Ενέργειες του Κεντρικού Λιμεναρχείου Χίου για την βελτίωση της κυκλοφοριακής κίνησης στη Χερσαία Ζώνη Λιμένα Χίου, με αφορμή τη συζήτηση για το κυκλοφοριακό πρόβλημα της Χίου.  

 

 

Στα πλαίσια των προτάσεων για τη λύση του κυκλοφοριακού προβλήματος της πόλης της Χίου, με στόχο τη βελτίωση της οδικής κυκλοφορίας και την αύξηση του βαθμού οδικής ασφάλειας στη Χερσαία Ζώνη Λιμένα Χίου, το τμήμα τροχαίας του Κεντρικού Λιμεναρχείου Χίου έχει προβεί στη λήψη των παρακάτω μέτρων διευκόλυνσης της κυκλοφορίας. Συγκεκριμένα:

 

  1. Από 15 Απριλίου έως 15 Οκτωβρίου 2022, τέθηκε σε ισχύ η απαγόρευση διέλευσης παντός είδους οχήματος άνω των 3,5 τόνων μ.β. Παραχωρήθηκε  δικαίωμα χρήσης – διέλευσης χερσαίας ζώνης λιμένα σε φορτηγά και οχήματα που πρόκειται να ταξιδέψουν προς φόρτωση/εκφόρτωση από το λιμένα Χίου από τις 17:30 έως τις 20:00 στο βραδινό πλοίο. Η εφαρμογή του μέτρου αυτού έχει ως αποτέλεσμα την αποσυμφόρηση της κυκλοφορίας και τη μείωση της ηχορύπανσης στη Χερσαία Ζώνη Λιμένα και κατ΄ επέκταση σε όλο τον αστικό ιστό, καθώς τα οχήματα άνω των 3,5 τόνων κινούνται πλέον στον περιφερειακό δρόμο της πόλης.
  2. Από την Παρασκευή 24 Ιουνίου 2022 τέθηκε σε ισχύ το μέτρο που αφορά στη μονοδρόμηση της Λ. Αιγαίου για δύο ημέρες την εβδομάδα. Συγκεκριμένα κατά τις ημέρες Παρασκευή και Σάββατο από ώρα 21.00 έως 01.00 η παραλιακή οδός του Κεντρικού Λιμένα Χίου και συγκεκριμένα το ρεύμα κυκλοφορίας από Τελωνείο Χίου προς Ξενοδοχείο Χανδρή, από την συμβολή των οδών Κανάρη με Λ. Αιγαίου έως και την αρχή της Κόκκαλη παραμένει κλειστό, με σκοπό την ασφάλεια του αυξημένου αριθμού πολιτών και τουριστών που λόγω της θερινής περιόδου κάνουν χρήση της παραλιακής οδού.
  3. Το μήνα Απρίλιο 2022 τέθηκαν σε ισχύ μέτρα αναδιοργάνωσης και ανακατανομής θέσεων στάθμευσης του χώρου περιμετρικά του Τελωνίου Χίου. Συγκεκριμένα μετά από σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε μεταξύ των ιδιοκτητών εταιριών ενοικίασης αυτοκινήτων και της Λιμενικής Αρχής, παραχωρήθηκαν 15 θέσεις στάθμευσης στον χώρο έξωθεν του καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος «Μπούρτζι» στις εταιρίες ενοικιάσεως οχημάτων που δεν εδρεύουν επί της οδού Νεωρίων. Για τις εταιρίες που δραστηριοποιούνται στην οδό Νεωρείων, παραχωρήθηκε το δικαίωμα χρήσης του χώρου της πύλης Δ για παράδοση και παραλαβή ενοικιαζόμενων αυτοκίνητων από τις 16.00 έως της 18.00. Η εφαρμογή του μέτρου αυτού έχει ως αποτέλεσμα την ελεγχόμενη στάθμευση των ενοικιαζόμενων αυτοκίνητων, που στο παρελθόν βρίσκονταν στο χώρο περιμετρικά του τελωνείου με συνέπεια την κυκλοφοριακή συμφόρηση κατά την διάρκεια άφιξης-αναχώρησης των επισκεπτών από Τουρκία.
  4. Το μήνα Μάιο 2022 μετά από σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε μεταξύ των ιδιοκτητών ενοικιαζόμενων λεωφορείων και της Λιμενικής Αρχής Χίου, παραχωρήθηκαν 4 θέσεις στάθμευσης λεωφορείων προκειμένου να επιβιβάζουν τουρίστες από την Τουρκία, περιμετρικά του τελωνείου, καθώς και για τα λοιπά λεωφορεία που μπορεί να χρειαστούν παραχωρήθηκε το δικαίωμα χρήσης του λιμένα, ως χώρο αναμονής αυτών. Η αναδιάταξη αυτή αποδέσμευσε χώρο μπροστά από την έξοδο του τελωνείου, ο οποίος παραχωρήθηκε για χρήση από τα ταξί, και τις εταιρίες ταχυμεταφορών προκειμένου να εξυπηρετούν σε καθημερινή βάση τις δημοσιές υπηρεσίες, τις καθημερινές ανάγκες αλληλογραφίας καθώς και τη λήψη – παράδοση δεμάτων.
  5. Στα πλαίσια των παραπάνω παρεμβάσεων με σκοπό τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών και των επισκεπτών της Χίου, προτείνουμε να εξεταστεί το ολικό κλείσιμο της παραλιακής οδού του κεντρικού λιμένα δοκιμαστικά, για το τελευταίο Σάββατο του Ιουλίου τ.ε. (30/7/2002) από ώρα 21.30 έως 00.30 και στη συνέχεια για τα δύο πρώτα Σάββατα του Αυγούστου τ.ε. (6 και 13/8/2022). Προϋπόθεση για την επίτευξη του στόχου αυτού, αποτελεί η σύμφωνη γνώμη των συναρμόδιων φορέων, η ευρεία ενημέρωση των πολιτών και η εξυπηρέτηση του πλοίου της άγονης γραμμής για τις παραπάνω ημερομηνίες από το λιμένα των Μεστών.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.