Δίπλωμα οδήγησης: Τι αλλάζει σε εξέταση και εκπαίδευση – Νέος θεσμός οι επόπτες αστυνομικοί

Το νέο νομοσχέδιο, του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, για την αναμόρφωση της εκπαίδευσης και των εξετάσεων των νέων οδηγών παρουσίασαν ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Κώστας Καραμανλής και ο υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Μιχάλης Παπαδόπουλος.

Το νομοσχέδιο εντάσσεται στο ολοκληρωμένο σχέδιο του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών για την οδική ασφάλεια. «Διασφαλίζουμε ότι οι εξετάσεις θα είναι αδιάβλητες και ότι θα έχουμε καλύτερους οδηγούς. Παράλληλα, καθιερώνουμε την δυνατότητα εξέτασης για νέους οδηγούς 17 ετών που θα μπορούν να οδηγούν, αρκεί να έχουν δίπλα τους έναν έμπειρο οδηγό». Ακόμα τόνισε ότι μπαίνει φρένο σε φαινόμενα διαφθοράς, που είναι κοινό μυστικό ότι υπάρχουν στις εξετάσεις για άδεια οδήγησης. Το νομοσχέδιο εξήγησε ότι διασφαλίζει αδιάβλητες εξετάσεις με τέσσερις τρόπους:

  1. Κάμερα μέσα στο όχημα κατά τη διάρκεια της εξέτασης, έχοντας εξασφαλιστεί η συγκατάθεση της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα για να μπορεί να εξεταστεί το υλικό, είτε δειγματοληπτικά είτε εάν γίνει καταγγελία.
  2. Διευρύνεται το σώμα των εξεταστών. Πέρα από τους ήδη υπάρχοντες, δίνεται η δυνατότητα σε όποιον δημόσιο υπάλληλο το επιθυμεί να γίνει εξεταστής εφόσον περάσει την σχετική εκπαίδευση και πιστοποιηθεί.
  3. Δημιουργείται νέος θεσμός – οι επόπτες. Θα είναι μέλη της αστυνομίας. Όσοι το επιθυμούν θα περάσουν από ειδική εκπαίδευση, θα λαμβάνουν πιστοποίηση ώστε να μπαίνουν στο όχημα κατά την εξέταση και να εποπτεύουν τη διαδικασία δειγματοληπτικά.
  4. Η αλλαγή την οποία εξετάζει το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών έχει να κάνει με τη θέση του εκπαιδευτή κατά την εξεταστική διαδικασία. Η σκέψη μας να παραμένει στο πίσω κάθισμα, ώστε να μην παρεμβαίνει υπέρ του εξεταζόμενου.

Ο κ. Καραμανλής εκτίμησε ότι με τις παρεμβάσεις διασφαλίζεται το αδιάβλητο και συνεπώς θα έχουμε καλύτερους οδηγούς στους δρόμους.

Σε ό,τι αφορά τον Δακτύλιο, προανήγγειλε ανακοινώσεις πιθανότατα την ερχόμενη εβδομάδα και ανέφερε ότι: κατόπιν εντολής του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, ο Δακτύλιος ισχύει ξανά από τις 25 Οκτωβρίου για να αντιμετωπιστεί το αυξημένο κυκλοφοριακό πρόβλημα στο κέντρο της Αθήνας. Θα περιοριστούν κατά πολύ οι εξαιρέσεις και τα «παραθυράκια», σίγουρα θα εξαιρούνται τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα και επειδή θα υπάρξουν αλλαγές σε σχέση με το παρελθόν είναι αυτονόητο ότι για κάποια πράγματα θα υπάρξει και μια μεταβατική περίοδος.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.