεκαθάρισε ότι οι ανεμογεννήτριες θα τοποθετηθούν εκεί όπου οι τοπικές κοινωνίες τις θέλουν.

“Ο συνδυασμός ανεμογεννητριών και φωτοβολταϊκών είναι ο ενδεδειγμένος” είπε ο κ.Μητσοτάκης προσθέτοντας ότι δεν θα περιοριστεί μόνο στην Αστυπάλαια αυτό που συμβαίνει με την πράσινη μετάβαση, αλλά θα συνεχιστεί στην Τήλο και στη Χάλκη. “Μπορούμε να κάνουμε τη διαφορά στα νησιά μας με την πράσινη μετάβαση με τον συνδυασμό αιολικής και ηλιακής ενέργειας” κατέληξε ο πρωθυπουργός και δεσμεύθηκε ότι θα επισκεφθεί ξανά την Αστυπάλαια, για να δει την πορεία υλοποίησης του έργου.

«Οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας είναι η πιο φτηνή μορφή ενέργειας την οποία μπορούμε να παράγουμε σήμερα. Και σε μια εποχή που όλοι είμαστε θύματα ενός πολέμου, μιας εισβολής σε ευρωπαϊκό έδαφος, η οποία οδήγησε σε μια εκτίναξη των τιμών του φυσικού αερίου, αντιλαμβανόμαστε ότι η πράσινη μετάβαση δεν γίνεται μόνο για να μειώσουμε τις εκπομπές μας και να αποτρέψουμε το καταστροφικό φαινόμενο του θερμοκηπίου. Γίνεται και για λόγους ενεργειακής ασφάλειας», είπε ο πρωθυπουργός.

«Ο αέρας που φυσάει σήμερα, ο ήλιος που έχουμε είναι δικός μας. Κανείς δεν μπορεί να μας τον πάρει. Και όσο η τεχνολογία προχωράει τόσο η ενέργεια που θα παράγεται από τον ήλιο και από τον άνεμο θα γίνεται ολοένα και φθηνότερη. Θα είναι ήλιος ή άνεμος, θα είναι και τα δύο», προσέθεσε.

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε, επίσης, ότι η στροφή στην κυκλική οικονομία και την πράσινη κινητικότητα θα προσδώσει ένα συγκριτικό πλεονέκτημα στα ελληνικά νησιά στο πεδίο του τουρισμού.

«Μην έχετε καμία αμφιβολία ότι ολοένα και περισσότεροι επισκέπτες θα επιλέγουν τους προορισμούς τους με βάση την βιωσιμότητα και το ενδιαφέρον που δείχνουν οι τοπικές κοινωνίες για την προστασία του περιβάλλοντος, για την πράσινη ανάπτυξη, για την κυκλική οικονομία συνολικά. Είναι κατά κανόνα επισκέπτες οι οποίοι είναι διατεθειμένοι να δαπανήσουν και περισσότερο για τις διακοπές τους, πιο ευαισθητοποιημένοι και πιστεύω ότι ήδη από φέτος με τη δημοσιότητα την οποία έχει πάρει το νησί θα δείτε τα πρώτα αποτελέσματα ως προς το τουριστικό προϊόν. Και βέβαια αυτή η προσπάθεια θα συμπαρασύρει, τελικά, όλη την τοπική κοινωνία και όλη την τοπική οικονομία, θα αναβαθμιστεί το προϊόν», ανέφερε.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε ότι το ευρύτερο έργο που έχει ξεκινήσει η κυβέρνηση για τον πράσινο μετασχηματισμό των νησιών δεν περιορίζεται στην Αστυπάλαια. «Πιστεύω στο project της Αστυπάλαιας ως έναν φωτοδότη», είπε χαρακτηριστικά.

«Μπορούμε πραγματικά να κάνουμε τη διαφορά στα νησιά μας», συνέχισε, για να συμπληρώσει πως το μέγεθος των νησιών επιτρέπει την πιο εύκολη υλοποίηση τέτοιων παρεμβάσεων. «Η κλίμακα είναι πιο μικρή και οι πόροι τους οποίους θα χρειαστεί να κινητοποιήσουμε υπάρχουν σήμερα διαθέσιμοι» είπε.

