ΒΙΒΛΙΟΚΡΙΣΙΑ Πάνος Αλεπλιώτης. Ψηλά το κεφάλι!

 

Γράφει η Τασσώ Γαΐλα.

Το 2019 ο Πάνος Αλεπλιώτης παρουσίασε την πρώτη του συγγραφική δουλειά, δύο νουβέλες: «Το καινούργιον χωρίον του Σάββα» και το «Ψηλά το Κεφάλι» /εκδόσεις Εντύποις.

Έχω ιδιαίτερη αδυναμία στην νουβέλα σαν λογοτεχνικό είδος και το ’19 όταν ο συγγραφέας είχε κυκλοφορήσει και τις δυο νουβέλες του ταυτόχρονα είχα ασκήσει κριτική στην εξαιρετική <Το καινούργιον χωρίον του Σάββα>.

Σήμερα θα σας παρουσιάσω την  δεύτερη νουβέλα <Ψηλά το Κεφάλι>.

Η θεματική της νουβέλας: Ο Πάνος μετά από πολυετείς σπουδές στην Σουηδία έρχεται στην Ελλάδα για να υπηρετήσει την στρατιωτική του θητεία.Όπως σημειώνει ο συγγραφέας στο οπισθόφυλλο της νουβέλας του:

<Παρουσιάστηκα για τη θητεία μου στα μέσα της δεκαετίας του ’80, μετά από αναβολή λόγω σπουδών. Είχα, ήδη, ένα παιδί και μου κόβανε τρείς μήνες, θα υπηρετούσα δεκαοκτώ. Τρείς μήνες λιγότερο, όπως και να το κάνεις, ήταν κάτι.

…Δεκαοκτώ μήνες! Αδύνατο να θυμάσαι κάθε μέρα, κάθε επεισόδιο, κάθε πρόσωπο. Μόνο αυτά που σου έκαναν εντύπωση, που νομίζεις πως είχαν κάποια σημασία και πάλι, όχι όλα. Εμένα, πάντως, όλα μου έκαναν εντύπωση, τότε. Ήμουν σε αποστολή, έτσι αισθανόμουν. Είχα τις κεραίες υψωμένες στην αδικία, στη μείωση της προσωπικότητας, σε θέματα παραβίασης της δημοκρατίας.>.

Αυτοβιογραφικό κείμενο λοιπόν, η παρούσα νουβέλα που μετεξελίσσεται σε λογοτεχνία. Ταραχώδης και δύσκολη η εποχή που ο συγγραφέας μας υπηρέτησε την θητεία του , αγγίζει με ευαισθησία δύσκολα θέματα και παρά το θέμα της ‘στρατιωτική θητεία’ συγγράφει μια γοητευτική νουβέλα.

Αποφασισμένος ο ίδιος να μην σκύψει το κεφάλι στην αντιδημοκρατικότητα προσπαθεί να μεταφέρει τις απόψεις του και στους συναδέλφους του. Συναδέλφους -στρατιώτες που βαδίζουν διαφορετικές πορείες , βρίσκουν συμβατικές λύσεις στα προσωπικά αδιέξοδα τους, δεν προχωρούν σε ενδοσκόπηση. Δεν θέλουν να περάσουν από τον φόβο και την απογοήτευση στην διεκδίκηση της αξιοπρέπειας…

Άριστη η αφηγηματική τεχνική του Π.Α., μας δίνει την περιγραφή της νεοελληνικής πραγματικότητας του ’80 και των ΄πολιτικοκοινωνικών δεδομένων με προσεκτικά επιλεγμένες λεπτομέρειες. Στρατόπεδα από όπου πέρασε ο συγγραφέας περιγράφονται …κινηματογραφικά ,εξαιρετικές οι περιληπτικές ψυχογραφίες των υπολοίπων ηρώων της νουβέλας.

Οι διάλογοι είναι σύντομοι , ο συγγραφέας δεινός στην τέχνη της αφήγησης , κατέχει καλή ψυχολογία και τον διακατέχει έντονη κοινωνική παρατηρητικότητα έτσι ώστε να μπορεί να πει αυτά που θέλει με απλά λόγια, χωρίς φιλολογικούς ακροβατισμούς και επιδείξεις λογιοσύνης.

‘Ψηλά το κεφάλι !’ νουβέλα αυτοβιογραφική όπου ο συγγραφέας της καταπιάνεται με ένα θέμα ‘λαϊκό’ και γνώριμο σε όσους υπηρέτησαν στρατιωτική θητεία αλλά συνάμα ποιοτική και ναι εμπορική. Μάχη για ανατροπές έδωσε ο Πάνος Αλεπλιώτης σαν στρατιώτης ενάντια στο παρακμιακό καθεστός της εποχής του ’80. Παρακμιακός κι ο σύγχρονος χωροχρόνος μας, ακριβώς γι αυτό το λόγο η αξιοσημείωτη αυτή νουβέλα είναι ‘παντός καιρού’ για όλους τους αναγνώστες.

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα: Ο Πάνος Αλεπλιώτης γεννήθηκε το 1956. Κατάγεται και μεγάλωσε στην Πυλαία Θεσσαλονίκης. Τελείωσε το γυμνάσιο στα Φάρσαλα και σπούδασε Γεωλογία στην Σουηδία στην πόλη Ουψάλα.Δούλεψε σαν γεωλόγος και χωροτάκτης-περιβαλλοντολόγος στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα. Αρθρογραφεί στον ηλεκτρονικό τύπο και στο περιοδικό ατέχνως. Πρόσφατα παρουσίασε ακόμη ένα βι βλίο του : <Πάνε καλά αυτοί οι Σουηδοί;>/εκδόσεις ατέχνως.

Τον ευχαριστώ για την άδεια άσκησης κριτικής της παρούσας νουβέλας του.

Πάνος Αλεπλιώτης.

‘Ψηλά το κεφάλι’.

Εκδόσεις ΕΝΤΥΠΟΙΣ/ σε όλα τα βιβλιοπωλεία.

Φωτογραφίες: εκδόσεις ατέχνως.

Για την diafaneia.eu

Τασσώ Γαΐλα.

Αρθρογράφος-Ερευνήτρια.

 

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.