Δύο κρούσματα του θανατηφόρου ιού Μάρμπουργκ στη Γκάνα

 

Η αρχές της Γκάνας επιβεβαίωσαν τα πρώτα δύο κρούσματα του θανατηφόρου ιού Μάρμπουργκ, μιας άκρως μεταδοτικής ασθένειας, που ανήκει την ίδια «οικογένεια» με τον ιό του Έμπολα.

Σύμφωνα με τη σχετική ενημέρωση, αμφότεροι οι ασθενείς που νόσησαν, πέθαναν σε νοσοκομεία της νότιας επαρχίας της χώρας, Ασάντι.

Τα δείγματα των δύο ασθενών διαγνώστηκαν θετικά πριν μερικές ημέρες και πλέον επιβεβαιώθηκε και επίσημα ότι είχαν κολλήσει τον ιό, έπειτα από ειδικές εξετάσεις που πραγματοποιήθηκαν σε νοσοκομείο της Σενεγάλης.

Όπως ανακοίνωσαν οι αρχές της Γκάνας, 98 άτομα συνολικά βρίσκονται σε καραντίνα, μιας και αποτελούν ύποπτες περιπτώσεις, έχοντας έρθει σε επαφή με τους δύο ασθενείς που κατέληξαν.

Δεν υπάρχει προς το παρόν κανένα φάρμακο για τον ιό Μάρμπουργκ, αλλά οι γιατροί λένε ότι αν ένας ασθενής πίνει πολύ νερό ή ξεκινά θεραπεία για συγκεκριμένα συμπτώματα, οι πιθανότητες να επιζήσει αυξάνονται.

O ιός μεταδίδεται από συγκεκριμένα είδη νυχτερίδων (fruit bats) και διασπείρεται μεταξύ των ανθρώπων, μέσω σωματικών υγρών. Πρόκειται για μια σοβαρή, συχνά θανατηφόρα νόσο, με συμπτώματα όπως πονοκέφαλο, μυϊκούς πόνους, εμετούς και αιμορραγία.

Οι αρχές προειδοποιούν τους πολίτες να μένουν μακριά από σπηλιές, αλλά και να μαγειρεύουν επιμελώς τα γεύματά τους, πριν τα καταναλώσουν. Κατά το παρελθόν, αρκετές φορές στην Αφρική έχουν υπάρξει ξεσπάσματα της νόσου. Η πρώτη έξαρση, πάντως, είχε καταγραφεί στη Γερμανία τα 1967, με απολογισμό επτά θανάτους.

Η πιο φονική εξάπλωση της νόσου είχε σημειωθεί το 2005 στην Αγκόλα, όπου είχαν χάσει τη ζωή τους πάνω από 200 άτομα.

πηγή: Καθημερινή

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.