Διπλωματικό επεισόδιο μετά την προσπάθεια παγίδευσης του Νίκου Δένδια από την προσωρινή κυβέρνηση της Λιβύης

Επίσημη ανακοίνωση εξέδωσε το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών σε σχεση με το διπλωματικό επεισόδιο στην Τρίπολη της Λιβύης ξεκαθαρίζοντας ότι η ματαίωση της επίσκεψης του Νίκου Δένδια οφείλεται σε αθέτηση συμφωνίας εκ μέρους του λιβυκού ΥΠΕΞ όσον αφορά τη μη συνάντηση με τη Λίβυα ΥΠΕΞ.

Η επίσκεψη του Υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, στην Τρίπολη, όπου είχε προγραμματιστεί να συναντήσει τον Πρόεδρο Μένφι, ματαιώθηκε καθώς το λιβυκό Υπουργείο Εξωτερικών αθέτησε τη συμφωνία που υπήρχε όσον αφορά τη μη συνάντηση με τη Λίβυα ΥΠΕΞ.Το σκέλος της επίσκεψης στην Ανατολική Λιβύη συνεχίζει κανονικά” αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση.

 

Σύμφωνα με τον απεσταλμένο της ΕΡΤ στη Λιβύη, Νίκο Μελέτη το διπλωματικό επεισόδιο προκλήθηκε, όταν η πτήση του ΥΠΕΞ Νίκου Δένδια έφτασε νωρίς το πρωί στην Τρίπολη της Λιβύης. Η συνεννόηση που είχε γίνει ήταν ότι εκτός από τη Βεγγάζη ο υπουργός θα μετέβαινε στην Τρίπολη όπου θα συναντιόταν με τον μόνο που έχει θεσμικό ρόλο και θεσμική ιδιότητα, τον πρόεδρο της Βουλής.

Ξαφνικά φτάνοντας στο αεροδρόμιο της Τρίπολης το πρωί, διαπιστώθηκε – και ο Έλληνας υπουργός ενημερώθηκε – ότι υπήρξε απόπειρα να “παγιδευτεί” και να τον υποδεχθεί η ΥΠΕΞ της προσωρινής κυβέρνησης της Λιβύης που υπέγραψε τις προηγούμενες εβδομάδες τη συμφωνία με την Τουρκία.

Ο κ. Δένδιας είχε συνεννοήσεις με τη λιβυκή πλευρά και τονίστηκε ότι δεν τηρήθηκε η συμφωνία που υπήρχε.

Μετά από αναμονή στο αεροσκάφος αποφασίστηκε να ακυρωθεί η επίσκεψη στην Τρίπολη και να συνεχιστεί η επίσκεψη στη Βεγγάζη. Όμως η λιβυκή πλευρά αρνήθηκε να εγκρίνει τα σχέδια πτήσης από την Τρίπολη στη Βεγγάζη, με αποτέλεσμα και άλλη αναμονή στο αεροσκάφος μέχρις ότου αποφασίστηκε και η πτήση να γίνει μέσω του FIR της Μάλτας κι από εκεί ανατολικά μέχρι τον εναέριο χώρο της ανατολικής Λιβύης για μετάβαση στη Βεγγάζη.

Πηγή: ertnews.gr

 

 

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.