Επίσημη Επίσκεψη ΥΕΘΑ Ευάγγελου Αποστολάκη στην Αίγυπτο: Όλες οι συναντήσεις (Φώτο)

O Υπουργός Εθνικής Άμυνας Ευάγγελος Αποστολάκης, από 6 έως 8 Μαρτίου 2019, πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στην Αίγυπτο, μετά από πρόσκληση του ομολόγου του, General Mohamed Zaki.

Συνάντηση με τον Πρέσβυ της Αιγύπτου πριν το ταξείδι του:

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Ευάγγελος Αποστολάκης, την Τετάρτη 6 Μαρτίου 2019, συναντήθηκε στο γραφείο του με τον Πρέσβυ της Αιγύπτου,Farid Monib.

Κατά τη συνάντηση συζητήθηκαν θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος καθώς και θέματα που άπτονται της επικείμενης επίσημης επίσκεψης του ΥΕΘΑ στην Αίγυπτο από 6 έως 8 Μαρτίου 2019.

Επίσημη Επίσκεψη ΥΕΘΑ Ευάγγελου Αποστολάκη στην Αίγυπτο:

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Ευάγγελος Αποστολάκης, την Πέμπτη 7 Μαρτίου 2019, συναντήθηκε στο Κάιρο με τον Αιγύπτιο ομόλογό του, General Mohamed Zaki.

Κατά τις διμερείς επαφές, που ακολούθησαν την επίσημη τελετή υποδοχής στο Υπουργείο Άμυνας Αιγύπτου, αναλύθηκε το σύγχρονο περιβάλλον ασφαλείας στην ευρύτερη περιοχή της Αν. Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής. Επίσης συζητήθηκε το υφιστάμενο πλαίσιο διμερούς αμυντικής συνεργασίας καθώς και οι προοπτικές περαιτέρω ενίσχυσης του, στους τομείς της εκπαίδευσης και των ασκήσεων καθώς και στο επίπεδο της αμυντικής βιομηχανίας.

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας  κατά τις τοποθετήσεις του, ο επισήμανε μεταξύ άλλων, ότι:

·         Η περιοδική πραγματοποίηση της άσκησης “ΜΕΔΟΥΣΑ” τα τελευταία χρόνια καταδεικνύει το συνεχώς βελτιούμενο επίπεδο της διμερούς αμυντικής συνεργασίας.

·         Η ενεργή προώθηση και υλοποίηση διεθνών αμυντικών πρωτοβουλιών και συνεργασιών συντελεί στην υποστήριξη της ειρήνης και σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή.  Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η προωθούμενη τριμερής αμυντική συνεργασία Ελλάδας, Κύπρου και Αιγύπτου.

·          Η παραβατική συμπεριφορά των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων στο Αιγαίο και στην Αν. Μεσόγειο, αντιμετωπίζεται με αποφασιστικότητα και ψυχραιμία από τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις. Ειδική μνεία έγινε στην διαδικασία ενεργοποίησης Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης Ελλάδας-Τουρκίας, για την πρόληψη της έντασης.

            Στο πλαίσιο της επίσκεψης, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας απηύθυνε πρόσκληση στον Αιγύπτιο ομόλογό του να επισκεφτεί την Ελλάδα για διμερή επίσκεψη αλλά και προκειμένου να συμμετάσχει στην 3η Τριμερή Σύνοδο Υπουργών Άμυνας μεταξύ Ελλάδος, Αιγύπτου και Κύπρου.

Ακολούθως, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας κατέθεσε στεφάνι στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη και στον  τάφο του Προέδρου Anwar Sadat.

Ακολουθεί δήλωση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας: 

ΕΡ.ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥ: Κύριε Υπουργέ, τι αποκομίσατε από την επίσκεψή σας στην Αίγυπτο, την πρώτη ως Υπουργός Εθνικής Άμυνας;

Ε.ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΗΣ: Κατ΄ αρχήν θα ήθελα να ευχαριστήσω τον ομόλογό μου, τον Υπουργό Άμυνας, Στρατηγό Zaki, για την εξαιρετική φιλοξενία, και την πρόσκληση που μας απηύθυνε να επισκεφτούμε την Αίγυπτο. Όπως ξέρετε, η συνεργασία με την Αίγυπτο ξεκινάει από πολύ παλιά. Ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια έχει γίνει εξαιρετικά αποτελεσματική. Στο κομμάτι που αφορά στις Ένοπλες Δυνάμεις, έχουμε αναπτύξει μια αρκετά καλή συνεργασία που αφορά στην εκπαίδευση και στις στρατιωτικές ασκήσεις, με επιστέγασμα την άσκηση “ΜΕΔΟΥΣΑ”,  που διεξάγεται μια φορά το χρόνο – και κάποια χρονιά έχουμε πραγματοποιήσει δύο – στην οποία εφαρμόζουμε ότι έχει επιτευχθεί από την συνεκπαίδευση των δύο Ενόπλων Δυνάμεων. Επιπρόσθετα, στην Αίγυπτο, και με τον ομόλογό μου τον κ. Zaki  συζητήσαμε για θέματα ασφάλειας περιοχής, ενεργειακής ασφάλειας, θέματα τρομοκρατίας και άλλη μια φορά διαπιστώσαμε πόσο σημαντικό είναι τα κράτη τα οποία έχουν τις ίδιες αρχές και τις ίδιες επιδιώξεις να συνεργάζονται, ειδικά στην περιοχή αυτή που τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο υπάρχουν πολύ σοβαρά προβλήματα στην Ανατολική Μεσόγειο. Τα σχήματα συνεργασίας Ελλάδας-Αιγύπτου-Κύπρου και Ελλάδας- Ισραήλ- Κύπρου είναι εξαιρετικά αποτελεσματικά. Πιστεύουμε ότι θα πρέπει να συνεχίσει η προσπάθεια αυτή, σε κάθε επίπεδο, ούτως ώστε η συνεργασία να είναι πιο αποτελεσματική και οι δυνατότητές μας, σαν συνεργαζόμενα κράτη, να περάσουν σε καλύτερα επίπεδα.

