Εορτή Ιερού Ναού Αγίου Διομήδη Μαυροπαπουτσήδων

Το έτος 2018 συμπληρώνονται 150 χρόνια από την μεγάλη ανακατασκευή του Ιερού Ναού Αγίου Διομήδη Μαυροπαπουτσήδων (ιδιοκτησίας του Σωματείου Υποδηματοποιών Καταστηματαρχών Χίου)στην περιοχή της Ευρετής.

O Ιερός Ναός Αγίου Διομήδη Μαυροπαπουτσήδων πανηγυρίζει με κάθε εκκλησιαστική λαμπρότητα και μεγαλοπρέπεια την Πέμπτη 16 Αυγούστου (ημέρα εορτής του Αγίου Διομήδη, προστάτη των εμπόρων και επισκευαστών υποδημάτων και δερμάτινων ειδών της Χίου).

Την Τετάρτη 15 Αυγούστου και ώρα 7 μ.μ. θα αρχίσει ο Μεγάλος  Εσπερινός.

Την Πέμπτη 16 Αυγούστου και ώρα 7 π.μ. θα αρχίσει ο Όρθρος και εν συνεχεία η Θεία Λειτουργία.

Ενημερώνονται όσοι θέλουν να προσκυνήσουν ότι ο Ιερός Ναός Αγίου Διομήδη Μαυροπαπουτσήδων, την Τετάρτη 15 Αυγούστου θα είναι ανοικτός από τις 6μμ και την Πέμπτη 16 Αυγούστου θα παραμείνει ανοικτός όλη την ημέρα.

Επιγραμματικό Σύντομο Ιστορικό

Με την ευκαιρία της συμπλήρωσης των 150 χρόνων από την μεγάλη ανακατασκευή του Ιερού Ναού Αγίου Διομήδη των Μαυροπαπουτσήδων παραθέτουμε το παρακάτω σύντομο επιγραμματικό ιστορικό του ναού :

1743 : Ανέγερση του ναού από την Αδελφότητα των Μαυροπαπουτσήδων

1822 : Καταστροφή του ναού από τους Τούρκους κατά την περίοδο των σφαγών.

1832 : Πρόχειρη επισκευή του ναού από τους Μαυροπαπουτσήδες.

1868 : Ολοκλήρωση ανακατασκευής του ναού από τους Μαυροπαπουτσήδες.

1869 : Ενοικίαση των ιδιόκτητων περιβολιών γύρω από την εκκλησία σε γεωργό.

1881 : Καταστροφή του ναού από τον σεισμό που ισοπέδωσε τη Χίο.

1888 : Ολοκλήρωση επισκευών και πώληση των περιβολιών της εκκλησίας από τους Μαυροπαπουτσήδες για να ξεπληρωθεί το χρέος της επισκευής.

1893 : Δίνονται από τους Μαυροπαπουτσήδες τα χρήματα που περίσσεψαν από την πώληση των περιβολιών για να επισκευαστεί η εκκλησία της Παναγίας Φάρκαινας που τότε ανήκε στην «Συντεχνία των Ραφτάδων».

1917 : Μεταβίβαση του ιδιοκτησιακού καθεστώτος από τους Μαυροπαπουτσήδες στο ενιαίο σωματείο των υποδηματοποιών και υποδηματοπωλών που δημιουργήθηκε εκείνο το έτος.

1935 : Γενική επισκευή του ναού και του περιβάλλοντος χώρου από το Σωματείο Υποδηματοποιών Καταστηματαρχών Χίου.

1991 : Γενική επισκευή του ναού και του περιβάλλοντος χώρου από το Σωματείο Υποδηματοποιών Καταστηματαρχών Χίου.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.