Επίσκεψη μαθητών στα μνημεία του Β΄ παγκοσμίου πολέμου στο κέντρο της Χίου

Στα πλαίσια του εορτασμού της επετείου του « ΟΧΙ » της 28ης Οκτωβρίου 1940, το σχολείο μας, το 2ο ΓΕΛ Χίου – Λιβάνειο, πραγματοποίησε επίσκεψη σε κάποια μνημεία που βρίσκονται στην πόλη μας και μας θυμίζουν τις ζοφερές στιγμές που έζησε ο χιακός λαός κατά τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής. ζοφερές μεν, έγραψαν όμως λαμπρή ιστορία στον αγώνα για την απελευθέρωση της πατρίδας μας από τον ναζιστικό ζυγό.

Επισκεφτήκαμε αρχικά το μνημείο εθνικής αντίστασης απέναντι από το ξενοδοχείο «Χανδρής», το οποίο βρίσκεται κοντά στο «Γερμανικό Τρίγωνο», δηλαδή τη γερμανική κατοχική περιοχή διοίκησης. Εκεί ενημερώσαμε τους μαθητές μας για την αντίσταση των Χιωτών απέναντι στους Γερμανούς (4 Μαΐου 1941 – 9 Σεπτεμβρίου 1944), ενταγμένη στο πλαίσιο της εθνικής αντίστασης όλων των Ελλήνων παρουσιάζοντας ένα σύντομο χρονικό του πολέμου.

Στη συνέχεια διασχίζοντας την προκυμαία φθάσαμε στον χώρο του τελωνείου όπου βρίσκεται η επιγραφή με τα ονόματα των νεκρών κατά τον βομβαρδισμό του “WIRIL”, του σουηδικού πλοίου που μετέφερε τρόφιμα για τον πεινασμένο χιακό λαό, από αγγλικά αεροπλάνα τη Δευτέρα 7 Φεβρουαρίου 1944 στις 11.40 π.μ.

Ανεβαίνοντας προς την πλατεία σταματήσαμε απέναντι από την εθνική τράπεζα στο άγαλμα του Ιάσονα Καλαμπόκα, του εφέδρου ανθυπολοχαγού από την Αρκαδία, που εστάλη από το Συμμαχικό Στρατηγείο της Μέσης Ανατολής για να καταστρέψει τη βάση της κατασκοπείας των Γερμανών. Η περιήγησή μας έκλεισε στην οδό Καλαμπόκα, στο ύψος του Αγίου Συμεών, όπου ο Ιάσων Καλαμπόκας στις 7 Σεπτεμβρίου 1944, λίγο πριν απελευθερωθεί το νησί μας από τα ναζιστικά στρατεύματα, εκτελέστηκε από τους Γερμανούς.

Ήταν μια πολύτιμη εμπειρία για όλους μας, μαθητές και εκπαιδευτικούς, αφού η βιωματική επαφή μας με τα σημεία που πραγματικά γράφτηκε η ιστορία του πολέμου στη Χίο μάς βοήθησε να κατανοήσουμε βαθιά το μεγαλείο της θυσίας όλων αυτών των αγωνιστών που πρωταρχικό μέλημά τους ήταν η ελευθερία, η δημοκρατία, ο σεβασμός στον Άνθρωπο.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.