Είμαστε ενεργοί γιατί διαβλέπουμε την απειλή – Το Σάββατο η Χίος εκπέμπει ξανά το συμβολικό μήνυμα διαμαρτυρίας της

 

Στην πολιτική το προβλέπειν έχει θεραπευτικές ιδιότητες.  Προφυλάσσει από καταστάσεις δύσκολα διαχειρίσιμες όταν πια εκδηλωθούν.

Η μακρά συζήτηση των επιπτώσεων του μεταναστευτικού στα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου έχει σήμερα διαφορετικές παραμέτρους από το αρχικό σημείο εκδήλωσης του φαινομένου.  Οι χειρισμοί μας οφείλουν να προσδιορίζονται στη βάση των νέων δεδομένων κάθε φορά για να μην αποκτούν δογματικά χαρακτηριστικά με μόνο αποτέλεσμα μια βαθιά διχαστική κατάσταση στην κοινωνία.

Ποια είναι σήμερα τα βασικότερα νέα δεδομένα;

  • η διαχείριση της κατάστασης από την κυβέρνηση, τόσο στο επίπεδο της φύλαξης των συνόρων όσο και στη βούληση αποσυμφόρησης των νησιών έχει αποδώσει αποτελέσματα.
  • οι αισθητά μειωμένες ροές έχουν θετικό αντίκτυπο στην καθημερινότητα των νησιωτών. Ωστόσο κανένας δεν μπορεί να τις αποδώσει κάπου με ασφάλεια και πρωτίστως κανένας δεν μπορεί να εγγυηθεί για τη διατήρηση τους.  Καθολική εκτίμηση παραμένει ότι ελέγχονται, σε μεγάλο βαθμό, από τη διάθεση συνεργασίας της επίσημης Τουρκίας.
  • η Κοινή Δήλωση Ε.Ε. – Τουρκίας έχει de facto καταργηθεί από την παρατεταμένη άρνηση της Τουρκικής κυβέρνησης να δεχτεί επιστροφές μεταναστών με τελεσίδικη απόρριψη ασύλου. Η στάση της Τουρκικής κυβέρνησης δεν μπορεί παρά να θεωρηθεί οδηγός για όποια μελλοντική αναθεώρηση ή αντικατάσταση της Συμφωνίας.
  • το νέο Σύμφωνο Μετανάστευσης, έπειτα από πολύμηνες διαπραγματεύσεις, συνεχίζει να μην ικανοποιεί τη βούληση των χωρών υποδοχής της νοτιοανατολικής Μεσογείου και ειδικότερα για τη χώρα μας εγείρει σοβαρά ζητήματα εθνικής κυριαρχίας.
  • μέχρι σήμερα δεν έχει αποσαφηνιστεί, εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης, ποια σημεία του νέου Συμφώνου επιδιώκει να αντικαταστήσει. Τουναντίον λειτουργεί ως επισπεύδουσα των αναγκαίων για τη λειτουργία του δομών, αποδυναμώνοντας τη διαπραγματευτική της ισχύ και φιμώνοντας τον βασικότερο σύμμαχο της, τις νησιωτικές κοινωνίες.
  • ειδικότερα για τη Χίο οι κυβερνητικοί χειρισμοί εμφανίζονται αδιέξοδοι, χαρακτηρίζονται από μια ακατανόητη και συνεχή μεταβλητότητα, δεν πείθουν και εν τέλει εξακολουθούν να στηρίζονται στην ύπαρξη μιας παράνομης δομής, στη ΒΙΑΛ, ακόμα και με δικαστική απόφαση.

Το Σάββατο το μεσημέρι, η Χίος εκπέμπει ξανά το συμβολικό μήνυμα διαμαρτυρίας της. Ενεργεί όχι από αντιδραστικότητα αλλά γιατί διαβλέπει πως τα νέα δεδομένα στη μεταναστευτική κρίση ενέχουν αναπάντητες απειλές για το μέλλον της. Με καθαρή διορατικότητα η κοινωνία του νησιού μας ενεργοποιείται σε μια περίοδο ύφεσης των παρενεργειών του μεταναστευτικού στην καθημερινότητα μας καθοδηγώντας την κυβέρνηση σε μια περήφανη και διαφορετική διαπραγμάτευση.   Με το μεταναστευτικό ως αυτοτελή θέμα συζήτησης με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, με ισχυρές τις εθνικές και δημογραφικές του προεκτάσεις, και όχι ως προέκταση των οικονομικών αναγκών της χώρας, όπως συνέβαινε μέχρι σήμερα.

Η πρόταση εξέτασης του ασύλου από ειδικούς που θα έχουν οριστεί από την Ε.Ε. σε ειδικά διαμορφωμένες δομές στην Τουρκία, θέση που εσχάτως βρίσκει και ερείσματα στην κοινοβουλευτική ομάδα της Ν.Δ., φαντάζει σήμερα η λύση που ανταποκρίνεται, για πολλούς λόγους, στα νέα διαμορφωμένα δεδομένα.

Αφαιρεί από την αφερέγγυα Τουρκία τη δυνατότητα να εργαλειοποιεί το μεταναστευτικό, καταργεί τη χρησιμότητα των δουλεμπορικών κυκλωμάτων στις θάλασσες του Αιγαίου, σώζει κατ’ επέκταση εκατοντάδες ανθρώπινες ζωές, επιτρέπει στις ευρωπαϊκές χώρες να εφαρμόζουν ένα σύγχρονο μοντέλο ασύλου, συναρτώμενο με πολιτικές ενσωμάτωσης, και βγάζει οριστικά τα ακριτικά μας νησιά από το κάδρο μιας αναμενόμενα παρατεταμένης κρίσης.

Η κυβέρνηση οφείλει να δει τους νησιώτες και τους Χιώτες ως τους μεγαλύτερους αρωγούς της στην επιβεβλημένη αλλαγή στρατηγικής.

Είμαστε δίπλα της, φτάνει και η ίδια να το θέλει.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.