Γράμμα στον Παύλο Πολάκη από τον μπάρμπα Ανέστη

 

>Αντιγραφέας Αριστείδης Ζαννίκος

 

Αγαπητέ σύντροφε Παύλο σε χαιρετώ,

Σήμερα που σου γράφω είναι Τρίτη 29 του Ιούνη. Πριν λίγη ώρα, η γυναίκα μου, φέρνοντάς μου τον πρωινό καφέ, μου είπε με κάπως ειρωνικό ύφος αλλά σοβαρά-σοβαρά:

-Ανέστη, σήμερα γιορτάζει ο καλός σου σύντροφος, ο Παύλος, δεν θα του ευχηθείς χρόνια πολλά για τη γιορτή του;

Η αλήθεια είναι ότι δεν πολυκατάλαβα αν με ρωτούσε σοβαρά ή αν μου ΄καμνε πλάκα. Τη ρώτησα λοιπόν για ποιόν σύντροφο μιλά.

-Αντρούλη μου, απαντά, μην κάμνεις πως δεν καταλαβαίνεις. Ένας και καλός είναι ο Παύλος σας, ο φοβερός και τρομερός Πολάκης, το παλικάρι της φακής.

Ευτό το τελευταίο καρφάκι μούκαμενε τα νεύρα μου τσατάλια. Άκου παλικάρι της φακής ο αψής Σφακιανός που τονε τρέμουνε όλοι.

Για να μη φανερώσω την ταραχή και τα νεύρα μου και να δω πού το πάει, ρώτησα το στεφάνι μου γιατί σε αποκαλεί παλικάρι της φακής.

-Θε και ρώτημα Ανέστη; Απλούστατα γιατί φοβάται να μπολιαστεί. Εσύ κι εγώ αντρούλη μου, εκάμαμενε κανονικά τα εμβόλιά μας. Το ίδιο και όλοι οι πολιτικοί εκτός από τον Παύλο σου και τον Βελόπουλο που είπενε μέσα στη Βουλή ότι, όσοι κάμουνε το εμβόλιο του κορωνοϊού, μπορεί άξαφνα να γίνουνε χιμπατζήδες. Άραγε ευτό φοβάται ο σύντροφός σου που σήμερα γιορτάζει;  Φοβάται μη τυχόν και γίνει χιμπατζής;

Πριν προλάβω σύντροφε να ανοίξω το στόμα μου να την καταχεριάσω, εκείνη, σαν ραφτομηχανή σίγκερ, εσυνέχισενε τον εξάψαλμο.

-Να ξέρεις Ανέστη ότι, ο πολύς κόσμος δεν τρω πια κουτόχορτο.

Ο Παύλος είπενε ότι θα περιμένει μέχρι το δίμηνο Σεπτέμβρη-Οκτώβρη και τότε θα αποφασίσει αν θα μπολιαστεί ή όχι.

Μπορείς να μου πεις ήντα θα αλλάξει μέχρι τότε; Να σου πω εγώ η αγράμματη και άσχετη από πολιτικά, ήντα υποψιάζομαι;

Φοβάται, όπως και όλοι σας στο ΣΥΡΙΖΑ, μη τυχόν και κάμει ξαφνικές εκλογές ο Μητσοτάκης. Σου λε λοιπόν, γιατί να μαζέψει τους ψήφους των ψεκασμένων μονάχα ο Βελόπουλος; Ευκαιρία να ψαρέψω κι εγώ στα θολά νερά παίζοντας θέατρο ότι δήθεν είμαι αντίθετος με τα εμβόλια.

΄Ασε που μπορεί νάχει και κάτι άλλο στο μυαλό του. Να περιμένει ότι, κατά το Φθινόπωρο, όπως είπενε ο Μητσοτάκης, θα γίνει υποχρεωτικό για γιατρούς και νοσοκόμους το εμβόλιο, οπότε μπορεί να το παίξει δήθεν αντιστασιακός και να φωνάζει μαζί με το Βελόπουλο ότι, εκείνοι δεν θα γίνουνε πειραματόζωα.Θάχει μεγάλη πλάκα αντρούλη μου να δούμενε κι ευτό το θέατρο χωρίς μάλιστα να πληρώσομενε και εισιτήριο.

Σύντροφε, επήγα ν’ ανοίξω το στόμα μου να της πω ότι όλα ευτά που λε είναι παραμύθια της Χαλιμάς, όμως, ούτε που εσταύρωσα κουβέντα.

-Ανέστη μου, εσυνέχισενε, μην ξεχάσεις να γράψεις του Παύλου σου να κανονίσει να δώκουνε γραμμή οι συντρόφοι σου σ’ όλη την Ελλάδα, ώστε, οι οπαδοί σας, να πάνε να ψηφίσουνε τη Φώφη, όταν γίνουνε οι εκλογές για Πρόεδρο στο ΠΑΣΟΚ, μιάς και αν τύχει και έβγει ο Λοβέρδος ή ο άλλος, ο νεαρός, τότε φίδι που σας ήφανε. ΄Ομως, κι έτσι να γίνουνε τα πράματα και να ξαναβγεί η Φώφη, τότε οι αντίθετοί της, προβλέπω να γίνουντενε οπαδοί και ψηφοφόροι του Μητσοτάκη.

Οπότε Ανέστη μου, μην τον είδατε μην τον απαντήσατε τον Παναή, δηλαδή την Εξουσία.

Σύντροφε Παύλο, αν και ήθελα να σου γράψω πολλά και διάφορα, τελικά το γράμμα είναι σα να τόγραψενε το στεφάνι μου. ΄Εστω όμως κι έτσι, μιάς και γιορτάζεις, δέξου τις ευχές μου βγαρμένες αφ’ την καρδιά μου.

Νάσαι γερός και σιδερένιος, γιατί μας χρειάζεσαι για τους καινούργιους αγώνες που θα δώκετενε πας και φύγει και ξεκουμπιστεί ο Κυριάκος. Όμως, καλού, κακού, σε παρακαλώ, κάμε το εμβόλιο γιατί ο διάβολος έχει πολλά ποδάρια.

Εδώ σε αφήνω αφού σου στείλω τους συντροφικούς χαιρετισμούς μου.

Και πάλι Χρόνια σου Πολλά.

Με θαυμασμό και καμάρι για ‘σένα
ο μπάρμπα Ανέστης από τη Χίο.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.