Δημοτικό Συμβούλιο για το Κάστρο της Χίου – Προβλήματα και προοπτικές

Την Τετάρτη  19 Οκτωβρίου συνεδρίασε το Δημοτικό Συμβούλιο Χίου με μοναδικό θέμα τα προβλήματα και τις προοπτικές αξιοποίησης του Κάστρου της πόλης.

Την αρχική εισήγηση έκανε ο κος Παντελής παρουσιάζοντας τις παρεμβάσεις έχουν γίνει μέχρι σήμερα και διεξοδικά τις προτάσεις για το μέλλον.

Κοινή παραδοχή όλων ήταν ότι το θέμα του Κάστρου είναι μεγάλο και απαιτεί σοβαρότητα στην προσέγγισή του. Γι΄ αυτό και στο τέλος αποφασίστηκε να προταθεί στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου  να αναλάβει την εκπόνηση σχετικής μελέτης.

Παρούσα στην συνεδρίαση ήταν η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Χίου κα Όλγα Βάσση η οποία ζήτησε περισσότερη βοήθεια από τον Δήμο Χίου ώστε να λυθούν κάποια χρονίζοντα προβλήματα. Μεταξύ άλλων ζήτησε να υπάρξει επαρκής φωτισμός σε τμήματα του οικισμού που αυτή την στιγμή είναι «ανεπαρκέστατος», να γίνει υπογειοποίηση των καλωδίων, να δοθεί λύση στα δίκτυα των αποχετεύσεων, να συνδεθούν όλοι οι πυροσβεστικοί κρουνοί με το δίκτυο νερού και να γίνεται με κάποιο τρόπο καλύτερη αποκομιδή των απορριμμάτων .

Η κα Βάση ήταν κάθετα αντίθετη με την δημιουργία ενός δρόμου ανατολικά του Κάστρου λέγοντας ότι το θέμα έχει κλείσει εδώ και αρκετά χρόνια, ειδικά αφού δεν έχει προβλεφθεί στο Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο της Χίου, ενώ ήταν θετική στην πρόταση για απαγόρευση της κυκλοφορίας αυτοκινήτων μέσα στο Κάστρο.

Η κατασκευή δρόμου από την πλευρά της θάλασσας, τέθηκε στο τραπέζι του διαλόγου από τον επικεφαλή της «Συμμαχίας Αξιών» κο Κ.Τριαντάφυλλο, από τον πρώην πρόεδρο της ΔΕΥΑΧ κο Μ. Φυτούση και από τον πρόεδρο του ΤΕΕ κο Μάνο Μισιρλή ενώ αυστηρά αντίθετοι σε μια τέτοια προοπτική ήταν οι κ.κ Μάρκος Σκούφαλος και Π. Καβύρης δηλώνοντας ότι σε μια νέα προσπάθεια αλλαγής του χαρακτήρα του Κάστρου από ενάλιο σε χερσαίο, θα τους βρει ξανά στις επάλξεις του αγώνα ακόμα και μπροστά στα μηχανήματα όπως είχαν κάνει και στο παρελθόν.

Αλλαγή της νομοθεσίας πρότεινε ο κος Μ. Βουρνούς για τους αδιάφορους ιδιοκτήτες που κατέχουν ακίνητα μέσα στον αστικό ιστό και τα παραμελούν σε βάρος των όμορων ιδιοκτησιών, που σε τελική ανάλυση είναι αυτοί που δίνουν υπεραξία σε εγκαταλελειμμένα, ερειπωμένα ή καταρρέοντα ακίνητα. «Πρέπει αυτοί οι ιδιοκτήτες με τον ένα ή τον άλλο τρόπο να δείξουν υπευθυνότητα έναντι των υπολοίπων αλλιώς να προβλέπεται να μεταβιβάζονται  αυτά τα ακίνητα σε αυτούς που μπορούν να δείξουν την ανάλογη υπευθυνότητα.»

Εν ονόματι των κατοίκων του Κάστρου μίλησε η κα Μαρία Βουλάμαντη που όπως δήλωσε είναι γεννημένη στο Κάστρο και κατοικεί όλη της την ζωή εκεί. Σύμφωνα με την ίδια, μιλά εκ μέρους των πραγματικών κατοίκων του Κάστρου οι οποίοι δεν δέχονται ότι εκπροσωπούνται από κανέναν σύλλογο.

Ζήτησε να μην απαγορευθεί η κυκλοφορία των οχημάτων στον οικισμό αλλά η στάθμευση, όπως γίνονταν και στο παρελθόν. Τα σκουπίδια να μεταφερθούν εκτός  Κάστρου και οι μικροί κάδοι στα τείχη να αδειάζουν τακτικά γιατί «ξεχειλίζουν» και σκορπίζεται το περιεχόμενό τους.

Αρκετά αυστηρή ήταν και για την ανισόπεδη διαμόρφωση της κεντρικής πλατείας.

Τελικά αποφασίστηκε να προταθεί στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου να κάνει μελέτη για την ανάπτυξη του Κάστρου και σε μελλοντικό Συμβούλιο να αποφασιστούν τα έργα που θα δρομολογηθούν.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.