Γεώργιος Καμίνης: Στο σπίτι των ναυτικών μας – Συνάντηση για τα προβλήματα των ναυτικών

 

Το Δ.Σ της ΠΕΣ-ΝΑΤ Χίου το μεσημέρι της Παρασκευής 02/07/21 συναντήθηκε με τον Κύριον Γεώργιο Καμίνη, Βουλευτή Επικρατείας του ΚΙΝ.ΑΛ, στο «σπίτι» μας, στον Οίκο Ναύτη Χίου, και συζητήσαμε τα καυτά θέματα που μας απασχολούν.

Με το πέρας της συνάντησης παραδώσαμε στον Κον Καμίνη την κάτωθι επιστολή για τα δύο θέματα που απασχολούν περισσότερο την Χιώτικη Ναυτική Οικογένεια, λαμβάνοντας την υπόσχεση του Κου Καμίνη ότι θα τα μεταφέρει στην Βουλή.

Την ίδια επιστολή παραδώσαμε και στον Τομεάρχη Ναυτιλίας Κον Κων/νο Τρομπούκη, για να δοθεί στον Γ.Γ της Ν.Δ Κον Γεώργιο Στεργίου, που πραγματοποιεί επίσκεψη στην Χίο.

 

Προς κ. Γεώργιο Καμίνη

Βουλευτή Επικρατείας ΚΙΝ.ΑΛ

Αξιότιμε κύριε Καμίνη,

Με την επιστολή αυτή θέλουμε να σας ενημερώσουμε σχετικά με δύο από τα αρκετά προβλήματα που μας απασχολούν και ζητάμε την παρέμβαση-βοήθεια σας για την επίλυσή τους.

1.Τοποθέτηση Ιατρού στον Οίκο Ναύτου Χίου

Τον Οκτώβριο του 2019, στην συνάντηση που πραγματοποιήθηκε με την παρουσία του τότε προέδρου Οίκου Ναύτου κ. Αυγουλά, της πρώην Κεντρικού Λιμενάρχη Χίου κας Αργύρη, του Διοικητή της ΑΕΝ Μηχανικών Χίου κου Μάργαρη, ζητήθηκε από τον Διοικητή της ΑΕΝ Μηχανικών Χίου ένας όροφος στον Οίκο Ναύτη Χίου για την εγκατάσταση τμήματος της ΑΕΝ Μηχανικών Χίου, τελικά παραχωρήθηκαν δύο όροφοι στην ΑΕΝ Μηχανικών Χίου, από την δική μας πλευρά, είχαμε ζητήσει μόνιμη τοποθέτηση Ιατρού από τον ΕΟΠΥΥ στον Οίκο Ναύτη Χίου και είχαμε πάρει την υπόσχεση για ενέργειες των εμπλεκομένων έτσι ώστε να γίνει πραγματικότητα το αίτημά μας, λέγοντάς μας ότι θα προσπαθήσουν  για την μόνιμη και νόμιμη τοποθέτηση δύο(2) Ιατρών στον Οίκο Ναύτου Χίου σε καθημερινή βάση για την εξυπηρέτηση των πάνω από 15000 ασφαλισμένων στον Οίκο Ναύτου Χίου, που θα έφερνε και την αποσυμφόρηση στα ιατρεία του ΕΦΚΑ και του Γενικού Νοσοκομείου Χίου.

Φυσικά τα έργα ξεκίνησαν για την μετασκευή «δύο ορόφων» στον Οίκο Ναύτου Χίου με έξοδα του Οίκου Ναύτου, αλλά αν και αισίως μπήκαμε στον Ιούλιο του 2021, δυστυχώς κανένα φως, καμία ενημέρωση, κανένας «λευκός καπνός» για το αίτημά μας.

  1. Συντάξεις ΝΑΤ, δύο ταχυτήτων.

Ενώ ο νόμος 4387/16(Κατρούγκαλου) αναφέρει σαφώς στο άρθρο 28 παράγραφος 2 και 3, ότι: «ο συντάξιμος μισθός επί του οποίου υπολογίζεται η σύνταξη του ασφαλισμένου, είναι όλες οι αποδοχές / εισόδημα επί των οποίων κατεβλήθησαν εισφορές υπέρ του ασφαλιστικού του ταμείου», και οι Ναυτεργάτες παλαιοί και νέοι καταβάλουν υπέρ ΝΑΤ συνταξιοδοτικές εισφορές: για τον Μισθό ενεργείας+ Κυριακές+ την αναλογούσα άδεια κατά μήνα, όπως και όλοι οι εργαζόμενοι στην Ελλάδα. Στον αποκαλούμενο ως «συντάξιμο μισθό», για τους νέους συνταξιούχους του ΝΑΤ που βγήκαν μετά τον νόμο Κατρούγκαλου, υπολογίζεται και η άδεια, για τους παλαιούς συνταξιούχους του ΝΑΤ όμως, με μια αναφορά του ν.4387/16 εξαιρούνται του νόμου, και οι συντάξεις τους υπολογίζονται με τον παλαιό τρόπο, δηλαδή σύμφωνα με τον ΚΝ 792/78 και τους νόμους: 1085/80, 1376/83, 1711/87, 2575/98 και τον νόμο 3075/02 άρθρο 13, χωρίς να περιλαμβάνεται και η άδεια!!!

Αυτό βέβαια χωρίζει τους απόμαχους του ΝΑΤ σε δυο κατηγορίες, αν και έχουν καταβάλλει τις ίδιες εισφορές!!!. Εδώ όμως βλέπουμε ένα ακόμη περίεργο. Χωρίς να υπάρχει καμία αναφορά, στον υπολογισμό του συντάξιμου χρόνου, ο ΕΦΚΑ-ΝΑΤ μας πηγαίνει αυθαίρετα, όλους, παλαιούς και νέους συνταξιούχους, με τον νέο τρόπο υπολογισμού του συντάξιμου χρόνου. Χωρίς να υπολογίζονται οι συντελεστές ανάλογα με την κατηγορία του πλοίου (φορτηγά, γκαζάδικα κλπ.). Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι αλλάζουν τους παλαιούς συντελεστές σταθμίσεως και μειώνουν τον συνθετικό συνταξιοδοτικό χρόνο από 7% έως 20%, για όλους τους συνταξιούχους.

Δηλαδή όσον αφορά τους παλαιούς, προ του νόμου Κατρούγκαλου, συνταξιούχους, για μεν τον συνταξιοδοτικό μισθό ισχύει ο παλαιός νόμος, δηλαδή χωρίς τον υπολογισμό της άδειας αλλά για τον συνταξιοδοτικό χρόνο και χωρίς να υπάρχει καμία τέτοια αναφορά στον νόμο Κατρούγκαλου, επιλέγει ο ΕΦΚΑ-ΝΑΤ να εφαρμόσει τον νέο νόμο, που μειώνει τον συνθετικό μας συντάξιμο χρόνο!!!. χαμένοι και στις δυο περιπτώσεις οι παλαιοί συνταξιούχοι.

Ευχαριστούμε πολύ για την κατανόηση, και ευελπιστούμε στην βοήθεια σας,

Με εκτίμηση

Δ.Σ ΠΕΣ/ΝΑΤ Χίου

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.