Διονυσιακά… ευτράπελα! Η Μαιρούλα…το γαϊδούρι… και το σπινθηροβόλο Μάτι…

Πηγαίνοντας πίσω στην δεκαετία 1950…1960.. ίσως και λίγο αργότερα η περιοχή του Λατομίου των Λειβαδίων μέχρι τον Αρμένη ποταμό δηλαδή τα σύνορα της χώρας και του Βροντάδου ήταν πολύ αραιοκατοικημένη! Υπήρχαν τεράστιες εκτάσεις χωράφια, περιβόλια, κήποι λαχανικών αλλά και πολλά ζωντανά κατσικοπρόβατα, αγελάδες, γαϊδούρια, γουρουνάκια και πολλά είδη ακόμη.

Σ’ αυτή την περιοχή κατοικούσε και η οικογένεια του Μαρακιού ως μικρό κοριτσάκι ως έφηβη έγινε Μαιρούλα και σαν μέστωσε μετά τα σαρανταπέντε της έγινε Μαίρη… Διάσπαρτα ήταν τότε όλα τα ζωντανά μέσα στα χωράφια για βοσκή και ειδικότερα από την άνοιξη και μετά!

Το Μαράκι όπως ήταν από μικρή χαζοχαρούμενη και την ώρα που σχολούσε είδε το απίθανο θέαμα του γαϊδάρου…. ξαφνιάστηκε και έτρεξε στην μητέρα της να της ανακοινώσει το φαινόμενο… Μαμά … Μαμά τρέξε… τρέξε να δεις ένας γάιδαρος με πέντε πόδια! Η μάνα της που κατάλαβε το τι είχε δει το Μαράκι της χαμογέλασε και της είπε το αμίμητο γιατί το είχε στερηθεί για πολλά χρόνια επειδή ο άντρας της ταξίδευε…Μην ανησυχείς κόρη μου ο θεός στα γαϊδούρια τά έδωσε όλα πλουσιοπάροχα..τις τσιγκουνιές τις έκανε στους άντρες που το τρίτο πόδι τούς το έδωσε….. μικρούτσικο..! Μια σταλιά! Γιατί μαμά απόρησε το Μαράκι, έχουν και οι άντρες τρία πόδια; Εγώ γιατί δεν τα βλέπω; Είσαι ακόμη μικρή κόρη μου όταν μεγαλώσεις θα το δεις και το τρίτο πόδι και θα καταλάβεις! Πέρασαν τα χρόνια πηγαίνει στο γυμνάσιο και κάπου στην πέμπτη ή έκτη τάξη γνώρισε τον μορφονιό τον μεγάλο έρωτα της το αγόρι με το σφαιρικό σχήμα κεφαλιού που μία φιλενάδα της αργότερα τον έλεγε χαρακτηριστικά στρογγυλομηλοκωλοπρόσωπο που πήγαινε γάντι στην περίπτωση! Αργότερα και αφού τελείωσε το γυμνάσιο μετά βαϊων και κλάδων και με πολλές δυσκολίες γεγονότων εδέησε να παντρευτεί. Έκανε οικογένεια μπήκε στο μεγάλο κύκλο της Χιώτικης κοινωνίας άλλωστε έφερε και προβεβλημένο όνομα και συχνά πυκνά με πολλές παρέες βρισκόταν σε χορούς σε βεγγέρες της εποχής σε οικογενειακά τραπέζια σε διασκεδάσεις και γενικώς είχε μια ζωντανή κοινωνική παρουσία! Μετά από διάφορα τυχαία ίσως και δυσάρεστα γεγονότα άρχισαν Όλοι οι γνωστοί και φίλοι να αναρωτιούνται πώς έγινε αυτό, πώς έτυχε το άλλο, δηλαδή τρανταχτά παρατράγουδα και ευτράπελα!

Τότε κατάλαβαν όλοι τους ότι έτσι και σε καρφώσει το μάτι της Μαίρης πλέον σε ρίχνει ξερό! Ένα δύο μόνο γεγονότα θα αναφέρω: Βρισκόταν στο σπίτι κάποιου φιλικού τους ζευγαριού που είχαν γιορτή, η οικοδέσποινα τους κέρασε ποτά και γλυκά, την εποχή εκείνη το σερβίρισμα γινόταν σε ότι καλύτερο σερβίτσιο πιάτων ποτηριών κ.λ.π. για να γίνει και η σχετική μόστρα! Το κέρασμα έγινε σε κρυστάλλινα κολονάτα ποτήρια! Λέει απευθείας η Μαίρη στον άντρα της για δες το Λάκη μου σαν τα δικά μας είναι! Τι ήταν αυτό που ακολούθησε… αμέσως μέσα στην κρυσταλλιέρα άρχισε να γίνετε ο χαμός όσα κολονάτα ποτήρια υπήρχαν άρχισαν το χορό..Τσικ.. Τσικ… Τσακ… και έσπασαν από την βάση τους όλα! Ένα άλλο πολύ δυσάρεστο και θλιβερό γεγονός που δεν ξέρουμε αν πραγματικά φταίει το μάτι της Μαίρης ή αν υπήρχε κάποιο πρόβλημα υγείας, ένα πρωινό καθώς βλέπει τον φίλο τους τον Αντωνάκη μαζί με τον εγγονό του λέει χαρόμουτους και τους δυο σας ! Τι τα θέτε τι τα γυρεύεται την άλλη μέρα έγινε η κηδεία του Αντωνάκη από έμφραγμα που έπαθε στον ύπνο του ! Αυτό ήταν και είναι το μάτι της κυρίας Μαίρης γιατί πλέον είναι σητεμένη της τρίτης ηλικίας!

Δεν το ήθελε αλλά δυστυχώς αυτό το μάτι σπέρνει τον τρόμο και τον πανικό! Εγώ τουλάχιστον οπότε καμία φορά την συναντούσα έβαζα το χέρι μου στην τσέπη μου και την μούτζωνα ή την προλάβαινα προτού μου ΠΕΙ κανένα κομπλιμέντο της έλεγα εγώ π.χ. τι ωραίο χτένισμα που έχεις ή τι ωραίο φόρεμα ή είσαι κούκλα σήμερα οπότε ότι και να μου έλεγε δεν με έπιανε το μάτι της! Πάντως εγώ για καλό και για κακό και για να έχω το κεφαλάκι μου ήσυχο έριχνα και ένα ξεμάτιασμα! Ξέρω πολύ καλά να κάνω ξεμάτιασμα ακόμη και τηλεφωνικά με μεγάλη επιτυχία δοκιμασμένο! Αυτά είναι λίγα από τα κοσμικά και κοινωνικά χαρακτηριστικά γεγονότα της πεντηκονταετίας του τόπου μας! Οι γνωρίζοντες πρόσωπα και πράγματα θα γελάσουν γιατί θα καταλάβουν για τα πρόσωπα που ζωγράφισα με παραπλήσια ονομασία!

Καλό Σαββατοκύριακο!
Καλές απόκριες με γέλιο γλέντι και διασκέδαση!
Χίος, 15 Φεβρουαρίου 2020
Λευτέρης Πυκνής
Μαλλιάς Καλλιμασιώτης

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.