ΒΙΒΛΙΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ. Φέτος το Καλοκαίρι λέμε Ναι στους Χιώτες Συγγραφείς. Χρίστος Μπελλές.

 

Καθηγητής Ιστορίας (Βυζάντιο-Φραγκοκρατία) σε Πανεπιστημιακές έδρες με πολυετή θητεία ο Χρίστος Μπελλές από τον Καταρράκτη της Χίου, επιστήμων με αξιοπρόσεκτο ερευνητικό έργο  ο οποίος ταυτόχρονα υπηρετεί την λογοτεχνία πολλά χρόνια είτε σαν ερευνητής με επιστημονικές μελέτες και συγγράμματα είτε σαν ποιητής.

Ποιητής ,βραβευμένος κατ’ επανάληψη σε Ελλάδα και εξωτερικό και  με 8 συλλογές ποιημάτων στην πλούσια εργογραφία του.

Εδώ, στο ποιητικό του έργο η αναφορά μας σήμερα στο αφιέρωμα για την λογοτεχνική του  δράση.

8 λοιπόν, τίτλοι συλλογών ποίησης σε περίπου 20 χρόνια παρουσίας του στα ποιητικά δρώμενα και…

Η Χίος τείνει να κλέψει την παράσταση στην ποίηση  με τέτοιου βεληνεκούς ποιητές όπως η δυναμική, πληθωρική, δωρική φωνή του Χρίστου Μπελλέ.

Και τι είναι η ποίηση; Τι προσφέρει στον αποδέκτη της; Μας χρειάζεται; Διαβάστε μία από τις 8 συλλογές του ποιητή μας για να ..δώσετε μόνοι απάντηση σε αυτά τα ερωτήματα. Οι ‘ψαγμένοι’ της ποίησης σαφώς και θα έχετε στις βιβλιοθήκες σας κάποια από τις συλλογές του Χρίστου Μπελλέ αλλά ας τις θυμίσουμε σε νέους φίλους της ποίησης και σε όσους ενδιαφέρονται για ποίηση. Αίμα πινελιά- Άρκυες (εκδόσεις Λιβάνη)– Γνόφος- Δηιάνειρα(έκδοση Βιβλιοθ. Κοραή)-Διοτίμα—Ίμερος- Φρουκτωρία -Χιμαιρικό Σεργιάνι (Νέα Σύνορα-Α.Α Λιβάνη).(Αλφαβητική κατάταξη των συλλογών).

Η ειδίκευση μου στην κριτική λόγου στο Πούσκιν αφορά τον πεζό λόγο σε όλα του τα είδη κι όχι την ποίηση αυτό όμως δεν το θεωρώ εμπόδιο για να σας καταθέσω 2 παρατηρήσεις μου σχετικές με την μέχρι τώρα  ποιητική δουλεια του Χ. Μπελλέ.

Παρατήρησα-αναζητώντας  και μελετώντας παλιότερα ποιήματα του-, ότι από την αρχή της εμφάνισης του ο ποιητής είχε να …πει πολλά και να τα πει με ένα προσωπικό-αποκλειστικό δικό του ύφος και τεχνική. Και κάτι δεύτερο: δεν είναι ποιητής που θα γράψει ένας κριτικός το ‘κλασικό’ ότι σταδιακά ο ποιητής παρουσιάζει αξιοπρόσεκτη ωρίμανση στο έργο του κλπ. Ο ποιητής μας από την πρώτη του εμφάνιση ήταν ..ώριμος, καλός γνώστης της τεχνικής της ποίησης . Συμβολισμοί, μηνύματα, λυρισμός, μελωδικότητα.

Λόγω χώρου φιλοξενούμε στην στήλη 4 εξώφυλλα συλλογών του.

-Διοτίμα – Εκδόσεις ΙΩΝΙΑ

Μόλις κυκλοφόρησε, Αίμα πινελιά-εκδοτικός οίκος Α.Α.Λιβάνη

2000,Γνόφος-Εκδόσεις Ιωλκός

2002, Ίμερος-Ελληνικά Γράμματα-2006.

 

Τις συλλογές του Χρίστου Μπελλέ μπορείτε να αποκτήσετε είτε μέσω ηλεκτρονικής παραγγελίας ή σε όλα τα βιβλιοπωλεία.

Στο επόμενο αφιέρωμα Κώστας Μαρδάς.

Για την diafaneia.eu

Τασσώ Γαΐλα.

Αρθρογράφος-Ερευνήτρια.

 

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.