ΑΦΙΕΡΩΜΑ| Αριστοτέλης Βαλαωρίτης. Ένας ποιητής, Ένα νησί και Ένα film…

Γράφει η Τασσώ Γαΐλα

Τα 140 χρόνια από τον θάνατο του εθνικού μας ποιητή Αριστοτέλη Βαλαωρίτη στις 24 Ιουλίου του 1879, τιμούν εφέτος τα Ελληνικά Γράμματα.

Επτάνησα – Λευκάδα και τον Ιούνιο του 1824 η εύπορη μεγαλοαστική οικογένεια του Ιωάννη Βαλαωρίτη ,με καταγωγή από την Ήπειρο, απέκτησε τον μικρό Αριστοτέλη που έμελε στο μέλλον με τα ποιητικά του έργα να χαρακτηριστεί ‘ Εθνικός ποιητής’.

Λόγω του υψηλού βιοτικού επιπέδου της οικογένειας του ο Α . Βαλαωρίτης, μετά τα πρώτα γράμματα στην Λευκάδα ,πήρε καλή μόρφωση στο εξωτερικό( Ελβετία, Παρίσι και Πίζα Ιταλίας) και τελικά έλαβε το πτυχίο της Νομικής από την Πίζα όπου και αναγορεύτηκε διδάκτωρ Δικαίου. Με την επιστροφή του στην Ελλάδα ασχολήθηκε με την λογοτεχνία και την Πολιτική. Δεινός ρήτορας διακρίθηκε με τις πύρινες ομιλίες του στην Βουλή , ενώ συμμετείχε ενεργά στη μάχη για την Ένωση των Επτανήσων με την Ελλάδα. Υπήρξε φλογερός οπαδός της Μεγάλης Ιδέας.

Μετά το πέρας της πολιτικής του δράσης αποσύρθηκε στο νησάκι της Μαδουρής στη Λευκάδα ιδιοκτησία της οικογένειας του όπου και έγραφε τα έργα του.

Νησάκι της Μαδουρής, ή το νησί του ποιητή , το νησί του Βαλαωρίτη όπως το λένε οι ντόπιοι στην Λευκάδα με το σπίτι του ποιητή στο χαρακτηριστικό έντονο κίτρινο χρώμα.

Αστραπόγιαννος: Ένα από τα πιο γνωστά έργα του Βαλαωρίτη που το κυκλοφόρησε το 1867, και που η πλατιά αναγνωσιμότητα του  οφείλεται στην μεταφορά του στον κινηματογράφο. Το film  με πρωταγωνιστή τον δημοφιλή ηθοποιό Νίκο Κούρκουλο βγήκε  σε α’ προβολή το 1970 , μόνο που η ταινία διαδραματίζεται σε άλλη εποχή και τόπο γιατί ο αληθινός ήρωας του Αριστοτέλη Βαλαωρίτη ο αρματωλός  Αστραπόγιαννος έδρασε τον 18ο αιώνα στην Δωρίδα. Ήρωας αγωνιστής για την ελευθερία του τόπου και ο… κινηματογραφικός  αρματωλός (Νίκος Κούρκουλος) σε άλλη χρονική όμως περίοδο –όπως ανέφερα- κι άλλο τόπο….

Ο Αριστοτέλης Βαλαωρίτης, ένθερμος πατριώτης, πολιτικός και λόγιος, ποιητής και συγγραφέας απεβίωσε στη Λευκάδα  στις 24 Ιουλίου 1879. Έμφραγμα η αιτία θανάτου.

Εφέτος τιμάτε η συμπλήρωση 140 χρόνων από την εκδημία του.

Τασσώ Γαΐλα

Αρθρογράφος-Ερευνήτρια.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.