Επιστρεπτέα προκαταβολή: Τέλος χρόνου για την υποβολή δικαιολογητικών

 

Μέχρι και αύριο έχουν προθεσμία επαγγελματίες και επιχειρήσεις που έχουν λάβει επιστρεπτέα να υποβάλλουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά – Όσοι δεν το πράξουν θα πρέπει να επιστρέψουν το σύνολο της ενίσχυσης άμεσα και εντόκως

Προθεσμία μέχρι αύριο έχουν επαγγελματίες και επιχειρήσεις που ενισχύθηκαν μέσω των επτά κύκλων της επιστρεπτέας προκαταβολής ώστε να υποβάλλουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά και να αποφύγουν τις κυρώσεις που προβλέπονται.

Σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου, η σχετική προθεσμία εκπνέει αύριο Τετάρτη, έτσι ώστε να εκπληρωθεί ένας από τους βασικούς όρους χορήγησης του κρατικού δανείου.

Στην περίπτωση που κάποιοι χάσουν την προθεσμία και δεν υποβάλουν τα  δικαιολογητικά που απαιτούνται, τότε θα κληθούν να επιστρέψουν στο δημόσιο το 100% της ενίσχυσης που έλαβαν εφάπαξ και εντόκως.

Το ποσό της κρατικής ενίσχυσης θα εμφανιστεί ως οφειλή στο λογαριασμό τους στην ψηφιακή πύλη myAADE, καθώς θεωρείται ότι δεν τήρησαν έναν από τους όρους χορήγησης των κρατικών δανείων.

Να σημειωθεί ότι η υποβολή των δικαιολογητικών γίνεται μέσω της πλατφόρμας myΒusinessSupport της ΑΑΔΕ, ενώ παράλληλα «τρέχει» ο χρόνος αποπληρωμής της οφειλής της επιστρεπτέας προκαταβολής για όσους ακολούθησαν το πρόγραμμα των μηνιαίων δόσεων.

Ένας στους τρεις εξόφλησε εφάπαξ την οφειλή

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, σχεδόν ένας στους τρεις που έλαβαν χρήματα από τους τρεις κύκλους της επιστρεπτέας προκαταβολής, μικρομεσαία επιχείρηση ή επαγγελματίας, εξόφλησε την οφειλή του εφάπαξ, κερδίζοντας έτσι επιπλέον «κούρεμα» 15%.

Ειδικότερα, έως το τέλος Ιουλίου εξοφλήθηκαν 897 εκατ. ευρώ από 2,74 δισ. ευρώ που συνολικά βεβαιώθηκαν.

Τι να προσέξουν επιχειρήσεις και επαγγελματίες

Επιχειρήσεις και επαγγελματίες που έλαβαν την οικονομική ενίσχυση την περίοδο της πανδημίας θα πρέπει να γνωρίζουν μεταξύ άλλων τα εξής:

 1. Αύριο Τετάρτη εκπνέει η προθεσμία πληρωμής της δεύτερης από τις 96 δόσεις της οφειλής για τους δικαιούχους των οποίων τα ποσά βεβαιώθηκαν πριν από τις 25 Ιουλίου 2022.
 2. Σε περίπτωση που τα προς επιστροφή ποσά βεβαιώθηκαν μετά την 25η Ιουλίου 2022, η πρώτη και η δεύτερη μηνιαία δόση θα πρέπει να καταβληθούν έως αύριο 31 Αυγούστου 2022.
 3. Μέχρι αύριο (31/8) έχουν τη δυνατότητα να καταβάλουν εφάπαξ την οφειλή προκειμένου να κερδίσουν έξτρα έκπτωση 15% οι επιχειρηματίες και οι επαγγελματίες για τους οποίους το εκκαθαριστικό της επιστρεπτέας προκαταβολής εκδόθηκε και αναρτήθηκε στο λογαριασμό τους στο Taxisnet μετά τις 25 Ιουλίου 2022 και μέχρι τη συγκεκριμένη ημερομηνία είχαν υποβάλει τα απαιτούμενα δικαιολογητικά.
 4. Για όσους η οφειλή βεβαιώθηκε μετά τις 25 Ιουλίου 2022 και υπέβαλαν τα απαιτούμενα δικαιολογητικά μετά τη συγκεκριμένη ημερομηνία, δηλαδή μετά τις  25 Ιουλίου, δεν ισχύει η έξτρα έκπτωση 15%.
 5. Εφόσον τηρήθηκε η ρήτρα διατήρησης εργαζομένων που προβλεπόταν σε κάθε κύκλο Επιστρεπτέας Προκαταβολής και οι υποχρεώσεις των δικαιούχων επιχειρήσεις και επαγγελματίες επιστρέφουν τα εξής ποσά:

  α) Για επιχειρήσεις που έχουν κάνει έναρξη εργασιών πριν την 1η Ιανουαρίου 2019, δεν άνοιξαν υποκατάστημα από την 1η Απριλίου 2019 έως την 31η Δεκεμβρίου 2020 και έχουν θετικά ακαθάριστα έσοδα το 2019, σε:

 • 25% της ενίσχυσης, εφόσον η μείωση των ακαθάριστων εσόδων του 2020 της επιχείρησης ξεπερνά το 70% σε σχέση με το 2019 και η επιχείρηση παρουσιάζει ζημίες προ φόρων ή
 • 33,3% της ενίσχυσης, εφόσον η μείωση των ακαθάριστων εσόδων του 2020 της επιχείρησης ανέρχεται τουλάχιστον σε 30% και ως 70% σε σχέση με το 2019 και παρουσιάζει ζημίες προ φόρων ή
 • 50% της ενίσχυσης, για όλες τις λοιπές επιχειρήσεις.

  β) Για νέες επιχειρήσεις που έχουν κάνει έναρξη εργασιών μετά την 1η Ιανουαρίου 2019 ή για επιχειρήσεις που άνοιξαν υποκατάστημα από την 1η Απριλίου 2019 έως την 31η Δεκεμβρίου 2020 ή έχουν μηδενικά ακαθάριστα έσοδα το 2019, σε:

 • 25% της ενίσχυσης, εφόσον η μείωση των ακαθάριστων εσόδων του 2020 της επιχείρησης ξεπερνά το 30% σε σχέση με τα έσοδα του 2019 και η επιχείρηση παρουσιάζει ζημίες προ φόρων ή
 • 33,3% της ενίσχυσης, για όλες τις λοιπές επιχειρήσεις.

Για επιχειρήσεις που δεν έχουν υποβάλει τα απαραίτητα δικαιολογητικά ή δεν έχουν τηρήσει τη ρήτρα διατήρησης εργαζομένων που προβλεπόταν σε κάθε κύκλο Επιστρεπτέας Προκαταβολής, η ενίσχυση επιστρέφεται στο 100% εφάπαξ και εντόκως, χωρίς τη δυνατότητα έκπτωσης.

Πηγή: Ημερήσια

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.