Εξειδίκευση μέτρων ΔΕΘ: Ποιοι θα πάρουν την έκτακτη ενίσχυση 250 ευρώ – Στα 350 ευρώ το επίδομα θέρμανσης

Τα μέτρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός το βράδυ του Σαββάτου από το βήμα της ΔΕΘ εξειδίκευσαν ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θόδωρος Σκυλακάκης και ο υφυπουργός Οικονομικών Απόστολος Βεσυρόπουλος.

Ο υπουργός Οικονομικών ανακοίνωσε ότι η εκτίμηση για την ανάπτυξη στο 2022 αναθεωρείται στο5,3% για φέτος και στο 2,1% για το 2023 προσθέτοντας ότι «με τα σημερινά δεδομένα το ΑΕΠ της χώρας θα υπερβεί φέτος τα 200 δισ. ευρώ και αναμένεται να προσεγγίσει τα 205 εκατ. ευρώ». Όπως είπε «η ανάπτυξη στηρίζεται στην εντυπωσιακή αύξηση επενδύσεων και εξαγωγών».

«Η ανεργία συρρικνώνεται και βρίσκεται στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 12 ετών. Η αξιοπιστία της χώρας ενισχύεται βγήκε από την ενισχυμένη εποπτεία. Αναβαθμίστηκε 11 φορές μέσα στην τελευταία τριετία και βρίσκεται κοντά στην επίτευξη επενδυτικής βαθμίδας», πρόσθεσε.

Όπως τόνισε το κόστος της παρέμβασης ανέρχεται στα 13,2 δισ. ευρώ το 2022 εκ των οποίων τα 10 δισ. ευρώ είναι το κόστος επιδότησης ρεύματος και φυσικού αερίου για νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Το 80% των συνολικών παρεμβάσεων κατευθύνονται στη γενναία επιδότηση με 4,1 δισ. ευρώ για τα νοικοκυριά και τα υπόλοιπα για επιχειρήσεις

Οι παρεμβάσεις, όπως είπε, βασίζονται σε έξι πυλώνες:

Εφάπαξ ενίσχυση 250 ευρώ σε ευάλωτα νοικοκυριά

Δικαιούχοι είναι 1 εκατ. συνταξιούχοι έναντι 634.000 τον Απρίλιο με μηνιαίο εισόδημα 800 ευρώ έναντι 600 ευρώ τον Απρίλιο. Επίσης 35.000 ανασφάλιστοι υπερήλικες ΟΠΕΚΑ, 172.000 δικαιούχοι του επιδόματος ΑμεΑ, 225.000 δικαιούχοι ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος θα δούν διπλή δόση τον Δεκέμβριο. 800.000 δικαιούχοι επιδόματος παιδιού ΟΠΕΚΑ θα δουν 1,5 επιπλέον δόση

Το συνολικό κόστος θα ανέρχεται σε 496 εκατ. ευρώ.

Αύξηση κατά 200.000 των δικαιούχων του προγράμματος «Ανακυκλώνω- Αλλάζω Συσκευή» με κόστος 140 εκατ. ευρώ.

Επιδότηση 250.000 αγροτών για το αυξημένο κόστος λιπασμάτων, με κόστος 60 εκατ. ευρώ, επιδότηση 50.000 κτηνοτρόφων για το αυξημένο κόστος ζωοτροφών, με κόστος 89 εκατ. ευρώ.

Αύξηση του επιδόματος θέρμανσης

Τα εισοδηματικά κριτήρια ορίζονται σε:

  • Από τα 14.000 ευρώ 16.000 ευρώ για άγαμο
  • κι από τα 20.000 24.000 ευρώ για έγγαμο προσαυξημένο 3.000 για κάθε τέκνο

Το επίδομα αυξάνεται από 300 ευρώ σε 350 ευρώ και όσοι καταναλώσουν φέτος πετρέλαιο ή υγραέριο θα δουν διπλάσιο επίδομα θέρμανσης. Το κόστος ανέρχεται στα 300 εκατ. ευρώ.

