Εθνικές εκλογές 2019: Όλα όσα πρέπει να ξέρετε πριν πάτε να ψηφίσετε

Σε λίγες ώρες οι κάλπες ανοίγουν για να αναδείξουν τον πρωθυπουργό της Ελλάδας και το υπουργείο Εσωτερικών έχει δώσει στη δημοσιότητα έναν αναλυτικό οδηγό για όλα όσα πρέπει να γνωρίζουν οι ψηφοφόροι πριν προσέλθουν στις κάλπες.

Ο Δήμος Χίου ενημερώνει τους δημότες του, ότι έχουν γίνει ανακατανομές στα εκλογικά τμήματα για τις επερχόμενες εκλογές της 7/7/2019. Για το λόγο αυτό  θα πρέπει να ενημερωθούν σχετικά με το εκλογικό τμήμα στο οποίο ψηφίζουν πριν την προσέλευση τους στις κάλπες, από τα  ΚΕΠ ή το αρμόδιο γραφείο Δημοτικής και Αστικής Κατάστασης ή από την ιστοσελίδα του Υπουργείου Εσωτερικών

Στην Ελλάδα, δικαίωμα ψήφου έχουν όλοι όσοι συμπληρώνουν το 17ο έτος της ηλικίας τους κατά το έτος των εκλογών. Άρα για τις Εκλογές του 2019, μπορούν να ψηφίσουν όσοι έχουν γεννηθεί από 1/1/2002 μέχρι και 31/12/2002.

Από την υποχρεωτική άσκηση του εκλογικού δικαιώματος απαλλάσσονται νόμιμα όσοι την ημέρα της ψηφοφορίας θα βρίσκονται στο εξωτερικό και όσοι έχουν υπερβεί το 70ό έτος της ηλικίας τους. Οι ψηφοφόροι με αναπηρία ψηφίζουν κατ’ απόλυτη προτεραιότητα. Εφόσον ζητηθεί, οι εφορευτικές επιτροπές υποχρεούνται να τους διευκολύνουν.

Μπορείτε να ψηφίσετε με την αστυνομική ταυτότητα, το διαβατήριό σας, την άδεια οδήγησης ή το ατομικό βιβλιάριο υγείας όλων των ασφαλιστικών ταμείων που έχουν εκδοθεί από τις αρμόδιες ελληνικές αρχές. Η «κομμένη» ταυτότητα είναι αποδεκτή. Εάν έχουν αλλάξει τα προσωπικά σας στοιχεία (π.χ. μεταβολή επωνύμου λόγω διαζυγίου), θα πρέπει να προσκομίσετε τα σχετικά δικαιολογητικά. Στρατιωτικοί και υπηρετούντες στα σώματα ασφαλείας χρησιμοποιούν την υπηρεσιακή τους ταυτότητα.
Ο εκλογέας μπορεί να εκφράσει την προτίμησή του υπέρ υποψηφίων του συνδυασμού, σημειώνοντας στο ψηφοδέλτιο έναν σταυρό προτίμησης παραπλεύρως του ονόματός τους. Ψηφίζουμε αποκλειστικά με σταυρό (+) στην αριστερή ή τη δεξιά πλευρά του ψηφοδελτίου. Εάν βάλουμε σταυρό, και αριστερά και δεξιά, το ψηφοδέλτιο θεωρείται άκυρο.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.