Βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση, αλλά δεν λύνει το πρόβλημα…

Η διόγκωση των μεταναστευτικών ροών οδηγεί την κυβέρνηση σε πολύ δύσβατο δρόμο. Το γεγονός ότι ψηφίστηκε με ευρεία πλειοψηφία –με την στήριξη και του ΚΙΝΑΛ– το νομοσχέδιο του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη για το άσυλο είναι ένα βήμα, αλλά δεν πρόκειται από μόνο του να λύσει το πρόβλημα. Τη στιγμή που η ΕΕ νίπτει λίγο πολύ τας χείρας της, οι αφίξεις προσφύγων και μεταναστών συνεχίζονται αμείωτες, οξύνοντας μέρα με τη μέρα το πρόβλημα.

Τον μήνα Οκτώβριο πέρασαν στα νησιά του Βορείου Αιγαίου από τα μικρασιατικά παράλια 6.868 άτομα. Από αυτά, 3.474 έφτασαν στη Λέσβο, 1.820 στη Χίο και 1.556 στη Σάμο. Η μέχρι τώρα κινητοποίηση του Λιμενικού στα θαλάσσια σύνορα δεν φαίνεται να αποδίδει, ενώ η Τουρκία προσδοκά σε ευρωπαϊκή χρηματοδότηση για τη δημιουργία της «ζώνης ασφαλείας» στη βορειοανατολική Συρία και για το σχέδιό της να εγκαταστήσει εκεί έως και δύο εκατομμύρια Σύριους.

Για τον λόγο αυτό πιέζει με τον μόνο τρόπο που γνωρίζει: ανοίγοντας την στρόφιγγα. Αποτελεσματικό αν αναλογιστεί κανείς ότι η ΕΕ αποφάσισε να χορηγήσει ανθρωπιστική βοήθεια ύψους 663 εκατ. ευρώ στην Τουρκία, «για τη συνέχιση του μεγαλύτερου προγράμματος ανθρωπιστικής βοήθειας της ΕΕ, το δίκτυο κοινωνικής ασφάλειας έκτακτης ανάγκης (ESSN)», σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε η Κομισιόν.

Όλα αυτά τη στιγμή που η κατάσταση στα hot spots των νησιών είναι δραματική και επιδεινώνεται διαρκώς. Όλα αυτά τη στιγμή που οι αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών κλιμακώνονται, αφού η καθημερινότητά τους γίνεται ολοένα και πιο δύσκολη. Οι διαδοχικές μεταφορές προσφύγων και μεταναστών από τα νησιά στην ηπειρωτική Ελλάδα τα εκτονώνει για λίγο την κατάσταση, αλλά οι νέες αφίξεις επαναφέρουν τα πράγματα στο σημείο «βρασμού».

Ταυτόχρονα, οι μετεγκαταστάσεις στην ηπειρωτική Ελλάδα ανοίγουν νέα μέτωπα. Σε όλη την Ελλάδα δημοτικά συμβούλια και τοπικές πρωτοβουλίες λένε κατηγορηματικά «όχι» στην δημιουργία νέων δομών για μετανάστες στην περιοχή τους. Οι παροικούντες την Ιερουσαλήμ γνωρίζουν ότι αντιδράσεις προκαλούν σεισμικές δονήσεις στις τοπικές οργανώσεις της Νέας Δημοκρατίας.

Χρειάζονται απτά αποτελέσματα

Δεν είναι μυστικό ότι στελέχη της, αλλά και ένα μεγάλο μέρος του πολιτικού της ακροατηρίου θέλει απτά αποτελέσματα, αλλά και πιο σκληρή ρητορική, τη στιγμή που ο Κυριάκος Μητσοτάκης φαίνεται να ισορροπεί ασταθώς στο τεντωμένο σκοινί, που ο ίδιος περιγράφει ως «αυστηρούς κανόνες, αλλά και ευαισθησία που απαιτείται για τόσο ευαίσθητα θέματα».

Το Μέγαρο Μαξίμου νιώθει την ασφυκτική πίεση του χρόνου, με την οποία είναι αντιμέτωπο. Ελπίζει, όμως, ότι το νομοσχέδιο θα αποφορτίσει κάπως την κατάσταση, ενώ ετοιμάζει και το νέο κέντρο ταυτοποίησης στη Σάμο. Δουλεύει εντατικά και το σχέδιο για τα 5.000 ασυνόδευτα παιδιά. Κυρίως, όμως, επικαλείται τις 70.000 αιτήσεις ασύλου που εκκρεμούν εδώ και τρία χρόνια. Μόνο αν επισπευστούν αυτές θα υπάρξει διαφορά, υποστηρίζει. Κοντός ψαλμός αλληλούια!

Η επίσπευση της διαδικασίας εξέτασης των αιτήσεων ασύλου, ώστε μια αίτηση να γίνεται δεκτή ή να απορρίπτεται εντός εξαμήνου είναι αναντίρρητα σοβαρό βήμα. Από την άλλη πλευρά, όμως, δεν υπάρχει εύκολη λύση για το πώς θα φύγουν από την Ελλάδα όσοι κριθούν παράνομοι οικονομικοί μετανάστες και δεν θα δικαιούνται άσυλο. Η κατάσταση πάντως γίνεται κάθε μέρα δυσκολότερη για την κυβέρνηση, για τους Έλληνες και την Ελλάδα, αλλά και για τους μετανάστες. Αυτοί είναι, όμως, που προκάλεσαν το πρόβλημα.

slpress.gr

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.