Μείωση κόστους πετρελαίου θέρμανσης αφορά 1,3 εκατ. νοικοκυριά ύψους περίπου 25 λεπτών.

Επέκταση του μειωμένου ΦΠΑ, στον καφέ, τα ποτά τον κινηματογράφο έως τον Ιούνιο του 2023, το κόστος στα 246 εκατ. ευρώ. Εγκατάσταση φωτοβολταϊκών πάνελ.

 

Εργασία

Μέτρα ύψους 1,7 δισ. για τη δημιουργία ποιοτικών θέσεων εργασίας και την αύξηση του εισοδήματος των εργαζομένων.

  • Νέα, τρίτη αύξηση του κατώτατου μισθού με εφαρμογή από τον Μάιο του 2023. Θα επηρεαστεί το μισθολόγιο 1 εκατ. εργαζομένων.
  • Δεύτερον, μονιμοποίηση της μείωσης κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες των ασφαλιστικών εισφορών, μέτρο που αυξάνει το εισόδημα 2.2 εκατ. εργαζομένων. το κόστος στα 871 εκατ. ευρώ.
  • Τρίτον, μόνιμη κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης στον ιδιωτικό τομέα.

Το μέτρο αυξάνει το διαθέσιμο εισόδημα 1,2 εκατ. εργαζομένων. Το κόστος ανέρχεται στα 765 εκατ. ευρω.

  • Τέταρτον, απαλλαγή από το τέλος επιτηδεύματος για επιτηδευματίες και μικρές επιχειρήσεις με ακαθάριστα έσοδα έως 2 εκατ. ευρώ ετησίως.
  • Πέμπτον, κίνητρα μετατροπής συμβάσεων από μερικής απασχόλησης σε πλήρους απασχόλησης για επιχειρήσεις με υψηλά ποσοστά εργαζομένων μερικής απασχόλησης. Από προχθές και έως το τέλος του 2023 όσες επιχειρήσεις έχουν ποσοστό εργαζομένων μερικής απασχόλησης άνω του 50% για συμβάσεις εργαζομένων που έχουν συναφθεί πριν τη 10η Σεπτεμβρίου και μετατραπούν από μερικής σε πλήρους απασχόλησης απαλλάσσονται για ένα έτος από το 40% των ασφαλιστικών εισφορών για τον εν λόγω εργαζόμενο. Αφορά περίπου 290.000 επιχειρήσεις που απασχολούν 2,2 εκατ. εργαζομένους.

Τρίτος άξονας δημόσιοι υπάλληλοι – Μέτρα ύψους 855 εκατ. ευρώ

1. Μόνιμη κατάργηση εισφοράς αλληλεγγύης στους δημοσίους υπαλλήλους, το μέτρο καλύπτει 500.000 συμπατριώτες μας.

2. Κατάργηση ειδικής εισφοράς 1% υπέρ του Ταμείου Προνοίας Δημοσίων Υπαλλήλων. Το μέτρο καλύπτει 600.000 συμπατριώτες μας.

3. Αμεση διευθέτηση των πάγιων μισθολογικών αιτημάτων των ενόπλων δυνάμεων, όπως η μισθολογική εξέλιξη εθελοντών μακράς διάρκειας και οπλιτών βραχείας ανακατάταξης, η επέκταση της μάχιμης πενταετίας ενστόλων και σε λοιπές κατηγορίες προσωπικού και η έκδοση αποφάσεων για καταβολή της ειδικής αποζημίωσης για τη νυχτερινή αποζημίωση των στελεχών των ενόπλων δυνάμεων και η ειδική πρόσθεση αμοιβή για πληρώματα πολεμικών πλοίων.

4. Αναμόρφωση του ειδικού μισθολογίου των 20.000 γιατρών του ΕΣΥ από 1η Ιανουαρίου του 2023 με αύξηση του βασικού μισθού, του επιδόματος νοσοκομειακής απασχόλησης και του επιδόματος θέσης ευθύνης.

