Επιστολή από την Ένωση Τεχνολόγων Εκπαιδευτικών προς τον Υπουργό Παιδείας για τα ολιγομελή τμήματα των ΕΠΑΛ

   Σύμφωνα με πληροφορίες εντός των προσεχών δυο ημερών θα εκδοθεί μια ακόμη απόφαση έγκρισης ολιγομελών τμημάτων από το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων. Ως εκ τούτου το Περιφερειακό Τμήμα του Βορείου Αιγαίου της Ένωσης Τεχνολόγων Εκπαιδευτικών απέστειλε στον Υπουργό Παιδείας το παρακάτω έγγραφο:

 

ΘΕΜΑ : ¨ Προς έγκριση, ολιγομελή τμήματα στη Χίο ¨

 

Αξιότιμε Κύριε Υπουργέ,

 

Σας ενημερώνουμε ότι για το σχολικό έτος 2018-2019 δεν εγκρίνονται, ακόμη, στον τομέα ευθύνης μας και συγκεκριμένα στα Επαγγελματικά Λύκεια (ΕΠΑ.Λ.) της Χίου τα παρακάτω τρία (3) ολιγομελή τμήματα:

 

Στο 1ο ΕΠΑ.Λ. Χίου

  • Τεχνικός Ανθοκομίας και Αρχιτεκτονικής Τοπίου (Γ΄τάξη)

 

Στο Εσπερινό ΕΠΑ.Λ. Χίου

  • Τομέας Διοίκησης και Οικονομίας (Β΄τάξη)
  • Τεχνικός Οχημάτων (Γ΄τάξη)

 

Το φαινόμενο της μη έγκρισης τμημάτων, τομέων και ειδικοτήτων στην Β΄ & Γ΄ τάξη ΕΠΑ.Λ. στο Βόρειο Αιγαίο και ειδικά στη Χίο,  θα οδηγήσει:

  • μαθητές/τριες, που επιθυμούν να παρακολουθήσουν την Β΄ τάξη να μεταφέρονται σε άλλο σχολείο από αυτό που έχουν επιλέξει, με αποτέλεσμα ή την αναγκαστική αλλαγή τομέα ή την αναγκαστική αλλαγή σχολικού περιβάλλοντος με πιθανές ψυχολογικές επιπτώσεις καθώς και την επιβάρυνση του δημοσίου με το κόστος μεταφοράς των μαθητών και την αποδυνάμωση της τοπικής κοινωνίας.
  • μαθητές/τριες της Β΄τάξης τομέα των ΕΠΑ.Λ. καθώς και ενήλικες εργαζόμενους που παρακολουθούν το μοναδικό Εσπερινό ΕΠΑΛ στη Χίο σε στρεβλό επαναπροσανατολισμό με αποτέλεσμα την απώλεια ετών παρακολούθησης της ειδικότητας που δεν θα είναι σε θέση να ολοκληρώσουν ή την εγκατάλειψη τελικά της συνέχειας των σπουδών τους
  • μαθητές/τριες που παρακολουθούν μοναδικές ειδικότητες στην Γ΄ τάξη σε ΕΠΑΛ της Χίου να μην είναι σε θέση να συνεχίσουν και να ολοκληρώσουν την φοίτησή τους στις ειδικότητες που έχουν επιλέξει.

 

Από τα προαναφερθέντα και αφού στις περισσότερες των περιπτώσεων λειτουργίας των τμημάτων δεν προκύπτει επιπρόσθετη οικονομική δαπάνη για το δημόσιο παρακαλούμε αρχικά επειδή συντρέχουν λόγοι εκπαιδευτικοί, παιδαγωγικοί και κοινωνικοί να εγκριθεί η λειτουργία των προαναφερόμενων τμημάτων.

 

Να αναφερθούν επίσης ότι:

  • Στην Υ.Α. 850/31-7-2018 σελ.18 θα πρέπει να διαγραφεί το 2ο ΕΠΑ.Λ. Χίου το οποίο δεν υπάρχει στη Χίο και η ειδικότητα των Γραφικών Τεχνών, η οποία εγκρίνεται, να προστεθεί στο 1ο ΕΠΑ.Λ. Χίου
  • Όπως μας πληροφορεί ο Σύλλογος διδασκόντων του μοναδικού Εσπερινού ΕΠΑ.Λ. Χίου στην Β΄ Λυκείου του Τομέα Διοίκησης & Οικονομίας οι μαθητές/τριες ήταν έξι (6) με αποτέλεσμα να θεωρείται ολιγομελές τμήμα. Σήμερα όμως έχουν ενδιαφερθεί ακόμη πέντε (5) μαθητές/τριες, σύνολο ένδεκα (11), με αποτέλεσμα όμως να μην είναι σε θέση να εγγραφούν οι νέοι ενδιαφερόμενοι μαθητές/τριες επειδή δεν επιτρέπει το σύστημα λόγω του ότι το τμήμα δεν έχει εγκριθεί.
  • Για την ισχυροποίηση του αιτήματός μας, σας αναφέρουμε ότι έχουν δημοσιοποιηθεί στα ΜΜΕ και σε κάποιες περιπτώσεις σας έχουν σταλεί εγγράφως οι θετικές εισηγήσεις στο αίτημά μας για έγκριση των προαναφερομένων τριων ολιγομελών τμημάτων από: εκπαιδευτικούς φορείς, τον Δήμαρχο , τον Αντιπεριφερειάρχη, τους Βουλευτές, το Εργατικό Κέντρο, την εκτελεστική γραμματεία του ΝΤ της ΑΔΕΔΥ και το Επιμελητήριο Χίου, καθιστώντας πλέον το αίτημα Παγχιακό.

 

Τέλος, επειδή διακαής πόθος όλης της εκπαιδευτικής κοινότητας αλλά και κυβερνητική εξαγγελία αποτελεί, τα δημόσια σχολεία να ξεκινήσουν την νέα σχολική χρονιά 2018-2019 όσον το δυνατόν πλήρως στελεχωμένα με εκπαιδευτικούς, αλλά παράλληλα να μην επιτείνεται σε 15 μαθητές/τριες και στις οικογένειές τους η ανασφάλεια ως προς την εγγραφή τους καθώς και η εργασιακή ανασφάλεια στην υπόλοιπη εκπαιδευτική κοινότητα της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης στη Χίο, ζητούμε την έγκριση και των τριών ολιγομελών τμημάτων.

Ευελπιστούμε σε μια άψογη συνεργασία μαζί σας.

Με τιμή

Ο Υπεύθυνος του Περιφερειακού Τμήματος Β.Α. της Ε.Τ.Ε.

Κωνσταντίνος-Βίκτωρ Χατζησταμάτης

Σύμβουλος Σταδιοδρομίας

Εκπαιδευτικός Τεχνολόγος Μηχανολόγος Μηχανικός

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.