ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΄΄ΑΡΤΙΟΝ΄΄ ΓΙΑ ΤΗ ΜΝΗΜΗ ΤΗΣ ΜΙΚΡΑΣ ΑΣΙΑΣ

 

΄΄Συλλογίζομαι αυτόν τον ήσσονα ελληνικό πολιτισμό, όχι των πνευματικών ρευμάτων, αλλά αυτόν που διεισδύει με την καθημερινή συμπεριφορά, τα γλυκίσματα, την καλλιέργεια της γης, την τέχνη του χτίστη, τις ασήμαντες χειρονομίες΄΄…

                                                                  Γιώργος Σεφέρης

 

Αυτός ο ήσσων πολιτισμός του Σεφέρη που επιβιώνει μέσα από τις μυρωδιές, τις γεύσεις, τις χαρές, τις λύπες, τα τραγούδια, την αρχοντιά, την αισθητική, τα ήθη και τα έθιμα των προσφύγων της καθ’ημάς Ανατολής είναι ο άξονας των εκδηλώσεων που προγραμματίζει ο Πολιτιστικός Σύλλογος ΄΄ΑΡΤΙΟΝ΄΄με γενικό τίτλο ΄΄ΗΜΟΥΝΑ ΚΙ ΕΓΩ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΚΑΙ ΠΕΡΑΣΑΝ ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΟΤΕ΄΄, για την εκατονταετηρίδα τουαθέλητου ξεριζωμού των Ελλήνων από τη γενέθλια γη της Μικράς Ασίας.

Οι εκδηλώσεις που περιλαμβάνουν τηλεοπτικά αφιερώματα, αφηγήσεις, καταγραφές, ενθυμήσεις, διαδραστικούς περιπάτους, εκθέσεις, μουσικοθεατρικές παραστάσεις και πολλά άλλα καθ’ολη τη διάρκεια του επετειακού έτους, θα πραγματοποιηθούν από τα μέλη, τους φίλους και τους υποστηρικτές του ΄΄ΑΡΤΙΟΝ΄΄. Στόχο έχουν, μέσα από τις μυρωδιές της κανέλας, της μαστίχας, του γαρύφαλλου και του ροδόσταμου να μας υπενθυμίσουν για ακόμα μια φορά την ιστορική συνέχεια, την ανεκτίμητη  παράδοση που εξακολουθεί ανεξίτηλη να παραδίδεται από γενιά σε γενιά, καθώς και την ανέκαθεν στενή σχέση της Χίου με τις απέναντι ακτές και την Πόλη.

Αποτελεί εσωτερική ανάγκη να τιμηθούν οι πρόγονοί μας και να κρατηθεί άσβεστο στη μνήμη το μεγαλείο του μικρασιατικού πολιτισμού, που μπόλιασε και ακόμα τροφοδοτεί το νέο ελληνικό πολιτισμό, που σημάδεψε την τύχη ολόκληρου του ελληνισμού και που συναντάμε διαρκώς στην καθημερινότητά μας –στα ασπροκεντήματα της μαμάς, στον τενεκέ τον φυτεμένο με την αμπαρόριζα, στο γλυκό του κουταλιού, στις φωτογραφίες της γιαγιάς, στις εικόνες τις φυλαγμένες στο εικονοστάσι…

 

Ξεκινά ένα όμορφο και δημιουργικό ταξίδι. Ο καθένας και η καθεμιά σας είναι πολύτιμος συνοδοιπόρος και υπάρχει θέση για όλους.

 

Επικοινωνία:Βάσω Κριτάκη, Πρόεδρος ΄΄ΑΡΤΙΟΝ΄΄, τηλ. 6937214208

 

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.