Γράμμα στον Κασσελάκη από τη γυναίκα του μπάρμπα Ανέστη,  αντιγραφέας Αριστείδης Ζαννίκος

Κύριε Στέφανε σε χαιρετώ,

Κατά πρώτον σου εύχομαι καλορίζικος και όχι σιδεροκέφαλος όπως σου ευχήθηκενε ο Αλέξης λες και θα δίνεις συνέχεια κουτουλιές και χρειάζεται νάχεις γερό κεφάλι.

Κατά δεύτερον να σου συστηθώ. Το ίδιο έκαμες και συ λέγοντάς μας “με λένε Στέφανο και έχω κάτι να σας πω”. Μάλιστα μας σύστησες και την προσωπική σου οικογένεια, όπως είπες, δείχνοντάς μας το συμπαθητικό παλληκαράκι που είναι ταίρι σου αλλά και τη σκυλίτσα σας. Αγόρι μου, να ζήσεις και να χαρείς την οικογένειά σου όπως εσύ την εννοείς.

Μάθε τώρα και τη δική μας οικογένεια. Άντρας μου είναι ο γνωστός στη Χίο μπάρμπα Ανέστης που με αποκαλεί “το στεφάνι μου”. Έχομενε μια κόρη και ένα γιο, καλοπαντρεμένα παιδιά και τα δυο, που μας έχουνε χαρίσει πέντε εγγόνια αξιαγάπητα. Στο σπίτι μας έχομενε, σαν ζωάκια συντροφιάς, δυο γατούλες και ένα ζευγάρι καναρίνια που, κάθε τόσο, ανατρέφουνε τα μωράκια τος σαν στοργικοί γονείς. ΄Εχομενε και έξι κοτούλες για να τρώνε τα εγγόνια ένα φρέσκο αυγουλάκι. Τις γατούλες, τα καναρίνια και τις κοτούλες, εμείς, που φαίνεται πια ότι είμαστενε πολύ πίσω του κόσμου, δεν τα θεωρούμενε μέλη της οικογένειας. Μπορεί Στέφανε να κάμνομενε λάθος, γι΄αυτό και σου ζητώ συγνώμη.

Για να ξέρεις, ο Ανέστης μου, από τα γεννησοφάσκια του είναι αριστερός, φανατικός μεν αλλά αγνός, καλοκάγαθος μέχρι και μωροπίστευτος. Τώρα έχει κλείσει τα ογδονταέξι. Μέχρι και τα εξήντα του εδούλευενε τεχνίτης στις οικοδομές. Πιστός οπαδός του ΣΥΡΙΖΑ και μεγάλος θαυμαστής του Αλέξη. ΄Οση χαρά επήρενε όταν ο ΣΥΡΙΖΑ εγίνηκενε Κυβέρνηση, τόση ήτανε και η πίκρα του από τις νίκες του Κυριάκου το 2019 και φέτος.

Οι πίκρες και οι στεναχώριες αυτές, η ηλικία του, το ζάχαρο και η πίεσή του, του φέρανε απανωτά εγκεφαλικά. ΄Ομως, με τη βοήθεια του Θεού και των γιατρών, φαίνεται να τάχει ξεπεράσει.

Δυστυχώς, εκείνο που δεν μπορεί, προς το παρόν, να ξεπεράσει, είναι η μελαγχολία που του προκάλεσενε η παραίτηση του Αλέξη. Οι γιατροί μας λένε ότι πάσχει από βαριά κατάθλιψη και ότι χρειάζεται φάρμακα για να συνέλθει. ΄Ομως εκείνος ούτε που θε να ακούσει για θεραπεία.

Να με συμπαθάς αγόρι μου που θα σου το πω, αλλά η κατάστασή του εχειροτέρεψενε από την Κυριακή που εκλέχτηκες αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ.

Κάθε τόσο ξεφυσά και μας λε “έχω ένα βάρος στο στήθος”. Ύστερα το αλλάζει και φωνάζει “κάτι μου κάθεται στο στομάχι”. ΄Οταν τον ρωτούμενε ήντα του κάθεται στο στομάχι, τη μια μας λε “ένα καφασάκι” και την άλλη μάλλον ονοματίζει εσένα Στέφανε, λέγοντάς μας “ένα κασσελάκι”. Τούχει καρφωθεί η ιδέα αγόρι μου, ότι, αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ σε κάμανε δόλια οι Αμερικάνοι και ο Κυριάκος για να διαλύσεις το ΣΥΡΙΖΑ. ΄Αντε τώρα να του βγάλομενε αυτή την εντύπωση που του έχει γίνει έμμονη ιδέα. ΄Ισως με τον καιρό να γιατρευτεί.

Το μόνο καλό είναι που σε μένα έχει εμπιστοσύνη, όχι μόνο επειδή με αγαπά αλλά και γιατί με έχει ανάγκη. ΄Ετσι τις πιο πολλές φορές, αυτά που θα του πω, τα κάμνει σκολαρίκια.

Επειδή τονε ξέρω καλά, από προχτές ήρχισα την κατήχηση:

– Ανέστη, του λέω, ο Αλέξης στηρίζει φανερά και φανατικά τον Κασσελάκη, Αυτό, του λέω, κάτι σημαίνει. Σημαίνει ότι ο Στέφανος είναι άνθρωπος του Αλέξη και της παρέας του, άρα πρέπει να γίνεις και συ θαυμαστής και υποστηρικτής του. Μέχρι και ο αγαπημένος σου σύντροφος, ο Πολάκης, είναι ο πιο φανατιικός υποστηρικτής του.

-Ναι, μου απαντά, εγώ όμως θέλω να ρίξει τον Κυριάκο και σύντομα

-Και, αυτό θα γίνει Ανέστη. Θα δεις ότι, αργά ή γρήγορα ο Κυριάκος θα χάσει την Πρωθυπουργία. Και να σου εξηγήσω το πώς και το γιατί που λέει και ο Αυτιάς. Και του εξηγώ:

-Σε τί τελειώνει το Μητσοτάκης; Σε Τάκης. Σε τί τελειώνουν τα Κασσελάκης, Πολάκης και Αποστολάκης; Σε Λάκης. ΄Αρα Ανέστη του λέω, τρία ΛΑΚΗΣ και μάλιστα το ένα με πλάκα τα γαλόνια, αργά ή γρήγορα θα κάμουνε μια χαψιά τον ένα ΤΑΚΗ, δηλαδή τον Μητσοτάκη.

Αγόρι μου Στέφανε, να με συμπαθάς γι΄αυτά που σούγραψα αλλά ήθελα να ξέρεις ήντα πρόβλημα βασανίζει το σπιτικό μας.

Και πάλι  καλορίζικος νάσαι και να χαρείς το αρχηγηλίκι όπως εσύ ποθείς.

Σε χαιρετώ από τη Χίο,

η γυναίκα του μπάρμπα Ανέστη.

 

Υ.Γ. Κύριε Στέφανε, για να ξέρεις, εμείς οι Χριστιανοί, τρεις μέρες μετά το θάψιμο του νεκρού, κάμνομενε ένα πρώτο, απλό τριήμερο μνημόσυνό του με ένα πιατάκι κόλυβα και από πάνω ένα σταυρό από κανέλα….   Και πάλι σε χαιρετώ αγόρι μου.

 

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.