ΕΡ.ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥ: Κύριε Υπουργέ, να ρωτήσουμε, το μήνυμα που δίνει και η σημερινή συνάντηση, προς την ευρύτερη περιοχή εκ μέρους της συνεργασίας μεταξύ της Ελλάδας και της Αιγύπτου.

Ε.ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΗΣ: Το μήνυμα είναι ότι η συνεργασία μας θα συνεχίσει να υφίσταται, σε καλύτερο επίπεδο, χρησιμοποιώντας οτιδήποτε απαιτείται προκειμένου να αυξήσουμε τις δυνατότητες συνέργειας και συνεργασίας, με σκοπό να διατηρηθεί η ειρήνη και η ασφάλεια της περιοχής.

ΕΡ.ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥ: Τι δίνει αυτό στην ομογένεια, που αποτελεί εδώ τη γέφυρα μεταξύ των δύο χωρών;

Ε.ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΗΣ: Θεωρώ ότι η ομογένεια στην Αίγυπτο παίζει έναν εξαιρετικό ρόλο στο θέμα των σχέσεων της Ελλάδας με την Αίγυπτο. Πιστεύω και φαίνεται ότι έχουν εξαιρετική υποστήριξη από το κράτος της Αιγύπτου και πολύ καλή συνεργασία. Θεωρώ ότι ο ρόλος τους είναι πάρα πολύ σημαντικός για την επικοινωνία που πρέπει να έχουμε οι κοινωνίες των δύο κρατών και οπωσδήποτε είναι και πρεσβευτές της Ελλάδας στην Αίγυπτο για τα θέματα του πολιτισμού και της επικοινωνίας μεταξύ των δύο λαών. Εξάλλου, η ιστορία της ομογένειας με την Αίγυπτο πάει πάρα πολύ βαθιά. Ξέρουμε ότι η ομογένεια ήταν πολυπληθής, πολύ καλά οργανωμένη και τα στοιχεία παραμένουν, υπάρχουν και τα οποία τα βλέπουμε. Επίσης, οι Αιγύπτιοι, τόσο ο ομόλογός μου, όσο και όλοι με τους οποίους έχω συζητήσει, έχουν να πουν τα καλύτερα για την ελληνική ομογένεια και από πλευράς συνεργασίας και από πλευράς συμμετοχής στις κοινωνικές προσπάθειες, ακόμα και στην οικονομική ζωή της χώρας. Θεωρώ, λοιπόν, ότι τα, μηνύματα είναι πάρα πολύ καλά για την ομογένεια.

Ευχαριστώ πάρα πολύ.

Την Παρασκευή 8 Μαρτίου 2019, μετέβη στην Αλεξάνδρεια, όπου συναντήθηκε με την Α.Θ. Μακαριότητα, τον Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής, κ. Θεόδωρο Β΄.  O Μακαριότατος τίμησε τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας, με τον Μεγαλόσταυρο του Αποστόλου Μάρκου.

Κατά την παραμονή του στην Αλεξάνδρεια, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Ελληνικής Κοινότητας, κ. Εδμόνδο Κασιμάτη, καθώς και μέλη αυτής και στη συνέχεια επισκέφθηκε τη Νέα Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας.

Ακολουθεί η αντιφώνηση  ΥΕΘΑ στην Ελληνική Κοινότητα Αλεξάνδρειας:

«Είναι μεγάλη μου χαρά που είμαι κοντά στην ομογένεια, για την οποία έχουμε ακούσει πάρα πολλά και βλέπουμε πάρα πολλά. Θεωρώ ότι είναι εξαιρετική η τύχη, που υπάρχει αυτή η ομογένεια των Ελλήνων και των Κυπρίων, στην Αίγυπτο, καθόσον έτσι έχουμε μια πολύ καλή και αμφίδρομη επικοινωνία μεταξύ των κοινωνιών των δύο κρατών, ειδικότερα τα τελευταία χρόνια που οι σχέσεις είναι εξαιρετικές. Είμαστε κοντά σας. Προσπαθούμε όσο γίνεται να εξομαλύνουμε τις συνθήκες και τις δυσκολίες που πιθανώς να υπάρχουν για τη διαμονή σας εδώ. Θεωρούμε ότι το μέλλον διαφαίνεται πολύ καλύτερο, από ότι συμβαίνει μέχρι σήμερα, και ότι υπάρχουν οι προοπτικές για καλύτερες ημέρες για την ομογένεια.

Σας ευχαριστώ όλους για την υποδοχή και εύχομαι σε όλους υγεία και δύναμη.  Να είστε καλά.

Σας ευχαριστώ πάρα πολύ».

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.