Εθνικός Μηχανισμός Επείγουσας Ανταπόκρισης για την προστασία των ασυνόδευτων ανηλίκων (ΕΜΕΑ): από την εκτίμηση των αναγκών στην ανταπόκριση

 

Η Ειδική Γραμματεία Προστασίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων (ΕΓΠΑΑ), η Αντιπροσωπεία της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα και το Πάντειο Πανεπιστήμιο Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών διοργάνωσαν με επιτυχία στις 7 Μαρτίου, συνέδριο με θέμα «Εθνικός Μηχανισμός Επείγουσας Ανταπόκρισης για την προστασία των ασυνόδευτων ανηλίκων (ΕΜΕΑ): από την εκτίμηση των αναγκών στην ανταπόκριση».

Ο Εθνικός Μηχανισμός Επείγουσας Ανταπόκρισης για την προστασία των ασυνόδευτων ανηλίκων (ΕΜΕΑ) που ξεκίνησε την λειτουργία του τον Απρίλιο του 2021, έχει συμβάλει αποτελεσματικά στον έγκαιρο εντοπισμό και στην ασφαλή φιλοξενία 3.258 ασυνόδευτων παιδιών που μέχρι πρότινος βρίσκονταν σε επισφαλείς συνθήκες διαβίωσης ή σε αστεγία.

Στο συνέδριο παρουσιάστηκαν οι επιτυχίες, οι προκλήσεις και τα βασικά ευρήματα για τον ΕΜΕΑ, ξεκινώντας από την ερευνητική μελέτη του Παντείου Πανεπιστημίου για τα άστεγα ασυνόδευτα παιδιά στην Ελλάδα, που οδήγησε στην εφαρμογή του Μηχανισμού, και προχωρώντας στη διετή περίοδο της πιλοτικής εφαρμογής του από την ΕΓΠΑΑ με την υποστήριξη της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.

Με την παρουσία τους τίμησαν το συνέδριο η Υφυπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου αρμόδια για την ένταξη κα Σοφία Βούλτεψη, o Ειδικός Γραμματέας Προστασίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου κος Ηρακλής Μοσκώφ, η Γενική Γραμματέας Δημόσιας Υγείας, τέως Ειδική Γραμματέας Προστασίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων κα Ειρήνη Αγαπηδάκη, η Αντιπρόσωπος της Υ.Α. του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα κα Maria Clara Martin και η Καθηγήτρια και Πρύτανης του Παντείου Πανεπιστημίου κα Χριστίνα Κουλούρη. Το συνέδριο χαιρέτησαν μέσω βιντεοσκοπημένου μηνύματος η Ειδική Αντιπρόσωπος για τη Μετανάστευση και τους Πρόσφυγες του Συμβουλίου της Ευρώπης, κα Leyla Kayacik, η Αναπληρώτρια Γενική Διευθύντρια της DG HOME και Επικεφαλής της «Task Force Migration Management», κα Beate Gminder.

Στο συνέδριο παρευρέθηκαν επίσης εκπρόσωποι διεθνών και ευρωπαϊκών οργανισμών, καθώς και Πρεσβειών, όπως, ο Επικεφαλής ΔΟΜ Ελλάδας κος Gianluca Rocco , ο εκπρόσωπος της UNICEF στην Ελλάδα κος Luciano Calestini, η επικεφαλής του Γραφείου της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Υποστήριξης για το Άσυλο (EUAA) στην Ελλάδα κα Jette Christiansen, ο Πρέσβης της Ελβετίας κος Stefan Estermann και η Πρέσβης της Νορβηγίας κα Lajla Jakhelln.

Η Υφυπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου αρμόδια για την ένταξη κα. Σοφία Βούλτεψη απηύθυνε σύντομο χαιρετισμό αναφέροντας: « Η προστασία του παιδιού αποτελεί διαχρονικά προτεραιότητα για την Ελληνική Πολιτεία και οι δομές επείγουσας φιλοξενίας αποτελούν μια ακόμη απόδειξη. Μια απόδειξη ότι βελτιωνόμαστε, προσθέτοντας νέες επιτυχημένες δράσεις. Όπως η επιτυχημένη δράση των μετεγκαταστάσεων. Είμαστε πολύ ευχαριστημένοι που κάθε δράση μας καταλήγει σε καλή πρακτική για όλη την Ευρώπη και τον κόσμο. Κάθε άλλο παρά τυχαία, ο Μηχανισμός Επείγουσας Ανταπόκρισης θα παρουσιαστεί και στο Παγκόσμιο Φόρουμ για τους Πρόσφυγες που διοργανώνει η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ στο τέλος του χρόνου».

