Εξπρές επιστροφές ΦΠΑ και φόρου εισοδήματος και σε εκκρεμείς υποθέσεις ελέγχου

Εξπρές επιστροφές φόρου εισοδήματος και ΦΠΑ έως 10.000 ευρώ σε επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες φορολογούμενους με εκκρεμείς υποθέσεις ελέγχου,  εξόφληση συνολικής οφειλής ΕΝΦΙΑ ή ΦΑΠ με πώληση ακινήτου αλλά και δωράκια προεκλογικού τύπου σε υπαλλήλους του υπουργείου Οικονομικών, της ΑΑΔΕ, της ΕΛΣΤΑΤ και τους πιλότους της πολιτικής αεροπορίας προβλέπει  νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για το Κεντρικό Αποθετήριο Τίτλων. Με διατάξεις του νομοσχεδίου  οι φορολογικές αρχές αποκτούν  πρόσβαση παντού για την καταπολέμηση του ξεπλύματος χρήματος. Δίνονται αυξήσεις στους νεοδιόριστους υπαλλήλους του ΥΠΟΙΚ.
Πιο συγκεκριμένα το νομοσχέδιο προβλέπει:

– Επιστροφές έως 10.000 ευρώ: Με διαδικασίες εξπρές θα επιστρέφεται ο φόρος εισοδήματος ή ο ΦΠΑ μέχρι του ποσού των 10.000 ευρώ σε επιχειρήσεις και επαγγελματίες που έχουν ανοιχτές υποθέσεις ελέγχου. Η επιστροφή διενεργείται άμεσα για αιτήματα που ανέρχονται μέχρι του ποσού των 10.000 ευρώ. Σε περίπτωση που εκκρεμεί έλεγχος για περισσότερα του ενός αιτήματα ανά δικαιούχο, η επιστροφή διενεργείται άμεσα εφόσον τα συνολικά αιτήματα του δικαιούχου ανέρχονται μέχρι και του ποσού των 10.000 ευρώ ανά φορολογία. Δεν θεωρούνται εκκρεμείς οι υποθέσεις για τις οποίες έχει εκδοθεί προσωρινός διορθωτικός προσδιορισμός φόρου. Σε μεταγενέστερο χρόνο θα μπορεί να διενεργείται δειγματοληπτικός έλεγχος.

–  Εξόφληση οφειλών ΕΝΦΙΑ με πώληση ακινήτου: Οι φορολογούμενοι με οφειλές από φόρους στα ακίνητα (ΦΑΠ και ΕΝΦΙΑ) που προχωρούν στην πώληση κάποιου ακινήτου θα μπορούν να λαμβάνουν το προβλεπόμενο πιστοποιητικό από την Εφορία με παρακράτηση όχι μόνο του ποσού κύριων και πρόσθετων φόρων για το συγκεκριμένο ακίνητο αλλά και του συνολικά οφειλόμενου ποσού ΦΑΠ και ΕΝΦΙΑ χωρίς να απαιτείται ρύθμιση. Το ποσό παρακρατείται και αποδίδεται στο Δημόσιο από το συμβολαιογράφο μέσα σε αποκλειστική προθεσμία εντός τριών ημερών.

– Απαλλαγή ΕΝΦΙΑ: Απαλλάσσεται  από τον ΕΝΦΙΑ έτους 2018 το σύνολο της ακίνητης περιουσίας των θυμάτων της  πυρκαγιάς στο Μάτι ανεξάρτητα από το που βρίσκεται η περιουσία αυτή.

– Πιλότοι: Απαλλάσσεται από το φόρο το 65% της πτητικής αποζημίωσης που λαμβάνουν οι πιλότοι της πολιτικής αεροπορίας και της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας κατ΄ αντιστοιχία με τη φορολογική μεταχείριση του πτητικού επιδόματος των ενόπλων δυνάμεων

– Αρση απορρήτου: Πρόσβαση σε όλες τις πληροφορίες τραπεζικού, μετοχικού και ασφαλιστικού (π.χ. ασφαλιστήρια συμβόλαια) χαρακτήρα στο πλαίσιο της καταπολέμησης του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος. Είναι χαρακτηριστικό ότι η φορολογική διοίκηση θα αποκτήσει πρόσβαση στο μητρώο πραγματικών δικαιούχων που πλέον είναι υποχρεωμένες να τηρούν όλες οι ανώνυμες εταιρείες

– Αυξήσεις σε υπαλλήλους : Χορηγείται η προσωπική διαφορά και στους υπαλλήλους του υπουργείου Οικονομικών,  της ΑΑΔΕ, της ΕΛΣΤΑΤ, του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων και της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς οι οποίοι διορίστηκαν ή μετατάχθηκαν μετά την 1-11-2011. Η προσωπική διαφορά θα χορηγηθεί για την περίοδο από την 1η Σεπτεμβρίου 2018 με την ετήσια δαπάνη για την αύξηση ανέρχεται σε περίπου 9,8 εκατ. ευρώ ετησίως .

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.