5. Αναμόρφωση του μισθολογίου δημοσίων υπαλλήλων με έμφαση στους χαμηλόμισθους και όσους έχουν θέση ευθύνης.

Τέταρτος άξονας – Συνταξιούχοι

Μέτρα ύψους 1,1 δισ. ευρώ που εδράζονται σε τρεις πυλώνες.

1. Εφάπαξ ενίσχυση σε 1 εκατ. χαμηλοσυνταξιούχους με μηνιαίο εισόδημα 800 ευρώ.

2.Μόνιμη κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης για ένα εκατομμύριο συνταξιούχους.

3. Αύξηση κύριων συντάξεων το 2023. Η αύξηση αφορά 1,5 εκατ. συνταξιούχους με χαμηλή ή μηδενική προσωπική διαφορά.

Πέμπτος άξονας – Πλέγμα μέτρων για την αντιμετώπιση του αυξημένου κόστους στέγασης

1. Αύξηση κατά 50% του φοιτητικού στεγαστικού επιδόματος από τα 1.000 στα 1.500 ευρώ ετησίως και στα 2.000 ευρώ σε περίπτωση δύο ή περισσότερων αιτούντων φοιτητών

2.Το δεύτερο είναι ένα πρόγραμμα «Ανακαινίζω-Εξοικονομώ» για νέους, με τη δυνατότητα λήψης χαμηλότοκου δανείου. Αφορά περίπου 40.000 νέους ανθρώπους.

3.Το πρόγραμμα «Ανακαινίζω-Ενοικιάζω» για κενά σπίτια με σκοπό την αύξηση των αξιοποιήσιμων κατοικιών επιδοτείται στο 40%, το κόστος ανακαίνισης για κενές κατοικίες. Αυτό αφορά περίπου 10.000 ιδιοκτήτες ακινήτων και ενοικιαστές.

4. Χορήγηση ευνοϊκών στεγαστικών δανείων μέσω συγχρηματοδότησης για την αγορά πρώτης κατοικίας από νέους και νέα ζευγάρια έως 39 ετών.

5.Δημιουργία νέων, σύγχρονων φοιτητικών εστιών σε πέντε πανεπιστήμια της χώρας. Ήδη έχουν περάσει από τη διυπουργική επιτροπή αυτά της Κρήτης, της Θεσσαλίας, Θράκης, Δυτικής Ελλάδας και της Δυτικής Μακεδονίας.

6.Θεσμοθέτηση ενός νέου εργαλείου αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου, την κοινωνική αντιπαροχή.

7.Ενεργοποίηση του προγράμματος «Εστία». Το κράτος θα μισθώνει ιδιωτικά ακίνητα προκειμένου να τα διαθέσει με πολύ χαμηλό μίσθωμα σε ευάλωτους δικαιούχους.

8.Αύξηση του ορίου για τη χορήγηση άδειας golden visa στα 500.000 ευρώ από 250.000 ευρώ.

Έκτος άξονας

Άλλα αναπτυξιακά μέτρα ύψους 240 εκατ. ευρώ, όπως τα κίνητρα για την επέκταση της τουριστικής περιόδου, μέσω της επέκτασης του προγράμματος «Τουρισμός για όλους», ώστε να καλυφθούν 200.000 νέοι δικαιούχοι και ενός νέου προγράμματος συνδιαφήμισης του ΕΟΤ σε συνεργασία με τους tour operators και αεροπορικές εταιρείες και αναστολή ισχύος του ΦΠΑ στο 24% για νέες οικοδομές έως το τέλος του 2024.

Επίσης, προβλέπεται η αναμόρφωση του πλαισίου λειτουργίας κεφαλαιαγοράς ως το τέλος του 2023 με σημαντικά επενδυτικά και φορολογικά κίνητρα όπως είναι η μείωση του φόρου συγκέντρωσης κεφαλαίων από το 0,5% στο 0,2%, η μείωση κατά 50% του φόρου χρηματιστηριακών συναλλαγών και η κατάργηση του φόρου τόκων ομολόγων σε επιχειρηματικά και κρατικά ομόλογα.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.