Ο Ειδικός Γραμματέας Προστασίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου κος Ηρακλής Μοσκώφ καλωσόρισε τους συμμετέχοντες και τους παρευρισκόμενους με μία σύντομη εισαγωγή για το έργο του ΕΜΕΑ σημειώνοντας τις προκλήσεις και τις ανάγκες που κλήθηκε να αντιμετωπίσει ο Μηχανισμός για να προστατεύσει παιδιά εκτός πλαισίου που δεν ήταν ορατά, χωρίς καμία πρόσβαση σε υπηρεσίες. Η συμβολή του ΕΜΕΑ στην κατάργηση της πολυετούς πρακτικής της προστατευτικής φύλαξης ήταν κομβικής σημασίας.

Στη συνέχεια για την ουσιαστική δράση του ΕΜΕΑ μίλησε η κα. Maria Clara Martin, Αντιπρόσωπος της Υ.Α. του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα, υπογραμμίζοντας ότι ο Μηχανισμός έχει αλλάξει δραστικά τον τρόπο παροχής φροντίδας προς τα ασυνόδευτα παιδιά πρόσφυγες στη χώρα ενώ έχει ενδυναμώσει τη συνεργασία μεταξύ πολλών κρατικών φορέων, διεθνών οργανισμών και μη κυβερνητικών οργανώσεων. Εξέφρασε την εκτίμησή της για τη συνεργασία με την Υφυπουργό Μετανάστευσης αρμόδια για την Ένταξη και τον Ειδικό Γραμματέα Προστασίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων, καθώς και για τις προσπάθειές τους να διασφαλίσουν ότι τα ασυνόδευτα παιδιά τα οποία ενηλικιώνονται έχουν πρόσβαση σε ευκαιρίες ένταξης. Δεσμεύτηκε επίσης να συνεχίσει να υποστηρίζει τις προσπάθειες της πολιτείας και άλλων φορέων για την αντιμετώπιση των διαφορετικών αναγκών αυτών των ευάλωτων παιδιών ώστε να μπορούν να μεγαλώσουν και να προοδεύσουν σε ένα ασφαλές περιβάλλον.

Η κα. Μαρία-Ντανιέλα Μαρούδα επίκουρη καθηγήτρια στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κατά του Ρατσισμού και της Μισαλλοδοξίας (ECRI) με την σειρά της αναφέρθηκε στην έρευνα του Παντείου Πανεπιστημίου και την προστιθέμενη αξία της, που ήταν ότι έδωσε σε άστεγα ασυνόδευτα παιδιά φωνή, ώστε να περιγράψουν τα ίδια την κατάσταση και τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν, τις ανάγκες τους και τις προτάσεις τους για τα μέτρα υποστήριξης και προστασίας τους. Αξιοποιώντας μια καινοτόμο μεθοδολογία και στη βάση του βέλτιστου συμφέροντος του παιδιού έφερε κοντά, με τη διευκόλυνση της Ύπατης Αρμοστείας, οργανώσεις της Κοινωνία των Πολιτών με σημαντικό έργο στον τομέα, καθώς και καίριας σημασίας εμπλεκόμενους φορείς. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα οι συστάσεις της έρευνας να υλοποιηθούν σε έναν μεγάλο βαθμό πολύ πριν την οριστική δημοσιοποίησή της.

Θεσμικοί φορείς και Φορείς της Κοινωνίας των Πολιτών που αποτελούν βασικούς εταίρους και δραστηριοποιούνται αποτελεσματικά στον τομέα της παιδικής προστασίας για τα ασυνόδευτα παιδιά στην Ελλάδα παρευρέθηκαν στο συνέδριο και μοιράστηκαν τις καλές πρακτικές που ακολουθούν.

Μπορείτε να δείτε την ερευνητική μελέτη του Πάντειου Πανεπιστημίου εδώ.

 

Mπορείτε να δείτε τον οδηγό (handbook) του ΕΜΕΑ εδώ.

 

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.