Βιβιοπαρουσίαση Αφιέρωμα στον φωτεινό και Φλογερό “Ψαριανολάτρη” Ευπατρίδη Δημήτρη Γ. Ανδριάνα! Στων Ψαρών την ολόμαυρη Ράχη!

————————————————————————————
Με θαυμασμό και μεγάλη μου χαρά παρέλαβα τον νέο θησαυρό με τίτλο “Πορεία στην Ιστορία!” το νέο δημιούργημα πού λαμπερού πεφωτισμένου σοφού και φιλοσόφου της Ψαριανής γης του βράχου του Αιγαίου πού αποτελεί όλη την ιστορία του Ελληνικού Έθνους!
Όπως είναι παγκοσμίως γνωστό τα Ψαρά είναι η κοιτίδα των ” Μπουρλοτιέρηδων” και της ναυτοσύνης μαζί με όλο τον νομό της Χίου!
Έχω γράψει πολλές φορές για τον σοφό και τον φιλόσοφο γέροντα των Ψαρών Δημήτρη Γ. Ανδριάνα που είναι ο ίδιος η ιστορία των Ψαρών.
Ξεφυλλίζοντας το νέο πόνημα του, έναν τεράστιο τόμο 590 σελίδων με τίτλο “Πορεία στην Ιστορία” από την πρώτη ματιά κατάλαβα ότι εμπεριέχει πλήθος από δημοσιεύματα, άρθρα, περιοδικά, εφημερίδες, βιβλία που όλα έχουν αναφορά στα ηρωικά Ψαρά και με μία μόνο λέξη θα το χαρακτηρίσω “ΡΑΝΙΣΜΑΤΑ” ή ερανίσματα που θα πει ετυμολογικά τα εξής:
1) Απάνθισμα κειμένων, δοκιμίων,ή φράσεων
2) Μουσικό ποτπουρί
3) συλλογή…. 4) ταξινόμηση και
5) εκλεκτική σύνθεση!
Επίσης συνώνυμα είναι η επεξεργασία, η σταχυολόγηση, το σταχυολόγημα και σε γενικές γραμμές και λέξεις το “Απάνθισμα”!
Επειδή φέτος το καλοκαίρι έγινε μεγάλη αναφορά στα Ψαρά με το άγαλμα της Νίκης και την μεγαλοπρεπή τιμή πού έκανε ο Δήμος των Ψαρών στον Ευπατρίδη Δημήτρη Γ Ανδριάνα για την τεράστια προσφορά του δεκαετιών με πλήθος χιλιάδων από δημοσιεύματα και τόμων βιβλίων πάνω από τριανταπέντε που έχει εκδώσει με δικά του έξοδα όπως και μετάλλια ορυχάλκινα με την επανάσταση των Ψαρών και των Μπουρλοτιέρηδων Ηρώων και τα μοίραζε αφιλοκερδώς, όπως και τον πίνακα με την “Νίκη των Ψαρών” που δώρισε φέτος στον Δήμο των Ψαρών με προσωπική του δαπάνη, για την λατρεία του την μεγάλη του αγάπη στην πατρίδα του τα Ηρωικά Ψαρά γιαυτό ακριβώς το λόγο θα περιοριστώ σε λίγα ή μάλλον ελάχιστα γιατί χρειάζομαι τόμους για να περιγράψω το τεράστιο συγγραφικό έργο του “Ψαριανολάτρη” Ευπατρίδη Δημήτρη Γ. Ανδριάνα.
Πιστεύω ότι τα “ΡΑΝΙΣΜΑΤΑ” αυτά που εγώ τα χαρακτηρίζω “ψυχής” για το μεγαλείο του και την προσφορά του και θα πω στον μεγάλο ήρωα Ψαριανολάτρη των γραμμάτων των τεχνών και του πολιτισμού ένα μεγάλο Μπράβο και Συγχαρητήρια πού πάρα τις εννέα δεκαετίες που σηκώνει στους ώμους του συνεχίζει ακάθεκτος το συγγραφικό και δημιουργικό του έργο!
Φέτος θα ξεχειμωνιάσω μελετώντας τα ΡΑΝΙΣΜΑΤΑ των 590 σελίδων πού καταγράφουν αλήθειες και ντοκουμέντα της ιστορίας των Ψαρών.
Αγαπητέ μεγάλε μου φίλε είσαι πραγματικά μέσα στην καρδιά και την ψυχή μου!
Σε ευχαριστώ πολύ γιατί πρέπει να παραδειγματιστώ από τα έργα και την ζωή σου.
Μεγάλη μου τιμή η φιλία σου και το μετάλλιο Τιμής πού με τίμησες και το σημερινό έργο σου τα “ΡΑΝΙΣΜΑΤΑ” ή η “Πορεία στην Ιστορία”!
Σού εύχομαι ολόψυχα μέσα απ την καρδιά μου μαζί με την σύντροφο της ζωής σου ΔΌΜΝΑ καθώς και τα παιδιά και εγγόνια σου Υγεία Χαρά Μακροημέρευση για να συνεχίσεις το λαμπερό και φωτεινό σου έργο σου και με έναν στίχο θα κλείσω “Στων Ψαρών την ολόμαυρη Ράχη Περπατώντας η Δόξα μοναχή ,Μελετά τα λαμπρά παλληκάρια και στην Κώμη στεφάνι φορεί γινόμενο από λίγα χορτάρια, που χαν μείνει στην έρημη γη”.
Παράδειγμα προς μίμηση ο “Ψαριανολάτρης” μας ακάματος φωτεινός και λαμπερός Φάρος της Ρωμιοσύνης!
Καλό Σαββατοκύριακο με Υγεία και Χαρά απανταχού γης Ελληνίδες και Έλληνες!
Χίος, 6 Νοεμβρίου 2021
Λευτέρης Πυκνής
Μαλλιάς Καλλιμασιώτης

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.