Δημοτικό Συμβούλιο Χίου: Βιολογικός Καταρράκτη και ακύρωση της δημιουργίας του Αναπτυξιακού Οργανισμού, τα θέματα που κυριάρχησαν

Διήμερη ήταν η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Χίου αυτή την εβδομάδα με τις συνεδριάσεις να γίνονται διαδικτυακά την Τέταρτη 22 και Πέμπτη 23 Σεπτεμβρίου.

Ένα Δημοτικό Συμβούλιο διαφορετικό από τα άλλα μιας και επικράτησε ηρεμία αλλά και πνεύμα συγχωρήσεως από όλους προς όλους για κάποιες «απρεπής» συμπεριφορές και χαρακτηρισμούς  από τα προηγούμενα. Σε αυτό βοήθησε πολύ και η νέα διαδικασία που επιβάλλει την απενεργοποίηση όλων των μικροφώνων εκτός του ομιλητή και του Προέδρου.

Την πρώτη ημέρα της συνεδρίασης κυριάρχησε το θέμα του Βιολογικού του Καταρράκτη.

Είχε προηγηθεί Λαϊκή συνέλευση στο χωριό όπου πάρθηκε η απόφαση να προταθεί η μεταφορά των λυμάτων στον Βιολογικό της πόλης της Χίου μέσω Καλλιμασιάς.

Η πρόταση αυτή χαρακτηρίστηκε καταστροφική από τον Διευθυντή της  ΔΕΥΑΝΧ κο Πέτρο Καλογεράκη, κυρίως λόγω κόστους αλλά και των τεχνικών δυσκολιών που θα παρουσιαστούν στην εφαρμογή της.

Στο ίδιο πνεύμα και ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΝΧ κος Βασίλης Μυριαγκός, ο οποίος επέμεινε στην αρχική πρόταση του για μεταφορά του βιολογικού στην νέα θέση που προτείνει η Υπηρεσία.

Σύσσωμη η Αντιπολίτευση δήλωσε ότι υποστηρίζει την απόφαση της Λαϊκής Συνέλευσης για την μεταφορά των λυμάτων στον Βιολογικό της Χίου.

Ο Δήμαρχος Χίου κος Σταμάτης Κάρμαντζης, ενώ αρχικά στην ψηφοφορία πρότεινε για την παράταξη του το ΛΕΥΚΟ στην συνέχεια άλλαξε την πρόταση σε ΠΑΡΟΝ.

Κατά την διάρκεια της συζήτησης ο Πρόεδρος των Μαστιχοπαραγωγών του Καταρράκτη κος Στούπος είπε ότι θα προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας αν η απόφαση είναι άλλη από εκείνη που προτείνουν οι κάτοικοι.

Τελικά ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία η πρόταση της Λαϊκής  Συνέλευσης του Καταρράκτη η οποία όμως τίθεται υπό αμφισβήτηση από την μια γιατί όπως δήλωσε ο κος Μυριαγκός, την τελική απόφαση θα πάρει το Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΥΑΝΧ που είναι και το μόνο αρμόδιο από τον Νόμο, αλλά και από την άλλη γιατί η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου θεωρείται από κάποιους ότι είναι γνωμοδοτική και όχι δεσμευτική!

(Τα συμπεράσματα δικά σας …!!!)

Την δεύτερη ημέρα της συνεδρίασης  κυριάρχησε το θέμα του Αναπτυξιακού Οργανισμού (ΑΟΤΑ) των Δήμων Χίου, Ψαρών και Οινουσσών, στην δημιουργία του οποίου αντιτίθενται οι εργαζόμενοι του Δήμου(μέσω του συνδικαλιστικού τους οργάνου) και όλες οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης στο Δήμο Χίο καθώς και οι ανεξαρτητοποιημένοι Δημοτικοί Σύμβουλοι για διαφόρους ο καθένας λόγους.

Στην διάρκεια της συζήτησης  δεν έλειψαν οι εντάσεις και οι κατηγορίες  ένθεν κακείθεν με την Αντιπολίτευση να ισχυρίζεται ότι η Δημοτική Αρχή θέλει την δημιουργία του Οργανισμού για την εξυπηρέτηση «ημετέρων» ενώ η Δημοτική Αρχή αντέτεινε τις περιορισμένες δυνατότητες της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου Χίου( λόγω  φόρτου εργασίας)και την παντελή έλλειψη  αυτής της Υπηρεσίας στους Δήμους Ψαρών και Οινουσσών  με αποτέλεσμα την μη απορρόφηση κονδυλίων από την Ευρωπαϊκή  Ένωση για έργα που έχει ανάγκη ο τόπος.

Τελικά με πλειοψηφία πέρασε η πρόταση της  Αντιπολίτευσης για ανάκληση της απόφασης 578/2020 που έδινε την εξουσιοδότηση στην Δημοτική Αρχή για τι σχετικές ενέργειες σκοπιμότητας για την δημιουργία του Οργανισμού.

 

 

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.