Για τους Ερωτευμένους με την Τέχνη… Ω Αφροδίτη…

Γράφει η Τασσώ Γαΐλα

 Μία μικρή αναφορά στην Ημέρα των Ερωτευμένων , παγκόσμια ημέρα- καπιταλιστική γιορτή-, από το site της diafaneia.eu με κάτι διαφορετικό, Ελληνικό και πρωτότυπο, ‘δώρο’ σε όλους τους αναγνώστες μας που είναι μόνιμα –κι όχι μόνο στις 14 Φεβρουαρίου- ερωτευμένοι με την ομορφιά της ζωής αποτυπωμένη σε έργα Τέχνης, της Τέχνης ‘πηγή’ της ζωής.

Αριστούργημα Τέχνης: Η Θεά Αφροδίτη με τον μικρό γιό της Έρωτα. Καθήμενη η Αφροδίτη, κρατά τον γιο της τον Έρωτα και τον διασκεδάζει με παιχνίδι που κρατά στο δεξί της χέρι. Εξαιρετικό δείγμα κοροπλαστικής από την Τανάγρα της Βοιωτίας. Διατηρεί σε μεγάλο βαθμό τα αρχικά χρώματα. Ελληνιστική Εποχή, τελευταίο τέταρτο του 4ου – πρώτο τέταρτο του 3ου.

Το αριστούργημα αυτό βρίσκεται στο μουσείο Ερμιτάζ της Αγίας Πετρούπολης στη Ρωσία. Το Ερμιτάζ το μεγαλύτερο κι ένα από τα παλαιότερα Μουσεία του κόσμου ‘φιλοξενεί’ πολλούς θησαυρούς της κλασσικής Ελληνικής Αρχαιότητας , ανάμεσα τους και το παρουσιαζόμενο.

Το Ερμιτάζ δεν διαθέτει μόνο στα εκθέματα του Ελληνικούς θησαυρούς αλλά και το όνομα του είναι …Ελληνικό , εφόσον η Γαλλική λέξη Ερμιτάζ αποτελεί παραφθορά της Ελληνικής ερημητήριο. Ερημητήριο οι Γάλλοι ονόμαζαν παλιά κάθε παλάτι που βρισκόταν σε εξοχική περιοχή και το χρησιμοποιούσαν οι αριστοκράτες για ξεκούραση και απομόνωση.

Στην δεύτερη φωτογραφία μαγευτική εικόνα από το εσωτερικό του Μουσείου Ερμιτάζ.

Αφροδίτη με τον γιό της έρωτα & Ερμιτάζ. Συνδιασμός ….που ανάβει φωτιές στις καρδιές των μονίμως ερωτευμένων με τηνΤέχνη , με την ζωή….

ΑΡΧΑΙΟΙ ΧΩΡΟΙ & Μουσεία, η πηγή της φωτογραφίας του αγάλματος.

Κείμενο

Τασσώ Γαΐλα

Αρθρογράφος

Ερευνήτρια Ελληνικής λογοτεχνίας.

 

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.