ΕΛΒΕΤΙΑ – ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΗΡΙΑ ΑΝΔΡΙΑΝΤΑ ΙΩΑΝΝΗ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑ

Γράφει η Τασσώ Γαΐλα

Καντόν Τιτσίνο- Canton Ticino- Ελβετία.
Ιωάννης Καποδίστριας. граф Иоанн Каподистрия (στα Ρωσικά), Giovanni Kapodistria (στα Ιταλικά).Κόμης Ιωάννης Καποδίστριας-ο πρώτος Πρωθυπουργός της Ελλάδας και Υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας.
Εδώ, στο Canton Ticino, το μοναδικό Ιταλόφωνο καντόνι-από τα 26 συνολικά καντόνια της Ελβετίας-, έζησε ο Ιωάννης Καποδίστριας από το 1821 -όταν παραιτήθηκε από την Ρωσική Αυλή -μέχρι το 1827. Έζησε σε ένα μικρό διαμέρισμα 2 μόλις δωματίων με τον υπηρέτη του και ενώ η αμοιβή του από την Ρωσική Κυβέρνηση ανερχόταν στις 26.000 χρυσά νομίσματα κρατούσε μόνο 4 φράγκα για φαγητό και νοίκι και τα υπόλοιπα τα έστελνε στην πατρίδα για το αγώνα…Στο σπίτι που έμενε υπάρχει εντοιχισμένη λίγο ψηλά μία επιγραφή που λέει, “Εδώ έμενε, το 1826, ο Ιωάννης Καποδίστριας, πρώτος Πρωθυπουργός της Ελλάδος και Υπουργός των Εξωτερικών της Ρωσίας”. Πριν λίγες μέρες σε κεντρικό σημείο του πανέμορφου αυτού καντονιού πραγματοποιήθηκαν τα αποκαλυπτήρια του πράγματι εντυπωσιακού ανδριάντα του Ι. Καποδίστρια.

Γраф Иоанн Каподистрия , Giovanni Kapodistria, Ιωάννης Καποδίστριας και η Ελβετία η χώρα της οποίας ο Καποδίστριας έγραψε το Σύνταγμα το οποίο και διατηρεί ακόμη τίμησε την προσωπικότητα του και την προσφορά του σ’ αυτήν.

Μερικές από τις δράσεις της επιφανούς αυτής προσωπικότητας που γεννήθηκε  από Κερκυραίο πατέρα και Κύπρια μητέρα (10 Φεβρουαρίου 1776) και μεγάλωσε στην Ελλάδα του 19ου αιώνα:

– Πήρε τρία διδακτορικά διπλώματα στην Ιταλία! Ιατρική , Νομική και Φιλοσοφία.
– Έφτιαξε το Σύνταγμα της τότε Επτανησιακής Πολιτείας (και έγινε κυβερνήτης της σε ηλικία 26 χρονών!)
– Έφτιαξε το επιτυχημένο Ελβετικό Σύνταγμα (που ισχύει μέχρι σήμερα)

Δημιουργός του Ελβετικού πολιτειακού συστήματος: Στην Ελβετία (όταν υπάλληλος στην Ρωσική πρεσβεία) ανέλαβε και έφτιαξε ένα νέο πολιτειακό ομοσπονδιακό σύστημα που ένωσε με επιτυχία τα διάφορα καντόνια. Έφτιαξε το Ελβετικό Σύνταγμα πάνω στις αρχές της άμεσης Αρχαιο – Ελληνικής Δημοκρατίας (η χρησιμοποίηση δημοψηφισμάτων για αποδοχή των Νόμων). Θεωρείται ακόμη ο «πρώτος επίτιμος πολίτης της Ελβετίας».
– Έσωσε από διαμελισμό και από πτώχευση την ηττημένη το 1815 Γαλλία.

Μετά το Βατερλώ, επηρέασε τον Τσάρο για να μην διαμελισθεί η Γαλλία (σαν ηττημένη χώρα) και οι πολεμικές αποζημιώσεις μειώθηκαν κατά 99%! (με το επιχείρημα ότι «ο λαός της δεν ευθυνόταν»)

– Έγινε Υπουργός Εξωτερικών (1816) της μεγαλύτερης (τότε) Ευρωπαϊκής δύναμης (της Ρωσίας)
– Έσωσε την Ελληνική επανάσταση…….

Ελληνική επανάσταση: Ο κόμης Ι. Καποδίστριας το 1821 παραιτήθηκε από την Ρωσική κυβέρνηση και πήγε στην Ελβετία (1821- 1827). Έδωσε τα πάντα για την Πατρίδα. Η επανάσταση δεν θα πετύχαινε χωρίς την συμβολή του Καποδίστρια. Έδωσε πολιτική μάχη με Ευρωπαίους δικτάτορες φιλικά προσκείμενους με την Οθωμανική Αυτοκρατορία (π.χ. Μέττερνιχ). Ξεσήκωσε το φιλελληνικό κίνημα στην Ευρώπη. Έστελνε λεφτά, οπλισμό και τόνους παξιμάδι στην Ελλάδα. Το 1827, στην συνεδρίαση της Τριζίνας, ο Κολοκοτρώνης προτείνει τον Καποδίστρια σαν τον «Ηγέτη του Έθνους».

Και……

Το 1831  και στις 27 Σεπτεμβρίου παλ. ημ., /9 Οκτωβρίου ν. ημ., δολοφονήθηκε από «ελληνικά» χέρια στα σκαλοπάτια του Αγίου Σπυρίδωνα (Κυπριακής καταγωγής Άγιος), στο Ναύπλιο σε ηλικία 55 ετών…

Ο Καποδίστριας υπήρξε  μια οικουμενική προσωπικότητα. Ακόμη τον τιμούν στην Ρωσία, στην Γαλλία, στην Ελβετία, στην Σλοβενία. Στην Ελλάδα;

«Ει o Θεός μεθ’ ημών, ουδείς καθ’ ημών». Ιωάννης Καποδίστριας.

Φωτογραφία ανδριάντα: Comunita Ellenica Canton Ticino. Ευχαριστώ θερμά.

Κείμενο

Τασσώ Γαΐλα

Αρθρογράφος-Ερευνήτρια.

                                                                  

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.