Επισπεύδεται η καταβολή αναδρομικών σε συνταξιούχους

 

Την ταχύτερη δυνατή καταβολή των αναδρομικών στους συνταξιούχους θα επιδιώξει το οικονομικό επιτελείο, που πραγματοποίησε χθες σύσκεψη προκειμένου να ετοιμάσει το φθινοπωρινό πακέτο μέτρων για τη στήριξη εργαζομένων και επιχειρήσεων.

Το σκεπτικό του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα είναι ότι το 1,4 δισ. ευρώ των αναδρομικών θα είναι πιο απαραίτητο στις αρχές του φθινοπώρου, προκειμένου να ενισχύσει τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς που θα έχουν πληγεί από το δύσκολο καλοκαίρι, παρά αργότερα. Ετσι, ο στόχος είναι να εκταμιευθεί το ποσό –που θα δοθεί εφάπαξ στους συνταξιούχους– Σεπτέμβριο με Οκτώβριο. Ωστόσο, ακόμη δεν έχει ληφθεί οριστική απόφαση.

Για το φθινοπωρινό πακέτο θα πραγματοποιηθεί νέα σύσκεψη εντός της εβδομάδας, ώστε να οριστικοποιηθεί, και στη συνέχεια θα γίνουν οι σχετικές ανακοινώσεις.

Από τα βασικά συστατικά του θα είναι η επιστρεπτέα προκαταβολή, της οποίας σύντομα θα ξεκινήσει η τρίτη φάση, ύψους περίπου 1-1,2 δισ. ευρώ. Το μέτρο, σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Θόδωρο Σκυλακάκη, έδωσε σημαντική στήριξη στις επιχειρήσεις το προηγούμενο διάστημα, καθώς σχεδόν 100.000 επιχειρήσεις μοιράστηκαν περίπου 2 δισ. ευρώ. Δεδομένου ότι 60.000-70.000 εξ αυτών ήταν μικρές επιχειρήσεις που πήραν τα ελάχιστα ποσά, υπολογίζεται ότι οι 30.000-40.000 μεγαλύτερες πήραν 40.000-50.000 ευρώ η καθεμία, κάτι που αποτέλεσε σημαντική στήριξη στη λειτουργία τους. Ως προς το αν θα υπάρξει και τέταρτη φάση του προγράμματος, επικρατεί προβληματισμός, καθώς αφενός πολλές επιχειρήσεις έχουν εξαντλήσει το ανώτατο επιτρεπτό όριο κρατικής στήριξης με βάση τους κοινοτικούς κανόνες και αφετέρου για πολλές δεν συντρέχουν πλέον οι προϋποθέσεις μείωσης του τζίρου τους ώστε να δικαιούνται στήριξη.

Ενα μεγάλο μέρος του φθινοπωρινού πακέτου θα αποτελείται από μέτρα για τη στήριξη της εργασίας, περιλαμβανομένης πιθανότατα της «Συν-Εργασίας».

Η στήριξη των ανέργων θα συνεχιστεί με παράταση για δύο ακόμη μήνες –τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο– των επιδομάτων ανεργίας, ενώ για δύο επιπλέον μήνες –τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο– θα παραταθούν οι αναστολές συμβάσεων των εργαζομένων στον τουρισμό, στην εστίαση, στον πολιτισμό και στον αθλητισμό, σύμφωνα με τις προτάσεις που εξετάζονται.

Συζητείται επίσης το ενδεχόμενο να δοθεί παράταση στη μείωση των ενοικίων καθώς και στους μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ που ισχύουν έως το τέλος Οκτωβρίου.

Το νέο πακέτο μέτρων προανήγγειλε χθες και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, ο οποίος, μιλώντας στον ΑΝΤ1, είπε πως εξετάζεται η επέκταση των μέτρων που έχουν ήδη ληφθεί ή και η θέσπιση νέων, με στόχο τη στήριξη εργαζομένων και επιχειρήσεων. Ο ίδιος ανέφερε ότι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα ανακοινώσει στην ομιλία του στη Θεσσαλονίκη ένα νέο πακέτο μέτρων με μειώσεις φόρων και εισφορών και επικαλέστηκε τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης προκειμένου να καλυφθεί μέρος των αναγκών που θα δημιουργηθούν.

Για το θέμα αυτό, πάντως, υπάρχει ακόμη αβεβαιότητα. Οι ελαφρύνσεις φόρων σίγουρα δεν υπάγονται στα επιλέξιμα προς χρηματοδότηση έργα, αλλά στο οικονομικό επιτελείο αναζητούν τρόπους να εντάξουν τέτοιου είδους παρεμβάσεις, συνδέοντάς τες με επιλέξιμες μεταρρυθμίσεις. Πρώτη προτεραιότητα για το οικονομικό επιτελείο είναι η μείωση των εισφορών κοινωνικής ασφάλισης. Σημειώνεται ότι η προετοιμασία των προτάσεων για το Ταμείο Ανάκαμψης έχει ήδη ξεκινήσει και οι πέντε ομάδες εργασίας που έχουν δημιουργηθεί θα υποβάλουν τις προτάσεις τους στην 5μελή εκτελεστική επιτροπή τη Δευτέρα 24 Αυγούστου, σύμφωνα με τον σχεδιασμό.

πηγή:kathimerini.gr

 

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.