Στ. Κάρμαντζης σε Βίτσα: «Τα όρια των αντοχών της τοπικής κοινωνίας έχουν προ πολλού εξαντληθεί»

Με γραπτή επιστολή ο Αντιπεριφερειάρχης Χίου, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για μια ακόμη φορά στον Υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής, Δημήτρη Βίτσα, όσον αφορά το θέμα του μεταναστευτικού ζητήματος στα νησιά. Πιο συγκεκριμένα αναφέρεται στον μεγάλο αριθμό προσφύγων μεταναστών που φιλοξενούνται στο Κ.Υ.Τ. της ΒΙΑΛ στη Χίο. Αναλυτικά, στην επιστολή του αναφέρει:

«Αξιότιμε κ. Υπουργέ,

Από τα Μέσα Ενημέρωσης πληροφορηθήκαμε ότι την προσεχή Δευτέρα 10/9 συγκαλείτε σύσκεψη με τη συμμετοχή των Βουλευτών των νησιών του Αιγαίου με αντικείμενο το προσφυγικό/μεταναστευτικό ζήτημα το οποίο από το 2015 επιβαρύνει τα νησιά μας. Αντιπαρέρχομαι το γεγονός ότι κατά τρόπο ανεξήγητο αγνοήθηκαν οι αρχές αυτοδιοίκησης, πρώτου και δεύτερου βαθμού. Οφείλω όμως να καταθέσω την πραγματική κατάσταση που επικρατεί στα νησιά.

Παρά τις σαφείς εξαγγελίες και δεσμεύσεις σας (Απρίλιος 2018) για δραστική αποσυμφόρηση των νησιών και παρά τις αμετάκλητες αποφάσεις της δικαιοσύνης (Σ.τ.Ε) για τον μέγιστο αριθμό προσφύγων μεταναστών που μπορούν να φιλοξενηθούν στο Κ.Υ.Τ. της ΒΙΑΛ ο αριθμός των προσφύγων και μεταναστών που διαμένουν στη Χίο είναι διαρκώς αυξανόμενος.  Οι εξαγγελίες σας του περασμένου Απριλίου έχουν εκ των πραγμάτων αποδειχθεί κενό γράμμα και η κατάσταση που και ο ίδιος διαπιστώσατε επιδεινώνεται.

Εν όψει μάλιστα της επερχόμενης χειμερινής περιόδου το πρόβλημα αναμένεται να διογκωθεί και δεν βλέπουμε δυστυχώς καμιά ουσιαστική πρωτοβουλία αποσυμφόρησης από πλευράς του Υπουργείου. Ταυτόχρονα τα όρια των αντοχών της τοπικής κοινωνίας έχουν προ πολλού εξαντληθεί.  Επίσης για λόγους που και ο  ίδιος πιστεύω αντιλαμβάνεστε η παρουσία προσφύγων & μεταναστών νησιά δεν είναι δυνατόν να αποκτήσει χαρακτηριστικά μονιμότητας.

κ. Υπουργέ,

Οι κοινωνίες των νησιών, και ειδικότερα της Χίου, έχουν σηκώσει το δυσβάσταχτο βάρος του προσφυγικού/μεταναστευτικού προβλήματος όλα αυτά τα χρόνια  χωρίς δραστική και ουσιαστική παρέμβαση της Πολιτείας.  Αντιθέτως οι συμπολίτες μας έχουν πολλάκις έρθει αντιμέτωποι με παλινωδίες και αφερεγγυότητα. Ως επακόλουθο η κοινή γνώμη των νησιών μας δεν έχει εμπιστοσύνη στους κυβερνητικούς χειρισμούς. Σας καλούμε να αναλάβετε το ταχύτερο πρωτοβουλίες με τη λήψη μέτρων μετακίνησης των προσφύγων/μεταναστών όπως και οι ίδιοι άλλωστε επιθυμούν  και πλήρους αποσυμφόρησης των ακριτικών μας νησιών».

 

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.