Επικίνδυνοι ελιγμοί από τουρκικές ακταιωρούς κοντά σε σκάφη της Frontex στο Αιγαίο

Την οργή της Ευρωπαϊκής Ένωσης προκάλεσαν δύο επικίνδυνα επεισόδια στο Αιγαίο, και συγκεκριμένα ανοιχτά της Χίου, που είχαν ως αρνητικό πρωταγωνιστή την Άγκυρα.

Ειδικότερα, τουρκικές ακταιωροί πραγματοποίησαν επικίνδυνους ελιγμούς κοντά σε κοινοτικά σκάφη της Frontex με αποτέλεσμα να διαταχθεί έρευνα.

Σύμφωνα με την «Καθημερινή» τα δύο επικίνδυνα επεισόδια σημειώθηκαν το διήμερο 26 και 27 Απριλίου όταν τουρκικές ακταιωροί παραβίασαν τα ελληνικά ύδατα και έκαναν επικίνδυνους ελιγμούς κοντά στα κοινοτικά σκάφη.

Συγκεκριμένα, οι επικίνδυνοι ελιγμοί έγιναν σε απόσταση αναπνοής από ένα φινλαδικό και ένα σουηδικό σκάφος που περιπολούν στο Ανατολικό Αιγαίο. Και τα δύο περιστατικά χαρακτηρίστηκαν από αξιωματούχους των δύο χωρών ως «πολύ επικίνδυνα».

Σημειώνεται πως ο Φαμπρίς Λεζερί, επικεφαλής της Frontex ενημέρωσε με επιστολή του τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτη Σχοινά, και την Επίτροπο Μετανάστευσης, Ίλβα Γιόχανσον.

Τα δύο περιστατικά

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, το πρώτο περιστατικό έλαβε χώρα τη νύχτα της 26ης Απριλίου στη θαλάσσια περιοχή ανοιχτά της Χίου. Εκεί, τουρκική ακταιωρός μπήκε στα ελληνικά χωρικά ύδατα έχοντας τροχιά σύγκρουσης με το φινλαδικό σκάφος.

Στη διάρκεια του περιστατικού το τουρκικό σκάφος είχε κλειστά τα φώτα ναυσιπλοΐας, ενώ αντίθετα το κοινοτικό σκάφος είχε αναμμένα τα φώτα, όπως προβλέπεται, και ήταν σχεδόν ακινητοποιημένο.

Μάλιστα, στη σχετική αναφορά ο αρμόδιος φιλανδός αξιωματούχος κάνει λόγο για «πολύ επικίνδυνο» περιστατικό και σημειώνει ότι παραβιάστηκαν οι διεθνείς κανονισμοί. Αξίζει να σημειωθεί πως το περιστατικό καταγράφηκε και από την κάμερα που υπήρχε στο ευρωπαϊκό σκάφος και θα αποτελέσει την αρχή της έρευνας.

Το δεύτερο περιστατικό, όπως αναφέρει η «Καθημερινή», έλαβε χώρα λίγες ώρες αργότερα – το πρωί της 27ης Απριλίου – στην ίδια θαλάσσια περιοχή. Στη διάρκεια του συμβάντος σκάφος της Τουρκικής Ακτοφυλακής εισήλθε ξανά σε ελληνικά χωρικά ύδατα και κινήθηκε απειλητικά εναντίον σκάφους της Σουηδίας που εκτελούσε περιπολία.

Ευτυχώς ο κυβερνήτης του σουηδικού σκάφους αντιλήφθηκε έγκαιρα τις τουρκικές κινήσεις και με ελιγμό απέφυγε ενδεχόμενη σύγκρουση. Στελέχη του ελληνικού Λιμενικού Σώματος υπήρξαν μάρτυρες των παραπάνω περιστατικών και ενημέρωσαν άμεσα τη διοίκηση της Frontex.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.