H Αστυπάλαια θα έχει πλήρη ενεργειακή αυτονομία μέχρι το 2026

Η Αστυπάλαια χτίζει μεθοδικά τη νέα της ταυτότητα ως έξυπνο νησί μπαίνοντας στην πράσινη – ψηφιακή μετάβαση ενώ μέχρι το 2026 θα έχει πλήρη Ενεργειακη αυτονομία από φωτοβολταϊκό πάρκο και μια ανεμογεννήτρια.

Ήδη το νησί διαθέτει ηλεκτρικά οχήματα για την αστυνομία, το λιμενικό και το δήμο, επίσης ηλεκτρικα βαν για αστική συγκοινωνία καθώς και κοινόχρηστα ηλεκτρικά ΙΧ που προσφέρονται για κοινή χρήση μέσω πλατφόρμας.

Στον πυλώνα της παραγωγής ενέργειας έχει ήδη δημιουργηθεί και εγκαινιάστηκε ένας μικρός φωτοβολταϊκός σταθμός ισχύος 20 KW, ο οποίος θα καλύπτει τις αρχικές ανάγκες φόρτισης ηλεκτροκίνητων οχημάτων στο νησί, ενώ το δημόσιο δίκτυο φόρτισης έχει επεκταθεί και αποτελείται πλέον από διψήφιο αριθμό φορτιστών.

Το σχέδιο προβλέπει την κατασκευή υβριδικού σταθμού παραγωγής ενέργειας για την αντικατάσταση των γεννητριών ντίζελ που εξυπηρετούν το νησί. Σε πρώτη φάση θα εγκατασταθούν φωτοβολταϊκά ισχύος τουλάχιστον 3 MW και υποδομή αποθήκευσης χωρητικότητας 7,2 MWh. Στη συνέχεια η υβριδική μονάδα θα επεκταθεί με τη σχεδιαζόμενη προσθήκη ανεμογεννήτριας. Εν τέλει θα καλύπτεται μέσω Ανανεώσιμων Πηγών τουλάχιστον το 80% των αναγκών της Αστυπάλαιας. Για την ανάδειξη παραγωγού έχει προκηρυχθεί διαγωνισμός.

Η διείσδυση των ΑΠΕ θα μειώσει το κόστος ενέργειας για την τοπική κοινωνία και ταυτόχρονα θα περιορίσει δραστικά τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα και την εξάρτηση από ορυκτά καύσιμα.

Στον πυλώνα της έξυπνης κινητικότητας, ξεκίνησε η πιλοτική λειτουργία των δύο κεντρικών υπηρεσιών που αποβλέπουν στην καθιέρωση των εύκολων, ευέλικτων και πράσινων μετακινήσεων για κατοίκους και επισκέπτες, ανάλογα με τις ανάγκες τους.

Το όχημα που θα χρησιμοποιηθεί για τον σκοπό αυτό είναι το νέο ηλεκτρικό μίνι-βαν της VW, το ID.Buzz, το οποίο παρουσιάστηκε σήμερα, είναι εμπνευσμένο από ένα από τα πλέον γνωστά βαν της δεκαετίας του 1980 και θα χρησιμοποιηθεί για πρώτη φορά στην Αστυπάλαια.

Μέσω του δεύτερου προγράμματος, του AstyGo, οι μόνιμοι κάτοικοι και οι επισκέπτες θα μπορούν να ενοικιάσουν 18 ηλεκτρικά αυτοκίνητα, δίκυκλα και ποδήλατα τα οποία θα είναι διαθέσιμα σε διάφορους σταθμούς, διάσπαρτους ανά το νησί.

Οι ενδιαφερόμενοι χρήστες θα μπορούν να κάνουν εύκολα κρατήσεις για εξυπηρέτηση από το AstyBus και το AstyGo μέσω κοινής εφαρμογής (app), της AstyMove. Οι δύο υπηρεσίες προγραμματίζεται να τεθούν σε πλήρη λειτουργία τον Οκτώβριο.

Ο Πρωθυπουργός επισκέφθηκε το  δημοτικό σχολείο όπου τα παιδιά έχουν δημιουργήσει το δικό τους «Έξυπνο και Βιώσιμο Θερμοκήπιο» στο προαύλιο.

Το πρωί στην Κω, ο πρωθυπουργός εξήγγειλε την ανέγερση νέου υπερσύγχρονου νοσοκομείου, ενώ είχε συνάντηση με τον δήμαρχο Θεοδόση Νικηταρά και με τουριστικούς φορείς του νησιού, ενώ επισκέφθηκε και την Ψέριμο.

Πηγή: ertnews.gr

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.